Τα δικαιώματα κάθε συντρόφου σε μια σχέση

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Ένα παντρεμένο ζευγάρι, η Monica και ο Melvin Pullen, 42 χρονών και οι δύο και παντρεμένοι για μία τετραετία, από το Lititz της Πενσυλβάνια, ενώ περίμεναν το πρώτο τους παιδί, αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι συμφωνώντας ότι θα εξακολουθούν και οι δύο να εργάζονται. Με την έλευση, ωστόσο, της κόρης τους, η Μόνικα είπε πως «αμέσως συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να επιστρέψει στη δουλειά». Κάτι που όμως δε μοιράστηκε με τον Melvin. Έξι μήνες μετά, η οικογένεια δυσκολευόταν οικονομικά, ενώ η Μόνικα ομολόγησε την επιθυμία της.

«Ο σύζυγός μου δεν είχε αντίρρηση, απλά έπρεπε πλέον να γίνουν κάποιες περικοπές». Και ενώ προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα, ο Melvin βρήκε μία δουλειά, το εισόδημα της οποίας δεν τους ανάγκαζε πλέον να μετακομίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που και οι δύο έμαθαν από την εμπειρία αυτή είναι να είναι ευθείς, ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τις επιθυμίες τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Πώς θα αξιώσετε την προσοχή του

Το μέλος που ξεκινά την κουβέντα οφείλει να έχει διακριτικότητα, διπλωματία και μέτρο- καθώς και τη διάθεση σεβασμού της απροθυμίας του συντρόφου να συζητήσει κάποιο θέμα που τον κάνει να αισθάνεται πολύ ευάλωτο», πληροφορεί ο Seltzer.

Αν ο σύντροφός σας αποφεύγει τις συγκρούσεις ή έχει την τάση να χτίζει τείχη, ίσως χρειαστεί να ελιχθείτε γύρω από αυτούς τους μηχανισμούς άμυνας: «Το ξέρω ότι είναι ένα θέμα δύσκολο και δε θέλω να νιώθεις άβολα, όμως νομίζω ότι το να εθελοτυφλούμε δε μάς αφήνει να έρθουμε πιο κοντά. Μπορούμε να το κουβεντιάσουμε και να δούμε τι είναι αυτό που το κάνει τόσο δύσκολο. Θέλω να νιώθουμε πιο κοντά και περισσότερη εμπιστοσύνη».

Η κουβέντα πρέπει να βοηθά τον καθένα να κατανοήσει τη θέση του άλλου-και οι δύο δικαιούστε έναν σύντροφο που κατανοεί τη θέση σας, έστω και αν δε συμφωνεί.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Seltzer, «η επίλυση δεν έχει πάντοτε τη μορφή της αλλαγμένης άποψης ή συμπεριφοράς. Αλλά αποτελεί προσπάθεια κατανόησης που ελαχιστοποιεί τη σύγκρουση».

Πρόταση βελτίωσης

Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς το ζευγάρι ωριμάζει, η απευθείας αντιμετώπιση των συγκρούσεων μπορεί ν’ αποβεί αντιπαραγωγική. Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό σχετικά με την Ψυχολογία της Οικογένειας (Journal of Family Psychology), όσον αφορά τις ωριμότερες συζύγους, περισσότερη προσπάθεια εντός του γάμου είναι συνυφασμένη με λιγότερη ευχαρίστηση από το έτερόν τους ήμισυ.

Ερευνητική ομάδα υπό τον Jacob Jensen του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνα,  υποστηρίζει ότι, ωριμάζοντας, οι συζυγικές προτεραιότητες δεν συμπεριλαμβάνουν τη διευθέτηση των συγκρούσεων και τη  μεγαλύτερη συναισθηματική ανταπόκριση μέσα από τη διατήρηση της σχέσης.

Δικαιούστε έναν σύντροφο με τον οποίο θα μοιράζεστε τα βάρη

Πρόκειται για ένα δικαίωμα που αξίζει να υπερασπιστείτε, εν μέρει επειδή φαίνεται να επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη και για τους δύο συντρόφους. Η σαφής διάκριση των καθηκόντων του σπιτιού που ήταν διάχυτη κατά το παρελθόν, είναι πλέον λιγότερο επικρατής, καθώς θεωρείται πιθανότερο, τόσο τα έσοδα από την εργασία όσο και οι ευθύνες του σπιτιού να μοιράζονται ανάμεσα στο ζευγάρι.

Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη το 2018 στο περιοδικό Socius της οποίας ηγήθηκε ο Daniel Carlson του Πανεπιστημίου της Γιούτα, συγκρίθηκαν εθνικά στατιστικά δεδομένα των αρχών του 1990 με αντίστοιχα του 2006.

Τ’ αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τα σύγχρονα ζευγάρια μοιράζονται περισσότερο τις δουλειές του σπιτιού συγκριτικά με τα ζευγάρια περασμένων δεκαετιών, γεγονός που ευνοεί διάφορες πλευρές της σχέσης τους, αρχής γενομένης από την ερωτική τους ζωή.

Τα δικαιώματα κάθε συντρόφου σε μια σχέση

«Ο επιμερισμός  των υποχρεώσεων του νοικοκυριού ενέχει μεγαλύτερα συναισθήματα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και γενικότερα ποιότητας της σχέσης», λέει ο Carlson.

Συγκεκριμένα, τα συναισθήματα αλληλεγγύης –επικοινωνία, συνεργασία και κοινό όραμα, είναι ουσιώδη για τη σεξουαλική εγγύτητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύεται ότι τα εν λόγω συναισθήματα καλλιεργούν μία συντροφικότητα που είναι βασισμένη στην ανταποδοτικότητα, την αμοιβαία ικανοποίηση, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της σχέσης και αμβλύνοντας τις πιθανότητες διάλυσής της.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει ακριβής καταμερισμός των εργασιών του σπιτιού-ένα ευτυχές συμπέρασμα, δεδομένου ότι  τα ζευγάρια δεν το κάνουν.

Σε ποσοστό περίπου 31% των οικογενειών με συζύγους οι οποίοι έχουν πλήρες ωράριο, οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται τις περισσότερες αγγαρείες και υποχρεώσεις του νοικοκυριού.

Το 59% αναφέρει ότι  οι σύζυγοι μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού εξίσου. Ενώ, σε περισσότερες από τις μισές οικογένειες, το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες των παιδιών επαφίενται στις γυναίκες, σύμφωνα με δεδομένα του 2015, τα οποία προκύπτουν από το Ερευνητικό Κέντρο Pew.

Τα πορίσματα του Carlson ωστόσο, υποδεικνύουν ότι η ερωτική ζωή των συντρόφων ευνοείται αξιοσημείωτα από τη στιγμή που δεν επωμίζεται κανείς από τους δύο περισσότερο από το 65% του συνόλου των δουλειών του σπιτιού.

Οι σύντροφοι λοιπόν αισθάνονται ευχαρίστηση όταν βρίσκονται σε σχέσεις όπου οι ευθύνες μοιράζονται, όχι αναγκαία εξίσου, ωστόσο με τρόπο ώστε και οι δύο να αισθάνονται ότι είναι δίκαιος, σύμφωνα με τον Carlson.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όσα διαβρώνουν τη σχέση

______________________

Πώς να αξιώσετε την ισότητα

Κουβεντιάστε τις προσδοκίες σας με τον σύντροφό σας.

Ακόμη, συνιστά ο Carlson, «καταγράψτε τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει, οργανώστε ένα σχέδιο καταμερισμού τους, δρομολογώντας την ολοκλήρωσή του:

Οι σύντροφοι, και ιδιαίτερα οι άντρες συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δε συμβάλλουν στο βαθμό που έχουν δεσμευθεί, επομένως ένα απτό σχέδιο μπορεί να βοηθήσει».

«Διαπληκτιζόμασταν πολύ για το νοικοκυριό, παραδέχεται η σαραντάχρονη  Anna Aquino, από το Canal Winchester του Οχάιο.

Οι περισσότερες δουλειές ή θα γίνονταν από εμένα ή δε θα γίνονταν καθόλου. Εργάζομαι από το σπίτι και έτσι είναι λογικό να μπορώ να κάνω περισσότερα, όμως ο σύζυγός μου εκνευριζόταν όταν δεν γίνονταν κάποια πράγματα. Κάτι που ήταν άδικο για όλους».

Τελικά, το ζευγάρι συμφώνησε ν’ ακολουθεί έναν πρόγραμμα το οποίο είχαν κολλημένο στο ψυγείο. «Πράγματι, γλιτώνεις πολλούς καυγάδες», ομολογεί η σύζυγος. Από τη στιγμή που ο άντρας της Aquino περνάει περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, οι περισσότερες αγγαρείες δε μπορούν να κατανεμηθούν ακριβώς στη μέση, όμως καταλήγει ότι τώρα πια οι δύο σύντροφοι είναι ευτυχέστεροι, αφού έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο δικαιότερο και συμφωνημένο μεταξύ τους.

Πρόταση Βελτίωσης

Όσον αφορά λοιπόν τις ευθύνες του σπιτιού, δεν είναι επιτακτικό να ορίζεται ένας απαρέγκλιτος στόχος, αρκεί οι σύντροφοι να προσπαθήσουν να επιμερίσουν οι δουλειές με τον ιδανικότερο δυνατό για τη σχέση τρόπο.

Επισημαίνει ο Finkel:

«Μπορεί να υπάρχει καλή συντροφική σχέση ακόμη και μόνο ο ένας κάνει το 100% των δουλειών.

Μπορεί ο σύντροφός σας να χαίρεται να μαγειρεύει, να καθαρίζει και να φροντίζει τα παιδιά και τα κατοικίδια, τη στιγμή που ο άλλος απολαμβάνει την εργασία του ή άλλες δραστηριότητες».

«Εάν το ίδιο το ζευγάρι ορίσει ότι αυτό είναι δίκαιο», καταλήγει ο Carlson, «τότε είναι πράγματι ευτυχισμένοι».

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο: Μαρίνα Σίσκου

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.