Πεζοπορικές διαδρομές στην Αττική: Πάρνηθα, Υμηττός, λίμνη Μαραθὠνα

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η πεζοπορία στην Αττική αποτελεί ένα δύσκολο χόμπι, καθώς δεν υπάρχουν πολλά κατάλληλα μέρη. Παρ’ όλα αυτά, αν το ψάξετε λίγο παραπάνω, θα βρείτε αξιόλογες περιοχές για να ασκηθείτε με την αγαπημένη σας δραστηριότητα.

Δείτε παρακάτω ποια μέρη αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε για την πεζοπορία σας

  • Πάρνηθα: Ένας τόπος για τους Αθηναίους με πολλές διαδρομές

Πρώην Βασιλικό Κτήμα – Τατόι: Είναι ακόμη ένα ανεξερεύνητο μέρος, γι’ αυτό θα πρότεινα να πάτε με σύλλογο, για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Μόλα – Κατσιμίδι: Είναι μια εύκολη δίωρη εντός δάσους διαδρομή.

Καταφύγιο Μπάφι – Θρακομακεδόνες: Η δημοφιλέστερη διαδρομή. Δασική διαδρομή που διέρχεται από την χαράδρα Χούνη.

Αγία Τριάδα – Σκίπιζα – Μόλα: Μια εξίσου εύκολη, σχεδόν δίωρη διαδρομή, με αφετηρία την Αγία Τριάδα κοντά στη Λίμνη Μπελέτσι.

  • Υμηττός: Μια εναλλακτική αλλά παράλληλα και κλασική λύση

Καλοπούλα – Φραγκομονάστηρο: Η ωριαία και εύκολη διαδρομή έχει την αφετηρία της στην Καλοπούλα, στο αναψυκτήριο της Καισαριάνης, διέρχεται μέσω της Μονής Καισαριάνης και καταλήγει στον Πύργο Ταξιάρχη (Φραγκομονάστηρο). Έχει θέα σε Αθήνα και Σαρωνικό.

Καλοπούλα – Πύργος Ανθούσας: Έχει κοινή αφετηρία με την προηγούμενη πορεία. Αυτή η διαδρομή είναι τρίωρη, λίγο δυσκολότερη από την πρώτη και διέρχεται από το μονοπάτι 10, του δάσους του Υμηττού, καταλήγοντας στον βυζαντινό πύργο της Ανθούσας.

Πύργος Οινόης – Φράγμα και όπισθεν: Η διαδρομή είναι τρίωρη και διέρχεται από το φαράγγι της Οινόης. Σε αυτήν μπορείτε να θαυμάσετε τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και έναν μαρμάρινο ναΐσκο στη βάση του φράγματος του Μαραθώνα, αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.

Παραλίμνια πορεία: Ίσως το πιο άγνωστο τμήμα, με καλοσχεδιασμένο, ωστόσο, δίκτυο χωματόδρομων.

Προσοχή: Όσο εύκολη είναι η πεζοπορία σε αυτά τα μέρη, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Αν είστε πρωτάρηδες, καλό είναι να μελετήσετε την διαδρομή πριν την επιλέξετε και να πάτε με κάποιον ορειβατικό ή πεζοπορικό σύλλογο.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.