Βούτυρο γάλακτος, φυτικό ή ξηρών καρπών; Ποιο περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες;

Συντάκτης: Flowmagazine

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το βούτυρο; Είναι υδατάνθρακας ή έχει άλλη διατροφική αξία; Η Erin Coffield, διαιτολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών, έρχεται να δώσει απαντήσεις και να ξεκαθαρίσει αυτό το βασικό ερώτημα γι’αυτό το πολυχρησιμοποιημένο διατροφικό προϊόν.

Το βούτυρο είναι ένα διατροφικό προϊόν που χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους μας. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το βούτυρο; Είναι υδατάνθρακας ή έχει άλλη διατροφική αξία; Η Erin Coffield, διαιτολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών, έρχεται να δώσει απαντήσεις και να ξεκαθαρίσει αυτό το βασικό ερώτημα γι’αυτό το πολυχρησιμοποιημένο διατροφικό προϊόν.

Τι είναι το βούτυρο;

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Γαλακτοκομικών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, το βούτυρο παράγεται από τον διαχωρισμό του λίπους από το γάλα. Με τη χρήση διαχωριστή λίπους και γάλακτος, διαχωρίζεται η κρέμα από το γάλα, αφήνοντας πίσω το αποβουτυρωμένο γάλα και την κρέμα. Το αποβουτυρωμένο γάλα περιέχει υδατάνθρακες σε μορφή γλυκόζης και συγκεκριμένα περιέχει περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι.

Όταν το λίπος διαχωριστεί από το γάλα με την πιο πάνω διαδικασία, έχει τη μορφή κρέμας, η οποία παστεριώνεται, σκληραίνει και τελικά δημιουργείται το βούτυρο στη στέρεή του μορφή που όλοι γνωρίζουμε. Το λίπος του γάλακτος, όταν γίνει βούτυρο, αποτελείται σχεδόν εξ’ολοκλήρου από ένα είδος λίπους που ονομάζεται τριγλυκερίδια, το οποίο πρέπει να καταναλώνεται με πολλή προσοχή από τους ανθρώπους, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Το βούτυρο γάλακτος περιέχει υδατάνθρακες;

Απαντώντας στο ερώτημα αν το βούτυρο γάλακτος περιέχει υδατάνθρακες και με βάση την πιο πάνω περιγραφή για το πώς δημιουργείται αυτό το διατροφικό προϊόν, η Erin Coffield, υπογράμμισε ότι το βούτυρο γάλακτος δεν περιέχει υδάνθρακες, αλλά αποτελεί μια ξεκάθαρη πηγή λίπους.

Το βούτυρο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γεύσης ορισμένων υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά και παρόλο που η χρήση του δεν ταιριάζει στα διατροφικά πρότυπα που προϋποθέτουν την αποκλειστική κατανάλωση υδατανθράκων, ταιριάζει εν τούτοις σε άλλα διατροφικά πρότυπα, όπως η δίαιτα κέτο, που επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Σε γενικές γραμμές, το βούτυρο μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές του USDA, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και μέτρο.

Το φυτικό βούτυρο περιέχει υδατάνθρακες;
Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, το βούτυρο που δημιουργείται από τα γαλακτοκομικά, είναι όλο λίπος. Τι γίνεται όμως με τα φυτικά βούτυρα, όπως η μαργαρίνη; Αποτελούνται και αυτά στην ολότητά τους από λίπος;

Σύμφωνα με την Coffield, οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις για το βούτυρο από γαλακτοκομικά, περιέχουν διαφορετικά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, αλλά συνεχίζουν να αποτελούνται κυρίως από λίπος. Όπως εξήγησε, αντί να εξασφαλίζουν λίπος από ζωικές πηγές, χρησιμοποιούν φυτικές πηγές λίπους, κυρίως φυτικά έλαια.

Υπάρχουν πολλές πηγές φυτικού λίπους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φυτικού βουτύρου, όπως:

Συγκριτικά με τα πιο πάνω, το βούτυρο που δημιουργείται από λίπος γαλακτοκομικών, περιέχει περισσότερα λίπη και συγκεκριμένα 400 μοναδικά λιπαρά οξέα, τα οποία ενδεχομένως να είναι ωφέλημα για την ανθρώπινη υγεία, αν και η έρευνα για την ωφελιμότητά τους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έχει διαπιστώσει ότι τα κορεσμένα λιπαρά του βουτύρου από γαλακτοκομικές πηγές, έχουν ελάχιστη έως αμελητέα επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, συγκριτικά με τις μη γαλακτοκομικές πηγές. Συγκεκριμένα, στη μελέτη εξετάστηκαν οι επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικές και μη γαλακτοκομικές πηγές βουτύρου και διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών λιπαρών, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών τους.

Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς περιέχουν υδατάνθρακες;

Ο όρος βούτυρο σήμερα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει το οτιδήποτε αλείφεται στο ψωμί. Δεν έχει πλέον, όπως παλαιότερα, αποκλειστικά τη σημασία του γαλακτοκομικού βουτύρου. Πλέον μιλάμε για φυτικό βούτυρο, για βούτυρο από ξηρούς καρπούς, όπως το φυστικοβούτυρο και για άλλα αλείμματα.

Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, δεν έχουν σχεδόν καμία χημική ομοιότητα με τα βούτυρα από γαλακτοκομικά και πράγματι περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με την Coffield, το βούτυρο από ξηρούς καρπούς ή σπόρους, είναι ένα μείγμα από τρία μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα είναι μείγμα λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Την ίδια ώρα, πολλά βούτυρα που δημιουργούνται από ξηρούς καρπούς περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, η οποία αυξάνει τον αριθμό των υδατανθράκων που προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του βουτύρου από γαλακτοκομικά για την ανθρώπινη υγεία;

Το βούτυρο από γαλακτοκομικά μπορεί να προσφέρει αρκετά πιθανά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όπως:

  • Απώλεια βάρους: Το βούτυρο είναι πλούσιο σε λίπος και συγκεκριμένα αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από λίπος και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν πιο εύκολα βάρος.
  • Υγιές δέρμα: Το βούτυρο περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, μειώνοντας τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τον ρυθμό επούλωσης των πληγών.
  • Καρκίνος: Σύμφωνα με έρευνες, το βούτυρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του πνεύμονα, διότι είναι πλούσιο σε βήτα – καροτίνη, που στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
  • Υγεία οστών: Το βούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών. Περιέχει επίσης ασβέστιο που ενισχύει τον αντοχή των οστών. Ως εκ τούτου, το βούτυρο θεωρείται σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών των οστών, όπως η οστεοπόρωση.
  • Υγεία ματιών: Η βήτα-καροτίνη που υπάρχει στο βούτυρο μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό απώλειας της όρασης και να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση βουτύρου από γαλακτοκομικά;

Τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη, θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση βουτύρου από γαλακτοκομικά και άλλων λιπαρών που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Συνετή θεωρείται η κατανάλωση πιο υγιεινών λιπαρών.

Επαναλαμβάνεται ωστόσο, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν βούτυρο από γαλακτοκομικά, με σύνεση και φειδώ, ανεξαρτήτως γενικής υγείας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…