8 tips για ενέργεια και ανεβασμένη διάθεση!

Συντάκτης: Flowmagazine

Είναι εκείνες οι μέρες ή οι νύχτες όπου η ψυχολογία μας θα λέγαμε πως δεν είναι και στα καλύτερα της, η διάθεση μπορεί να είναι κυκλοθυμική, να κυριαρχούν τα νεύρα και η ψυχολογία να έχει πάρει την καταθλιπτική μορφή της. Όπως όλα όμως στη ζωή και στη φύση κάνουν τον κύκλο τους, έτσι και η διάθεση αλλά και η ενέργεια έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Το θέμα είναι κάθε φορά που νιώθουμε πιεσμένοι, κουρασμένοι, θλιμμένοι, εγκλωβισμένοι να επιτυγχάνουμε με τους κατάλληλους τρόπους την ισορροπία φέρνοντας και πάλι την ευδιάθετη πλευρά μας στο προσκήνιο!

Θα σου δώσουμε μερικά tips που πραγματικά θα σε κάνουν να τονώσεις διάθεση και ενέργεια!

#Νο1 και βασικότερο! 

Οι σκέψεις καθορίζουν τη ζωή μας

Όλοι μας ξέρουμε πως οι θετικές και όμορφες σκέψεις φέρνουν θετικά και όμορφα πράγματα, η ουσία όμως βρίσκεται στο να γίνουν και πράξη. Στους καταιγιστικούς ρυθμούς της κοινωνίας μας αυτά που καραδοκούν κάθε λεπτό και επιβάλλονται στο νου μας είναι τα αρνητικά και αγχώδη μοτίβα της καθημερινότητας. 

Η πίεση της δουλειάς, μια εργασία που δεν μας αρέσει ή δεν μας προσφέρει όσα θέλουμε, οι προβληματισμοί των σχέσεων, το στρες, οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα, όλα αυτά και άλλα πολλά στριφογυρνούν στο μυαλό μας με γρήγορους ρυθμούς, τόσο που σε ορισμένους ανθρώπους το άγχος γίνεται βίωμα, ακόμη δε και οι κρίσεις πανικού. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο σκέψης, είναι το σημείο που πετάμε οτιδήποτε αρνητικό και προγραμματίζουμε το νου μας εκ νέου να λειτουργεί με θετικές και όμορφες σκέψεις.

Ναι, μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά διότι κάθε δευτερόλεπτο εναλλάσσονται εκατοντάδες σκέψεις και πληροφορίες στο μυαλό μας, όμως η πειθαρχία στο να εμμένουμε μόνο σε ό,τι θετικό και ευχάριστο αλλά και η επανάληψη θα φέρουν και την αλλαγή! Το ρητό «Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε» είναι αληθές, και φανερό άλλωστε, με παραδείγματα πολλών ανθρώπων που δούλεψαν θετικά τον τρόπο σκέψης τους και άλλαξαν τη ζωή τους διαμορφώνοντας την όπως επιθυμούσαν! Από τη στιγμή που κάποιοι άλλοι μπορούν, μπορείς και εσύ!

#Νο2 και ουσιώδες!

Κάνε παρέα με χαρούμενους ανθρώπους

Η ευτυχία είναι μεταδοτική, και αποδεδειγμένα μάλιστα, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο κατέληξαν πως όταν έχεις έναν ευδιάθετο φίλο που ζει σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σου αυξάνονται κατά 25% οι πιθανότητες να είσαι πιο χαρούμενος/η! 

Οι θετικοί άνθρωποι που πλαισιώνουν τη ζωή σου είναι η αφορμή να γεμίσεις και εσύ με ενέργεια αλλά και αυτοπεποίθηση! Το έχεις παρατηρήσει άλλωστε, πως όσες φορές βρέθηκες ανάμεσα σε μίζερα και καταθλιπτικά άτομα βάρυνε κατά πολύ η ψυχολογία σου ενώ όσες φορές συναναστρέφεσαι με χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους παίρνεις τη δύναμη να φέρεις και εσύ θετικές αλλαγές στη ζωή σου κάνοντάς τες πράξη!

#Νο3 και ισορροπημένο!

Πες «Όχι» στο άγχος

Ο εσωτερικός μας ρυθμός είναι και αυτός που βγαίνει προς τα έξω…όταν είναι γρήγορος τότε έχουμε την τάση να αγχωνόμαστε, να είμαστε υπερκινητικοί, οι καρδιακοί παλμοί να είναι συχνά ανεβασμένοι με αποτέλεσμα το στρες κάποιες φορές να χτυπάει κόκκινο.

Αρκετοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως αυτός ο ρυθμός δεν είναι ισορροπημένος και πως πρόκειται για την πηγή πολλών καθημερινών προβλημάτων, μικροτραυματισμοί από απροσεξία, εντάσεις με τους γύρω, υπερβολικό άγχος, κρίσεις πανικού. 

Από την άλλη ένας γειωμένος ρυθμός είναι και αυτός που φέρνει την ισορροπία. Όλα ξεκινούν από την αναπνοή καθώς αυτή δίνει και το ρυθμό στο σώμα μας. Γι’ αυτό και κάθε φορά που νιώθουμε το άγχος ή την ένταση να μας παρασύρει, βρίσκουμε ένα ήσυχο σημείο, εισπνέουμε βαθιά και εκπνέουμε επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές μέχρι να νιώσουμε ηρεμία. Μη ξεχνάς πως εσύ έχεις τον έλεγχο της αναπνοής και της ζωή σου!

#Νο4 και χαλαρωτικό!

Ποιοτικός ύπνος

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 ώρες βραδινού ύπνου κατά μέσο όρο για να ξεκουράσει το σώμα του και να γεμίσει μπαταρίες για την επόμενη μέρα. Ένας ξεκούραστος αλλά και ποιοτικός ύπνος είναι αυτός που θα σε αναζωογονήσει και θα τονώσει τη διάθεση σου. Πόσες φορές από την έλλειψη ύπνου ξύπνησες με νεύρα το πρωί και το υπόλοιπο της ημέρας σου είχε μία περίεργη εξέλιξη ως αποτέλεσμα; Ίσως, αρκετές. Η αποδοτικότητα μυαλού και σώματος έχουν ως βάση τους την ξεκούραση, γι’ αυτό κάθε φορά που νιώθεις πως τα μάτια σου κλείνουν μη παρατείνεις τη διαδικασία επειδή θέλεις να τελειώσεις την ταινία που ξεκίνησες. Αν πάλι το πρόγραμμά σου το επιτρέπει αξιοποίησε και τον μεσημεριανό ύπνο!

#Νο5 και υγιεινό!

Σωστή διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση της ενέργειας. Για ορισμένους ανθρώπους το φαγητό σε περιόδους άγχους ή θλίψης λειτουργεί ως καταφύγιο και εργαλείο τόνωσης της διάθεση, εκεί όμως κρύβεται και η παγίδα καθώς έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα. Σίγουρα είναι αρκετές οι φορές που έχουμε νιώσει μία ανεξήγητη επιθυμία για σοκολάτα η οποία μπορεί τόσο απλά με μία μπουκιά να διώξει στιγμιαία τη θλίψη μας.

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή όμως μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Οι μηχανισμοί που η διατροφή το επιτυγχάνει είναι πολύπλοκοι, επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας (βελτιώνοντας τη διάθεση μας), παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζει το μεταβολισμό για την όσο το δυνατό αποδοτικότερη παραγωγή ενέργειας και συντελεί στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. 

Δώστε βάση σε ένα καλό πρωινό, κρατήστε σταθερούς τους υδατάνθρακες, προσθέστε λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρι, ξηρούς καρπούς, καφεΐνη για γρήγορη τόνωση και φυσικά δεν ξεχνάμε το Νερό!

#Νο6 και αγαπησιάρικο!

Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Η φροντίδα και η συνύπαρξη μας με ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες! Χαϊδεύοντας μια γάτα ή έναν σκύλο, ή παρακολουθώντας ένα ψάρι να κολυμπά στη γυάλα τα επίπεδα άγχους υποχωρούν αφού το σώμα μας χαλαρώνει, τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, πέφτουν, και παράγεται σεροτονίνη. Έχει αποδειχθεί από μελέτες σε παντρεμένα ζευγάρια και εφήβους με υπέρταση, πως ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει και την αρτηριακή πίεση όπως και τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Αγάπησε και φρόντισε ένα κατοικίδιο και θα δεις τη ζωή και των δυο σας να αλλάζει θετικά!

#Νο7 και στρατηγικό! 

Περιόρισε τη χρήση app & social media

Κάποτε όταν θέλαμε να ηρεμήσουμε μπορούσαμε απλά να πούμε «βγάλε την τηλεόραση από την πρίζα», πλέον με την πληθώρα μηχανημάτων και εφαρμογών η τεχνολογία έχει γίνει το δεξί μας χέρι και αρκετές φορές και το αριστερό. 

Διανύουμε τις δεκαετίες της υπερβολικής χρήσης application και social media τα οποία καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ενέργειας. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα περιστατικά επιληψίας που έχουν αναφερθεί λόγω πολλών ωρών χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κινητών. Μπορεί το ίντερνετ και η τεχνολογία να έχει προοδεύσει αρκετούς πρακτικούς τομείς, όμως τα 2/3 της ζωής μας χάνονται καθημερινά γύρω από αυτά τα μέσα. 

Ανέκτησε τη χαμένη σου ενέργεια περιορίζοντας τη χρήση των social media και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.  Η διαφορά στη διάθεση σου θα είναι τεράστια καθώς εκτός από την υπερβολική πληροφόρηση που στέλνεις καθημερινά στον εγκέφαλο σου, στέλνεις και στην ψυχολογία σου. Επίλεξε να αφήνεις στην άκρη το κινητό συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και φρόντισε να κάνεις άλλα αγαπημένα σου πράγματα! Αν η δουλειά σου κινείται γύρω απόν την τεχνολογία τότε επιβάλλεται επιστρέφοντας στο σπίτι να προσφέρεις στιγμές χαλάρωσης στον εαυτό σου μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα.

#Νο8 και είσαι εσύ!

Αγάπα τον εαυτό σου

Όλα τα παραπάνω φυσικά έχουν επίκεντρο εσένα! Εσύ είσαι το άλφα και το ωμέγα των αποφάσεων σου γι’αυτό και το σημαντικότερο όλων είναι να αγαπάς τον εαυτό σου. Αν αγαπάς τον εαυτό σου θα επιλέξεις τα πράγματα που σε κάνουν να γελάς, θα επιλέξεις τους ανθρώπους που σε κάνουν ευτυχισμένο, θα προσέχεις το σώμα και την ψυχή σου, θα σου χαρίζεις τις στιγμές χαλάρωσης που χρειάζεσαι, θα μεταδίδεις την αγάπη σου στα πλάσματα γύρω σου, οικογένεια, φίλοι, κατοικίδια. Η ενέργεια, ψυχική και σωματική είναι αλληλένδετη της ψυχολογίας μας, φρόντισε τον εαυτό σου και αυτός θα σε ανταμείψει με τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…