4 λίμνες κοντά στην Αθήνα για να απολαύσετε τη φθινοπωρινή φύση

Συντάκτης: Flowmagazine

Ανακαλύψτε τη μαγεία του φθινοπώρου στις όχθες πανέμορφων λιμνών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Έχετε όρεξη να πεταχτείτε κάπου κοντινά για να απολαύσετε άφθονες φθινοπωρινές εικόνες και δραστηριότητες στη φύση; Ιδού τέσσερις ιδέες για μονοήμερες εκδρομές και χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα σε υπέροχες λίμνες που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Με ειδυλλιακά τοπία, μονοπάτια μέσα στη φύση και γραφικά χωριά γύρω τους, αυτές οι λίμνες θα σας μεταφέρουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Λίμνη Μαραθώνα

Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί πάντα μια ωραία ιδέα για σύντομες αποδράσεις μακριά από τη ρουτίνα της πόλης. Η λίμνη απλώνεται σε μια έκταση 2.450 στρεμμάτων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Για την ιστορία, η λίμνη του Μαραθώνα σχηματίστηκε από την ανέγερση του φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931 μέχρι το 1959. Όσοι επιθυμούν λίγο περισσότερη δράση, μπορούν να κάνουν το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή πεζοπορία στο όμορφο Φαράγγι της Οινόης.

Διαβάστε κι αυτό: Πεζοπορικές διαδρομές στην Αττική: Πάρνηθα, Υμηττός, λίμνη Μαραθὠνα

Λίμνη Στυμφαλία, Κορινθία

Θα σας πάρει γύρω στη 1,5 ώρα για να φτάσετε από την Αθήνα στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία που βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μ. ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, στην Ορεινή Κορινθία. Η γνωστή από τη μυθολογία λίμνη συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Αυτός ο υπέροχος υδροβιότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 143 είδη ορνιθοπανίδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000. Η λίμνη διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της λίμνης στα σημεία όπου καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2-2,5 μ. την άνοιξη και μισό περίπου μέτρο στις αρχές του φθινοπώρου.

Λίμνη Δόξα, Κορινθία

Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός, στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση.

Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού στην Αχαΐα, η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Το τοπίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι όλες τις εποχές του χρόνου. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4×4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…