Ζώντας μια ζωή που αγαπάτε: Ξεκλειδώνοντας την ευτυχία και την πληρότητα από μέσα σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πάντα οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να ανατρέχουν σε μια ζωή που έζησαν καλά. Αλλά τι συνιστά μια ολοκληρωμένη ζωή; Και ποια είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της;

Μια μετάβαση, όπως η αρχή ενός νέου έτους ή η είσοδος σε μια καινούργια φάση της ζωής, μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία μας να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι πραγματικά έχει σημασία για εμάς. Οι άνθρωποι φυσιολογικά κάνουν απολογισμό της ζωής τους και κοιτάζουν μπροστά για να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.

Υπάρχει πράγματι διαφορά μεταξύ της ευτυχίας και της εκπλήρωσης. Η τελευταία είναι μακροχρόνια και προέρχεται από την άντληση μιας αίσθησης ολότητας, από την αντίληψη της σύμπτωσης και από την αναγνώριση της αξίας όσον αφορά τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τον αντίκτυπό μας.

Αξιολογώντας μια ολοκληρωμένη ζωή

Η αντίληψή μας για μια ολοκληρωμένη ζωή περιλαμβάνει τόσο γνωστικές όσο και συναισθηματικές πτυχές. Το μοντέλο μας για την εκπλήρωση της ζωής συνεπάγεται ότι τα άτομα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξουν και να συνειδητοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να γίνουν ολόκληρα και ολοκληρωμένα, να αισθάνονται αληθινά με τον εαυτό τους και να ζουν αυθεντικά. Περιλαμβάνει περαιτέρω την αίσθηση ότι η ύπαρξή του είναι σημαντική και την ικανότητα να αφήσει το μοναδικό του σημάδι σε αυτόν τον κόσμο και να συμβάλει στην ευημερία των άλλων.

Ζώντας μια ζωή που αγαπάτε: Ξεκλειδώνοντας την ευτυχία και την πληρότητα από μέσα σας

Η σημασία της εκπλήρωσης

Είναι η επιδίωξη μιας ολοκληρωμένης ζωής ματαιοδοξία, εγωισμός ή πολυτέλεια; Αντιθέτως, είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους όχι μόνο για να μην έχουν ψυχικές ασθένειες αλλά και για να ευδοκιμούν σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Επιπλέον, η αντίληψη ότι η ζωή κάποιου είναι ολοκληρωμένη συνδέεται με καλύτερη αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Τα άτομα που βιώνουν μια ολοκληρωμένη ζωή ανέφεραν μια πιο θετική στάση απέναντι στη γήρανση.

Τι μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ικανοποιητικής ύπαρξης;

Ορισμένες στάσεις απέναντι στη ζωή, όπως η εκτέλεση δραστηριοτήτων με νόημα, η ενασχόληση με καθήκοντα στα οποία αισθάνεται κανείς απορροφημένος ή η επιδίωξη στόχων από τους οποίους αντλεί μια αίσθηση επιτυχίας, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην εμπειρία μιας ολοκληρωμένης ζωής. Το να αισθάνεται κανείς το επάγγελμα ή μια δραστηριότητα ως κάλεσμα μπορεί επίσης να προσφέρει μια ισχυρή αίσθηση πληρότητας.

Οι άνθρωποι μπορεί να αποκτούν περισσότερους πόρους και ιδιότητες για να ζήσουν μια ικανοποιητική ζωή καθώς μεγαλώνουν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γνώσεις, εμπειρία ζωής ή τεχνογνωσία που μπορούν να μεταβιβαστούν. Μέσω γενεσιουργών δράσεων, οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν ικανοποίηση. Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν αναπτύξει τις δυνάμεις του χαρακτήρα τους, οι οποίες τους βοηθούν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να δημιουργήσουν μια ικανοποιητική ζωή.

Τέλος, η μακροζωία και η αύξηση των υγιών ετών στη ζωή ενός ατόμου παρέχουν πρωτοφανείς ευκαιρίες. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να συνειδητοποιήσουν τις δυνάμεις τους, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να αφήσουν μια κληρονομιά. Η όψιμη ζωή προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία να είναι κανείς αυτός που είναι, να εκφράζεται και να επιλέγει αυτό που έχει προσωπικό νόημα. Θα εκμεταλλευτείτε αυτές τις νέες δυνατότητες για να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.