Εργασιομανία, μία εθιστική πράξη αυτοκαταστροφής

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Κανένας δε διαφωνεί στο γεγονός πως η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση αλλά και την κοινωνική καταξίωση και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου.  Οι άνθρωποι μέσω αυτής καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά παράλληλα αποκτούν μία επίσημη και στέρεα θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτούν ένα κύρος και μία αυτονομία. Πότε όμως σταματάει η ενασχόληση με αυτή και μπορούμε να μιλήσουμε για εργασιομανία, η οποία βλάπτει έναν άνθρωπο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά;

Ορισμός της εργασιομανίας

Η εργασιομανία είναι η λέξη που χρησιμοποιείται ώστε να περιγράψει τον εθισμό του ανθρώπου στην εργασία, σε βαθμό σωματικής και ψυχικής καταπόνησης ο οποίος σταδιακά, επιφέρει την απομάκρυνση του ανθρώπου από την οικογένεια και τους άλλους τομείς της ζωής του. Η εργασιομανία συχνά αναφέρεται με τον Αγγλικό όρο ‘’ workaholic’’. Με τους όρους της Ψυχολογίας, χαρακτηρίζεται ως μία ψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας.

Για ποιους λόγους γίνονται οι άνθρωποι εργασιομανείς; Τι επιφέρει αυτό στη ζωή τους;

  • Οι εργασιομανείς είναι συνήθως άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τελειομανία.
  • Πάντοτε θέτουν υψηλότερους στόχους, θεωρούν πως δεν πρέπει να επαναπαύονται ποτέ και υποφέρουν από άγχος επίδοσης.
  • Είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν κάθε προσωπική και οικογενειακή στιγμή, αν αυτό τους φέρει περισσότερη επιτυχία στην επαγγελματική τους καριέρα.
  • Όταν βρεθούν λίγη ώρα εκτός εργασιακού χώρου κυριεύονται από πανικό, δε διστάζουν ακόμα και να θυσιάσουν τον ύπνο τους προκειμένου να εργαστούν ακόμα και το βράδυ.
  • Οι κινήσεις του σώματός τους πάντοτε είναι βιαστικές; μιλάνε γρήγορα, κάνουν ταυτόχρονα πολλές δουλειές,
  • πολλές φορές μπορεί να είναι κοφτοί και να επιπόλαιοι στις ομιλίες με άλλους συναδέλφους επειδή μπορεί να είναι απασχολημένοι με την καλή τους επίδοση στη δουλειά.
  • Δεν αναθέτουν δουλειές και ευθύνες σε άλλους, θέλουν αφενός να πιστεύουν πως αυτοί «ελέγχουν τα πάντα» και αφετέρου θεωρούν πως κανείς δεν μπορεί να επιτελέσει μία δουλειά τόσο καλά όσο αυτοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…