Ζώντας 15 χρόνια χωρίς χρήματα

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση γυναίκας στο ισχυρότερο κράτος μέλος της Ευρώπης, τη Γερμανία που ζει χωρίς χρήματα τα τελευταία 15 χρόνια. Ο λόγος για τη Γερμανίδα πρώην δασκάλα Heidemarie Schwermer που ζει στη πόλη Dortmund απαλλαγμένη εντελώς από το χρήμα και ζώντας κάνοντας χρήση του δόγματος «Δίνω και παίρνω».

Πριν από 15 χρόνια, η 54χρονη τότε καθηγήτρια βλέποντας τη δυστυχία γύρω της με άστεγους, άνεργους και ανθρώπους να περνούν πολύ δύσκολα πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση στη ζωή της, να ζήσει χωρίς χρήματα. Η Heidemarie Schwermer ζούσε, όπως είχε δηλώσει, σε ένα σπίτι με πολλά υλικά αγαθά που την έκαναν να αισθάνεται άσχημα όταν εκείνη δεν ήξερε τι να κρατήσει και τι να πετάξει από το σπίτι της όταν ταυτόχρονα γύρω της υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν τα απαραίτητα να ζήσουν. Πνιγμένη, έτσι, από αυτή την «αδικία», πούλησε το σπίτι της και με τα λεφτά αυτά έκανε ένα μαγαζί ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών βάζοντας, αρχικά, στο μαγαζί τα δικά της υπάρχοντα.

Η 69χρονη πρώην καθηγήτρια εξακολουθεί να ζει σε ειδικούς χώρους αστέγων του Γερμανικού κράτους έχοντας διευρύνει τις δυνατότητες του καταστήματός της. Το μαγαζί της, με την επωνυμία “Gib und Nimm” (Δίνω και παίρνω), δεν περιλαμβάνει μόνο αντικείμενα αλλά και ανταλλαγή υπηρεσιών χωρίς την ύπαρξη χρημάτων. Μεταχειρισμένα ρούχα με ανταλλαγή λίγα μαγειρικά σκεύη και υδραυλικές επισκευές με αντάλλαγμα επισκευή σε αυτοκίνητο είναι ορισμένα από τα πάρα πολλά παραδείγματα ανταλλαγής στο κατάστημα της 69χρονης γερμανίδας.

Το κατάστημά της λοιδορήθηκε, αρχικά, από τη κοινωνία της Γερμανίας. Η σημερινή εποχή που ζούμε, την οποία ίσως να την αντιλήφθηκε διορατικά, από τότε, και η ίδια η Heidemarie Schwermer, έχει φέρει το κατάστημά της σε κυρίαρχο ενδιαφέρον στη κοινωνία του Dortmund και έχει οδηγήσει στο άνοιγμα παρόμοιων καταστημάτων σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Η πρώην 69χρονη καθηγήτρια έχει γράψει έως τώρα δύο βιβλία για τη ζωή της με τα κέρδη να τα χαρίζει όλα σε φιλανθρωπίες. Έχει κρατήσει για τον εαυτό της ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα που χωρούν μόλις σε 2 βαλίτσες και λίγα ευρώ για ώρα ανάγκης (πχ. ιατρικοί λόγοι).

Στις 27 Νοεμβρίου του 2010 προβλήθηκε η ταινία ντοκιμαντέρ της βραβευμένης Νορβηγίδας σκηνοθέτιδας Line Halvorsen στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όσλο με τίτλο Living Without Money. Η ταινία περιγράφει και «παρακολουθεί» τη ζωή της 69χρονης πρώην καθηγήτριας Heidemarie Schwermer στη καθημερινότητά της. Γνωριμίες, ταξίδια, συμβουλές και κοινές εθελοντικές δράσεις είναι μερικές από τις στιγμές που αποτυπώνονται στην αποκαλυπτική ταινία με πρωταγωνιστικό πρόσωπο αυτό της ιδιοκτήτριας του καταστήματος «Gib und Nimm».

Η περίπτωση της Heidemarie Schwermer δεν είναι, πλέον. η μοναδική. Πολύς κόσμος έχει λάβει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις πλήρως απαλλαγμένος από το χρήμα και τη καθημερινή του εξάρτηση. Είναι αυτή η επιλογή ένα καλύτερο διέξοδο στη ζωή μας; Μπορούμε να ζήσουμε, εν τέλει, χωρίς χρήματα; Ίσως το παράδειγμα της Heidemarie Schwermer μας δίνει μια απάντηση.

Συντάκτης: Στάθης Βασσάλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.