Φταίω μήπως εγώ που δεν μπορώ να βρω εργασία;
Σίγουρα, η ανεργία μας κάνει όλους να απογοητευόμαστε. Χάνουμε το κουράγιο και την ελπίδα μας, αφού βλέπουμε ότι προσπαθούμε χωρίς αντίκρυσμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι στο χέρι μας να βρούμε μια δουλειά, ούτε φταίμε εμείς που παραμένουμε άνεργοι, όμως αρκετές φορές μπορεί κάποιες κινήσεις μας να συμβάλλουν στο γεγονός αυτό. Ας δούμε κάποια λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στην αναζήτηση εργασίας μας.
Δεν κάνουμε σοβαρή προσπάθεια
Λέμε ότι ψάχνουμε για δουλειά και περιοριζόμαστε στο να στέλνουμε λίγα βιογραφικά και περιμένουμε από αυτό να τη βρούμε. Η εύρεση εργασίας θέλει συνεχή και εντατική προσπάθεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως θα περάσει χρόνος μέχρι να έχουμε αποτελέσματα και να μην απογοητευόμαστε. Και κυρίως, να στέλνουμε πολλά βιογραφικά, ακόμη και άν δεν είμαστε σίγουροι εάν θέλουμε μια δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μας κρατά με το ζόρι. Άν στη συνέντευξη δούμε ότι κάτι δεν μας ταιριάζει, την απορρίπτουμε.
Δεν ανανεώνουμε το βιογραφικό μας
Το βιογραφικό, είναι μια εικόνα του εαυτού μας. Είναι η πρώτη εικόνα, η οποία κάνει έναν εργοδότη να σηκώσει το τηλέφωνο και να μας καλέσει. Επομένως, πρέπει να προβάλουμε τον εαυτό μας όπως πρέπει. Πρέπει να το ανανεώνουμε όσο πιο συχνά γίνεται. Ο υποψήφιος εργοδότης μας θα καταλάβει ότι έχουμε καιρό να ασχοληθούμε με αυτό και δεν θα μας πάρει πραγματικά στα σοβαρά. Επίσης, εννοείται πως ό,τι προσθέτουμε είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα για εμάς.
Δεν έχουμε υπομονή
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες όταν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αυτό όμως είναι λάθος. Πρέπει να βρίσκουμε την υπομονή και το κουράγιο και να συνεχίζουμε. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε κι άλλες ελπίδες. Με το να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρουμε τίποτα.
Δεν το λέμε σε γνωστούς και φίλους
Το να ψάχνει κανείς εργασία δεν είναι ντροπή, αντιθέτως είναι πολύ τιμητικό. Πρέπει λοιπόν να το λέμε στον κοινωνικό μας περίγυρο, αφού μπορεί μέσω κάποιας γνωριμίας να μας συστήσουν κάπου, γνωρίζοντας ότι ψάχνουμε εργασία.
Δεν πιστεύουμε τον εαυτό μας και δεν τον προβάλλουμε όπως θα έπρεπε
Το τελευταίο που θέλει να δει ένας εργοδότης, είναι να δει στη συνέντευξη ένα άτομο απογοητευμένο και ηττοπαθές, που δείχνει να μην έχει καθόλου εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Επομένως, στη συνέντευξη πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, να φαίνεταιότι έχουμε όρεξη για δουλειά και ότι είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε σε αυτή τη θέση.
Ζητάμε τις τέλειες συνθήκες εργασίας
Σίγουρα δεν θέλουμε να πάμε σε ένα χώρο εργασίας, στον οποίο θα μας εκμεταλλεύονται. Δεν μπορούμε όμως να ζητάμε να είναι όλα τέλεια. Δυστυχώς, σε καμία δουλειά δεν είναι όλα ρόδινα. Παντού θα υπάρχει πίεση, παντού θα βρούμε άτομα και συνεργάτες που δεν μας ταιριάζουν. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να παραιτούμαστε και να θεωρούμε ότι η δουλειά αυτή δεν μας ταιριάζει.
Επικεντρωνόμαστε μόνο σε ένα επάγγελμα
Το ότι έχουμε ένα, ίσως και δύο πτυχία (ή και παραπάνω), δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να δουλεύουμε μόνο πάνω σε αυτό. Άν έχουμε πραγματικά διάθεση για δουλειά, πρέπει για λίγο να αφήσουμε τις υπερηφάνειες και να ανοιχτούμε και σε άλλα πεδία. Ας εργαστούμε σε κάποιο άλλο τομέα, και παράλληλα ψάχνουμε και ευκαιρίες για να ασκήσουμε το επάγγελμα του πτυχίου μας. Όταν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία, την αρπάζουμε. Μέχρι τότε όμως, δεν πρέπει να καθόμαστε στο σπίτι και να περιμένουμε το «μάννα εξ’ ουρανού»!