‘Ζώ με ισορροπία – ζώ ιαπωνικά’

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Απλότητα-αυστηρότητα-αφοσίωση’ αποτελούν τους σημαντικούς πυλώνες της ιαπωνικής κουλτούρας. Μέσω αυτών των ισχυρών πνευματικών όπλων χαρίζεται η μακροβιότητα και η ψυχική και σωματική ευεξία.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ‘Ικιγκάι’, όσο πιο δραστήριο το μυαλό, τόσο πιο νεανικό το σώμα. Οι γυναίκες στην Ιαπωνία ακολουθούν με ευλάβεια τις τελετουργίες ευεξίας. Με αυτόν τον τρόπο χαράζουν μια ευχάριστη και διαυγή πορεία ζωής και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε μερικά από αυτά τα μυστηριώδη, αλλά φωτεινά μονοπάτια προς την ευτυχία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συστημική προσέγγιση για τη σωματική υγεία και ψυχική ευεξία


Φιλοσοφία Ικιγκάι

Μελετώ αρκετά τον τελευταίο καιρό για αυτού του είδους άτυπο νόμο ζωής των Ιαπώνων. Είναι για αυτούς σαν ένα κοινό μυστικό. Κάτι όμως που εμείς εδώ στη δύση δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε ψάξει αρκετά, πόσο μάλλον να θέσουμε σε εφαρμογή. Δεν θα σας κουράσω με βαριές, μακρινές ιστορίες και μακροσκελείς περιόδους, αλλά θέλω να επικοινωνήσω μαζί σας αυτό. Πόσο μεγάλη δύναμη έχει η σκέψη μας στην ύπαρξη ή όχι ευεξίας και στη συνέχεια στην ομορφιά. Όλα δημιουργούν μια αλυσίδα με σφιχτούς κόμπους που πρέπει να τους λύσουμε για να φτάσουμε στην απάντηση.

Η λέξη ‘ Ικιγκάι’ , σύμφωνα με τον ιαπωνικό τρόπο γραφής, περιέχει μέσα της τις λέξεις ‘ζωή’, ‘ αξίζει τον κόπο’, ‘ πανοπλία’ και ‘ νούμερο ‘ένα’ . Αυτοί είναι οι βασικοί του χαρακτήρες. Το ‘Ικιγκάι’ είναι η αλήθεια και η ουσία, ο λόγος ύπαρξης, το ουσιώδες κίνητρο της ζωής. Αυτοί που είναι ευτυχισμένοι στην Ιαπωνία, είναι οι αιωνόβιοι σαν τα πλατιά, υγιή δέντρα, άνθρωποι που μέσα τους αυτή η δύναμη είναι σαφής, ευδιάκριτη και τους δίνει απλόχερα την γνώση του σκοπού που ξυπνάνε το πρωί.

Διατροφή και Ισορροπία

Ακολουθώντας τον ιαπωνικό τρόπο διατροφής, είναι κανόνας να φτάνουμε στο 80% της κατανάλωσης, αντί στον απόλυτο κορεσμό. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι μεταβολικές και πεπτικές διαδικασίες και πετυχαίνουμε την ισορροπία. Τα φαγητά σερβίρονται σε πολλά, διαφορετικά πιάτα, ώστε να υπάρχει και μικρή ποσότητα, αλλά και ποικιλία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου ‘ Ικιγκάι, τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή’, «οι ντόπιοι καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης. Σε καθημερινή βάση τρώνε κατά μέσο όρο δεκαοχτώ διαφορετικά τρόφιμα τη ημέρα». Ακόμη, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χρωματική ποικιλία, καθώς τρώνε τουλάχιστον πέντε πιάτα χορταρικά ή φρούτα την ημέρα. Στη βάση της διατροφικής τους πυραμίδας είναι τα δημητριακά. Το μόνο γλύκισμα που καταναλώνουν είναι ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και η λέξη ‘επιδόρπιο’ θεωρείται απαγορευμένη λέξη. Και πιστεύω ότι μπορούμε πολύ καλά να καταλάβουμε το γιατί, έτσι;

Διαλογισμός

Το ‘πνευματικό καθάρισμα’ για τους Ιάπωνες μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει αρκετά με την οργάνωση του χώρου μας. Η φιλοσοφία του Ζεν είναι αυτή που μας βοηθάει να ξεμπερδέψουμε και να ξεσκαρτάρουμε κάθε τί που μας πιέζει ψυχικά. Αυτό που μας προκαλεί φόβο και άγχος. Η συγκέντρωση και η εστίαση στην αναπνοή, ακόμη και τρία λεπτά μέσα στην ημέρα, σημαίνει ‘πνευματική τακτοποίηση’.

Μείνε για λίγα λεπτά σε μια ήρεμη στάση, σκέψου τα αγαπημένα σου χρώματα, μέρη, μουσικές και μυρωδιές και κάνε παύση. Εστίασε στο καλό, στο αγνό. Ψάξε με ηρεμία εκείνη τη στιγμή το συναίσθημα που νιώθεις και τον λόγο που το νιώθεις και αφέσου σε αυτό. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και επιστροφή στην πραγματικότητα με μεγαλύτερη ωριμότητα έκφρασης και ψυχραιμία στη διαχείριση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαλογισμός για ψυχική και σωματική αποφόρτιση


Φυσική ομορφιά

Και έρχομαι στο βασικό μας θέμα. Δεν γινόταν όπως τόνισα και στην αρχή να μην αναφερθώ στη βάση της νοοτροπίας, στην προεργασία και να καταλήξω στο εξωτερικό κομμάτι. Οι γυναίκες στην Ιαπωνία φημίζονται για την αψεγάδιαστη και πορσελάνινη επιδερμίδα. Ενισχύουν τους διαχρονικούς νόμους της φυσικής ομορφιάς και ακολουθούν την τελετουργία. Το ρυζόνερο είναι μια βασική, αντιοξειδωτική ουσία καθαρισμού του προσώπου και μπορεί να εκτελεστεί και να εφαρμοστεί πολύ εύκολα στην καθημερινότητα με σπιτικό τρόπο.

Ακόμη, δεν γίνεται να μην συνδέσουμε την ιαπωνική ιεροτελεστία ομορφιάς με το αγνό, πράσινο τσάι. Είναι πια τάση, ακόμη και στις μεγάλες vegan αλυσίδες καταστημάτων η κυκλοφορία μασκών και καθαριστικών με tea tree, ειδικά για τις ευαίσθητες και λιπαρές επιδερμίδες με τάση για ακμή. Όμως, μπορεί να γίνει και σπιτικά με την ανάμειξη σε ένα μπολ σκόνης πράσινου τσαγιού και χλιαρού νερού για δημιουργία μάσκας. Σημαντικά είναι τα έλαια προσώπου, τα αγνά όπως το φασκόμηλο και το γιασεμί που χαρίζουν και μια υπέροχη, μεθυστική μυρωδιά και τονώνουν το δέρμα.

Τέλος, παγωμένο νερό για ελάττωση και σμίκρυνση των πόρων και μερικά τσιμπήματα στο πρόσωπο αφού κάνετε τον πρωινό και βραδινό καθαρισμό. Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρουν νεανικότητα και λάμψη στην επιδερμίδα! Δοκιμάστε το και θα αισθανθείτε την απόλυτη ευεξία και φρεσκάδα σαν να βρίσκεστε σε ένα παλιό, ξύλινο σπα στην καρδιά της Οκινάουα!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…