Οι 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Γκάντι – Έμπνευση για μια καλύτερη ζωή

Συντάκτης: Flowmagazine

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Ινδού ηγέτη και στοχαστή Μαχάτμα Γκάντι. Είναι γεμάτες σοφία, έχουν οικουμενική αξία και μπορούν να εφαρμοστούν στην ζωή του καθενός από εμάς.

Έμπνευση είναι η πρώτη η σπίθα που ξεκινά την φωτιά της δημιουργίας. Είναι η κινητήριος δύναμη που μας κάνει να μην αρκούμαστε στο να ικανοποιήσουμε απλά τις ανάγκες μας για επιβίωση. Μας κάνει να παθιαζόμαστε, να θέλουμε να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας, και να εξελιχθούμε στη ζωή. Η έμπνευση είναι η προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας και να δημιουργήσουμε μία ζωή γεμάτη νόημα, που απολαμβάνουμε να την ζούμε.

Η ίδια η λέξη ετυμολογικά (εν + πνέω) σημαίνει μία πνοή εντός μας. Αυτό το ερέθισμα μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε. Σκεφτείτε για λίγο, εσάς τι σας εμπνέει ή τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε κάποια στιγμή; Μία εικόνα, ένα αγαπημένος άνθρωπος, μια ιστορία, ένα συναίσθημα ίσως. Τα πάντα σχεδόν μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Αν αισθάνεστε ότι έχει καιρό να νιώσετε αυτή την σπίθα μέσα σας, υπάρχει τρόπος για να την κάνετε να ανάψει. Τροφοδοτήστε στον νου σας με θετική και χρήσιμη «τροφή». Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με μεγάλες ιδέες και βαθύτερα νοήματα που «μιλούν» απευθείας στην ανώτερη εκδοχή του Εαυτού σας, για να την αφυπνίσετε.

Με αυτό τον σκοπό, μοιραζόμαστε μαζί σας τις 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Ινδού ηγέτη και στοχαστή Μαχάτμα Γκάντι. Είναι γεμάτες σοφία, έχουν οικουμενική αξία και μπορούν να εφαρμοστούν στην ζωή του καθενός από εμάς.

Οι 10 Αρχές

  1. «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

Άλλαξε τον εαυτό σου και έτσι θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Είσαι άλλωστε κομμάτι αυτού του κόσμου και όχι κάτι έξω από αυτόν. Αν κάτι δεν σου αρέσει μπορείς πάντα να αναλάβεις κάποιου είδους δράση. Να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου σαν παράδειγμα. Αυτό θα αλλάξει τις συνήθειές σου. Καλύτερες σκέψεις θα φέρουν καλύτερες συνήθειες. Ένας κόσμος με καλύτερες συνήθειες είναι σίγουρα ένας καλύτερος κόσμος.  Φαντάσου κάθε άνθρωπος στον πλανήτη να το έκανε αυτό. Δεν θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο

  1. «Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου»

Εσύ έχεις τον έλεγχο! Φυσικά και η ζωή περιλαμβάνει και απρόοπτα συμβάντα που κάποιες φορές δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις την συμπεριφορά των άλλων ή παράγοντες που βρίσκονται έξω από εσένα. Όμως το τι νόημα θα αποδόσεις, πώς θα αντιδράσεις και πόσο θα το αφήσεις να παραμείνει μέσα σου και να σε απασχολεί, είναι πάντα δική σου επιλογή.

Επομένως μη δίνεις την άδεια σε περαστικές καταστάσεις (όλα είναι περαστικά) να σαμποτάρουν την ευτυχία και την εξέλιξή σου επηρεάζοντάς σε με μη θετικό τρόπο. Εξασκήσου στο να ανταποκρίνεσαι αντί να αντιδράς. Η ανταπόκριση σε βοηθά να παίρνεις ωφέλιμη απόσταση από το συμβάν και να το βλέπεις την πραγματική του διάσταση, ώστε να δρας αποτελεσματικά (αντί να αντιδράς). Έτσι αποφεύγεις να αναλώνεσαι σε υπεραναλύσεις. Μπορείς να εξετάζεις ψύχραιμα τις καταστάσεις και να προχωράς μπροστά.

  1. «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού»

Συγχώρεση σημαίνει απελευθέρωση. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η πίκρα και ο θυμός που αποκρυσταλλώνονται μέσα μας όταν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε κάποιον,  γίνονται τοξικά. Η αδυναμία να συγχωρήσουμε είναι στην ουσία προσκόλληση στα άσχημα του παρελθόντος. Είναι κατάσταση χρονοβόρα και ενεργοβόρα.

Η συγχώρεση είναι χαρακτηριστικό του δυνατού ανθρώπου. Θέλει δύναμη να απελευθερωθείς από μοτίβα σκέψης που έχουν δημιουργηθεί από τα αρνητικά συναισθήματα. Είναι πρόκληση αλλά γίνεται. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το να συγχωρείς αποτελεί ένα είδος συναισθηματικής αποτοξίνωσης. Συγχώρεσε και απόβαλε ό,τι δεν εξυπηρετεί την ευτυχία σου.

  1. «Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής»

Η ζωή σου συμβαίνει στο παρόν. Σε αυτό υπάρχεις, σκέφτεσαι και πράττεις. Υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορείς να αλλάξεις το αύριο. Το λένε σήμερα! Τώρα λοιπόν πάρε εκείνες τις αποφάσεις που θα σου προσφέρουν το μέλλον που επιθυμείς.

Ζώντας με ενσυνείδηση, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε σύνδεση με τους γύρω σου και με τον εαυτό σου. Έτσι καταφέρνεις να είσαι πιο αποτελεσματικός, να αφουγκράζεσαι έγκαιρα τις ανάγκες σου ώστε να τις ικανοποιείς και να χτίζεις ουσιώδεις σχέσεις. Εστιάζοντας στην κάθε στιγμή της ζωής σου καταφέρνεις να ζεις πραγματικά, αντί απλά να περνάς τις ημέρες σου στον «αυτόματο πιλότο».

  1. «Δεν είναι συνετό να είσαι σίγουρος για την σοφία κάποιου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν»

Είναι ωραίο να αντλούμε έμπνευση από τους άλλους. Μπορούμε πάντα να μάθουμε μέσα από την εμπειρία τους. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι με δυνατότητες και αδυναμίες όπως και εμείς.

Αν για κάποιο λόγο “θεοποιήσουμε” κάποιον άνθρωπο με αφορμή κάτι που έχει πετύχει και το θαυμάζουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και να πιστέψουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε και έτσι δεν ξεκινάμε καν την προσπάθεια. Αυτή η λογική οδηγεί σε σκέψεις όπως «εγώ δεν μπορώ να κάνω yoga γιατί δεν είμαι ευλύγιστο», «εγώ δεν μπορώ να κάνω διαλογισμό γιατί δεν έχω υπομονή» κτλ.

Οτιδήποτε έχει καταφέρει να πετύχει κανείς, το οφείλει στην προσπάθεια που έχει καταβάλει και στην συνέπεια που έδειξε. Κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτής υπάρχουν λάθη, δυσκολίες και αποτυχημένες προσπάθειες για όλους. Αν κάτι σε εμπνέει βάλτο στην ζωή σου. Παρατήρησε πώς λειτουργεί πάνω σου, φέρε το στα δικά σου μέτρα και κάνε το εξυπηρετεί τις δικές σου ατομικές ανάγκες. Το βαθύτερο νόημα άλλωστε της έμπνευσης, είναι να μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Αυτό ακριβώς μας υπενθυμίζει η επόμενη αρχή.

  1. «Μία ουγκιά πρακτικής αξίζει περισσότερο από τόνους κηρύγματος»

Τα επιτεύγματα όλων των ανθρώπων, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, ξεκίνησαν από κάποια θεωρητική ιδέα. Αν όμως δεν μεσολαβούσε η πράξη, η ιδέα αυτή θα χανόταν μέσα στην σφαίρα της φαντασία. Στην ουσία η «φώτιση» είναι κάθε καλή ιδέα που έγινε πράξη.

Καμιά φορά ίσως είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε πράξεις. Είναι αλήθεια ότι πως δεν είναι εύκολο να αποδεχθείς ότι θα πλεύσεις σε αχαρτογράφητα νερά. Ο φόβος της αποτυχίας ή η τελειομανία είναι παράγοντες που μπορούν να σε ακινητοποιήσουν. Ακόμα όμως και η αποτυχημένη προσπάθεια σε έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Κάθε φορά που ξαναπροσπαθείς είσαι λιγάκι πιο σοφός. Στην πράξη λοιπόν είναι η ουσία!

Επιπλέον ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσεις και να βοηθήσεις αυτούς που αγαπάς, είναι περισσότερο μέσα από το παράδειγμα που τους δίνεις, απ’ ότι μέσω της θεωρίας. Βελτίωσε τον εαυτό σου και τις συνήθειές σου και ζήσε με τον τρόπο που θα ήθελες οι αγαπημένοι σου να ζουν. Δείξε τους έμπρακτα τον τρόπο.

  1. «Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες»

Ένας από τους συχνότερους λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να μετανιώσουν στην δύση της ζωής τους είναι επειδή έζησαν περισσότερο όπως άρεσε σε κάποιον άλλο, παρά στο εαυτό τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα θέλω σου και να τα εξυπηρετείς, πάντα με σεβασμό απέναντι στους γύρω σου. Απόφυγε όμως να λειτουργείς με γνώμονα να εντυπωσιάζεις τους γύρω σου ή να είσαι αρεστός σε όλους.

Έλα σε σύνδεση με τον εαυτό σου, αφουγκράσου την εσωτερική σου αλήθεια και πρόσφερέ του διάφορα ερεθίσματα που θα ξεδιπλώσουν τις διαφορετικές πτυχές σου. Το νόημα στη ζωή σου άλλωστε μόνο εσύ μπορείς να το δημιουργήσεις και η προσωπική σου εξέλιξη είναι μία άκρως ενεργητική διαδικασία. Αυτό που μπορείς να αναζητήσεις έξω από εσένα είναι την έμπνευση, τον τρόπο και την μέθοδο.

Όταν γνωρίζεις πολύ καλά τον σκοπό σου, και αυτός ο σκοπός “μιλάει” στην καρδιά σου, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία, κριτική και εμπόδιο και να επιμείνεις μέχρι να τον κατακτήσεις. Ακόμα περισσότερο μπορείς να εξουδετερώσεις την φωνή της αυτοαμφισβήτησης. Επιτυχημένη ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή που σε εκφράζει και σε γεμίζει.

8.«Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων»

Που εστιάζεις; Στην αρνητικότητα που υπάρχει γύρω σου ή στην θετικότητα; Υπάρχουν και τα δύο. Ένας νους γεμάτος με αρνητικές σκέψεις πώς περιμένεις να παράγει θετικά αποτελέσματα; Διάλεξε το πρίσμα μέσα από το οποίο θες να βλέπεις τον κόσμο. Δείξε κατανόηση και αγάπη στα πάντα γύρω σου συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό σου. Προηγουμένως είπαμε ότι είναι ανώφελο να εστιάζεις στον θυμό ή στην πίκρα. Το ίδιο ανώφελο είναι να εστιάζεις στο λάθος, αντί να παίρνεις το μάθημα που έχει να σου προσφέρει και να προχωράς παρακάτω.

9. «Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους»

Αφού βρεις τον σκοπό σου και τι έχει νόημα για εσένα, ευθυγράμμισε την κάθε σου επιλογή, λέξη, σκέψη και πράξη με αυτό. Η γαλήνη που θα βιώνεις στην ζωή σου, είναι ανεκτίμητη. Όταν εκφράζεις με κάθε τρόπο την αλήθεια σου, τότε θα επικοινωνείς καλύτερα και με τους κοντινούς σου ανθρώπους, χτίζοντας σχέσεις βασισμένες σε γερά θεμέλια.

10.«Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο»

Όσα κι αν έχεις ήδη γνωρίσει, ζήσει και μάθει, θα εξελίσσεσαι καλά αν διατηρείς τον νου σου ανοιχτό και δεκτικό στην νέα πληροφορία. Η ζωή είναι μία αέναη κίνηση. Πώς λοιπόν η σκέψη να μένει στάσιμη; Τροφοδότησε συνεχώς το σύστημά σου με νέες εμπειρίες, παραστάσεις και ερεθίσματα. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο περισσότερο γεμίζεις με έμπνευση και σου αποκαλύπτονται νέες δυνατότητες.

Διατήρησε ζωντανή την περιέργεια και τον ενθουσιασμό σου όπως τα μικρά παιδιά. Βγαίνοντας από όλα όσα σου είναι ήδη γνωστά, μπορείς να δεις έναν διαφορετικό, και ενδεχομένως καλύτερο, τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος αλλά και εσύ ο ίδιος.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…