Όσα διαβρώνουν τη σχέση

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Από τα πιο επώδυνα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι ο χωρισμός. Η επούλωση από έναν χωρισμό είναι χρονοβόρα και απαιτητική. Εξίσου οδυνηρή είναι και η διαπίστωση ότι αρκετοί από τους χωρισμούς, με την κατάλληλη προσέγγιση και συμπεριφορά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η γνωριμία με ένα νέο πρόσωπο και η εξοικείωση μαζί του συνήθως είναι από τις πιο εξιδανικευμένες εμπειρίες, φάσεις κατά τις οποίες επικρατεί η ομαλότητα στη σχέση των συντρόφων. Καθώς όμως ο δεσμός προχωρά, ξεκινούν να παρατηρούνται νέες ενέργειες και συμπεριφορές από τους ανθρώπους, οι οποίες μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν τη σχέση.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από την απλή  γνωριμία στην ουσιαστική σχέση και εξοικείωση των συντρόφων, αν δεν εκφράζονται ορισμένα ζητήματα, τότε οι δυσκολίες θα διογκώνονται. Η ιδανική επιλογή είναι η κατανόηση τόσο των ευχάριστων όσο και των τρωτών σημείων του συντρόφου, και η έγκαιρη διαλεύκανση αυτών.

Ένα μοιραίο λάθος στο οποίο υποπίπτουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι η αποσιώπηση των ζητημάτων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.

Για παράδειγμα, προκειμένου ν’ αποφευχθεί μία σύγκρουση, ένας από τους συντρόφους κρύβει τη δυσαρέσκειά του με την συμπεριφορά του άλλου. Το αποτέλεσμα είναι η εξακολούθηση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και η κλιμάκωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Είναι λοιπόν συνετό να ονομάζετε και να εκφράζετε τα πράγματα που σας δυσαρεστούν, έτσι ώστε να μην έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν τη σχέση σας.

Υπάρχει  μία πληθώρα από διάφορους διαβρωτικούς παράγοντες μίας συντροφικής σχέσης.

Παρακάτω ωστόσο, παρουσιάζονται οι πιο κοινά παρατηρούμενοι, προκειμένου να μην επιτρέψετε σε κάποιον από αυτούς να υποβαθμίσουν την ποιότητα της σχέσης σας.

Όσα διαβρώνουν τη σχέση

Οι γνώμες των άλλων

Ο επηρεασμός από τα μέλη της οικογένειας και του φιλικού κύκλου μπορεί ν’ αποτελέσει ένα σφάλμα ικανό να πληγώσει τη σχέση. Οι φίλοι μπορεί να αισθάνονται ότι δικαιούνται να σας επηρεάζουν με τη γνώμη τους, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η έκφραση της γνώμης του περίγυρου ίσως αρχικά μοιάζει ασφαλής, μπορεί όμως, κάτω από την επιφάνεια να υποθάλπει το δεσμό, και μακροπρόθεσμα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Επιθετική κριτική

Η σκληρή κριτική, ο χλευασμός που στοχεύει τον σύντροφο, πληγώνει την αυτοεκτίμησή του. Η έκφραση μίας άποψης μπορεί να γίνεται με σεβασμό, αγάπη και διακριτικότητα. Αν μάλιστα η σχέση χαρακτηρίζεται από κλίμα καλής επικοινωνίας, τότε η άποψη θα γίνει κατανοητή από το άλλο μέρος.

Αν ωστόσο η κριτική εκτοξεύεται αναίτια και σε συγκαταβατικό ύφος και τόνο, τότε υποβαθμίζετε την ποιότητα του δεσμού.

Καθώς ο σύντροφος αισθάνεται την ανάγκη να προστατευθεί, το αποτέλεσμα της επικριτικής συμπεριφοράς είναι η απομόνωση του συντρόφου.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παθολογική ζήλια – πότε γίνεται επικίνδυνη

______________________

Ελεγκτική συμπεριφορά

Ένας/ μία δεσποτικός/-ή σύντροφος

Σε ορισμένους ανθρώπους παρατηρείται παθολογική ανάγκη για έλεγχο σε κάθε τομέα της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης τους. Εκδηλώσεις της ελεγκτικής συμπεριφοράς είναι η υπερβολική και αναίτια ζήλια, ο έλεγχος του κινητού τηλεφώνου και ο έλεγχος των κινήσεων και του προγράμματός του. Γενικότερα, μη ανεκτή συμπεριφορά από κανέναν άνθρωπο.

Η έκβαση της συμπεριφοράς αυτής είναι το ψέμα.

Η έμπρακτη εμπιστοσύνη μέσα στην ερωτική σχέση είναι ένα αναγκαίο της συστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…