Ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Οι φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον όσο και η παρέμβαση του ανθρώπου σε αυτό δεν έχουν πάντα θετικές συνέπειες. Μία από τις συνέπειες αυτές είναι η εξαφάνιση ειδών που πέφτουν θύματα των εκάστοτε μεταβολών.

Η εξαφάνιση ενός είδους είναι το αποτέλεσμα ενός διαρκούς επιπέδου απειλής για μία παρατεταμένη περίοδο απέναντι σε ένα είδος. Οι λόγοι για τους οποίους ένα είδος απειλείται με εξαφάνιση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απώλεια του περιβάλλοντος-κατοικίας του, τη ρύπανση και την υπερκατανάλωση. Παρότι η εξαφάνιση ενός είδους σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, κάποιες φορές οι επιθυμίες των ανθρώπων κρύβονται από πίσω. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 10 ζώα τα οποία έχουν πλέον εξαφανιστεί από τη Γη, καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους.

Ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη

Dodos

Τα dodosήταν πουλιά ανίκανα να πετάξουν που ζούσαν στο νησί του Μαυρικίου. Ζύγιζαν περίπου 23 κιλά και είχαν μεγάλο κεφάλι και γκρίζο-μπλε τρίχωμα. Παρότι δεν είχαν φυσικούς κυνηγούς/θηρευτές, τα dodosάρχισαν να μειώνονται με την άφιξη ναυτών στο νησί τον 14ο αιώνα, καθώς αυτοί τα σκότωναν για να τα καταναλώσουν. Το τελευταίο dodoσκοτώθηκε το 1681. Υπάρχει η αντίληψη πως οι άνθρωποι έφαγαν τα dodosσε σημείο αφανισμού, όμως σύμφωνα με το BBC οι αρουραίοι που μετέφεραν οι ναύτες στο νησί είναι μάλλον οι ένοχοι για την σταδιακή εξαφάνιση των πουλιών, καθώς αυτοί έτρωγαν τα αυγά τους.


Διαβάστε Επίσης: Ντοκιμαντέρ που συγκλόνισαν (Μέρος 1ο)


Ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη

Μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής

Αυτό το είδος είναι ένα υποείδος του μαύρου ρινόκερου το οποίο κηρύχθηκε ως εξαφανισμένο από την IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources–Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) το 2011. Κάποτε ο πληθυσμός του είδους ήταν μεγάλος και μοιρασμένος σε όλη τη σαβάνα της υποσαχάριας Αφρικής, όμως ο αριθμός σταδιακά μειωνόταν λόγω του λαθραίου κυνηγιού. Ο δυτικός μαύρος ρινόκερος διέμενε κυρίως στο Καμερούν, αλλά από το 2006 κιόλας κανένα ζώο δεν είχε εντοπιστεί. Οι λαθροκυνηγοί σκότωναν τους ρινόκερους για τα κέρατά τους, τα οποία πιστεύουν κάποιοι πως κατέχουν αφροδισιακές ιδιότητες.

Ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη

Δελφίνι Baiji

Το baiji είναι ένα κρισίμως υπό εξαφάνιση – πιθανόν εξαφανισμένο είδος δελφινιού, καθώς δεν έχει συναντηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Ζούσε στο γλυκό νερό και το όνομά του σημαίνει «με λευκά πτερύγια». Θεωρείται το πρώτο είδος δελφινιού που οδηγήθηκε σε εξαφάνιση λόγω των ανθρώπων, καθώς η πιο πιθανή αιτία μείωσης του πληθυσμού είναι η χρήση διχτυών ψαρέματος με αγκίστρια που παγίδευαν και έπνιγαν τα δελφίνια.


Διαβάστε Επίσης: Τέλος στην πώληση άγριων ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους βάζει η CITES


Ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη

Ευρασιατικός ούρος

Πρόγονος τον σύγχρονων βοοειδών, ο Ευρασιατικός ούρος ήταν ένα μεγάλο άγριο βόδι που ζούσε στις στέπες της Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και της Σιβηρίας. Τα ζώα ήταν γνωστά για την επιθετικότητά τους και για αυτό χρησιμοποιούνταν για αθλητικές μάχες στην αρχαία Ρώμη. Ως ζώο που συμμετείχε σε δρώμενα διασκέδασης, κυνηγήθηκε πολύ από τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί τοπικά σε αρκετά μέρη. Μέχρι τον 13ο αιώνα, ο αριθμός των ζώων είχε μειωθεί τόσο πολύ που μόνο ευγενείς και βασιλικά νοικοκυριά της ανατολικής Ευρώπης είχαν το δικαίωμα να κυνηγήσουν ούρους. Το τελευταίο ζώο του είδους πέθανε το 1627.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…