Ζωγραφική: Όταν ο έρωτας αποκτάει σχήμα και χρώμα

Συντάκτης: Στέλλα Μακαρώνη

Μήπως να μην στείλεις εκείνη την ηλεκτρονική κάρτα που έλεγες; ούτε εκείνο το sms στο οποίο σβήνεις και γράφεις εδώ και ώρες; Αν έπιανες πινέλο και χαρτί ίσως έβγαινε κάτι όμορφο που θα φέρει το πιο γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπο που αγαπάς…

Υπάρχουν λόγια που ποτέ δεν καταφέραμε να πούμε για το πώς νιώθουμε. Γράμματα που ποτέ δεν έφτασαν στον αποστολέα τους. Σκισμένα χαρτάκια με σημείωση «σε σκέφτομαι» που αφήσαμε να χαθούν μέσα στα πράγματα μας. Τα χρώματα όμως μπορούν να αποτυπώσουν στο χαρτί ή στον καμβά όσα κατακλύζουν την σκέψη μας για το πρόσωπο που ζει στην καρδιά μας. 

Τι σημαίνει το χρώμα ζωγραφικής στον έρωτα; 

Συνήθως φανταζόμαστε πως το κόκκινο χρώμα, είναι κι αυτό που αντιπροσωπεύει τον έρωτα. Όμως, στη ζωγραφική αυτό διαψεύδεται. Έχουμε δει ανά τα χρόνια, έργα τέχνης που εξέφραζαν συναισθήματα πάθους ακόμη και μέσα από χρώματα σκοτεινά που ούτε που θα περνούσε από το μυαλό μας να τα χρησιμοποιούσαμε για μια τέτοια θεματική. Το κάθε ένα όμως, έχει τη δική του εξήγηση για τον καθένα μας. Κλείσε τα μάτια και άσε το χέρι σου να κάνει εικόνα όλα όσα έχεις στο μυαλό σου. Η ζωγραφική είναι και πολύχρωμη, αλλά και ασπρόμαυρη. Άσε τη δική σου ιστορία να αποτυπωθεί στο χαρτί, κάνοντας ακόμη κι ένα απλό σκίτσο μ’ ένα μόνο μολύβι, να τη ζωντανέψει. 

Ζωγραφίζεις εκείνον/η ή όσα τον/την θυμίζουν; 

Η διεργασία του μυαλού να «εμπνευστεί» το έργο ζωγραφικής που θα ακολουθήσει, αφορά αρκετά κομμάτια της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης που βιώνουμε εκείνη την περίοδο. Η ζωγραφική αποτελεί ένα μέσο με το οποίο μπορούμε ελεύθερα να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Ο εγκέφαλος λοιπόν, επιλέγει με βάση αυτό που σκεφτόμαστε περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Ή μήπως… αυτόν/ή που σκεφτόμαστε «σιωπηλά»; Σίγουρα το πρόσωπο που σε ελκύει θα μπορούσε να ήταν μία επιλογή. Το μέρος που το συνάντησες ή το μέρος που ονειρεύεσαι να το συναντήσεις, επίσης. 

Ένας ιδιαίτερος τρόπος να εκφράσεις σε εκείνον/εκείνη όσα νιώθεις

Ξέρω πως σήμερα υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι και μέσα για να εκφράσεις όσα σκέφτεσαι και αισθάνεσαι. Όμως, ένας πρωτότυπος αλλά κι ευαίσθητος τρόπος για να «αποκαλύψεις» τον έρωτα σου είναι ένα έργο αφιερωμένο σε εκείνον/εκείνη. Και μόνο η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα, μετράει μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο στα μάτια του ανθρώπου που μας ελκύει κι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής μας. Μια τέτοια κίνηση σίγουρα θα τον/την κάνει να νιώσει σημαντικό/ή κι επιπλέον θα κάνει κι εσένα να εκπνεύσεις τη μεγάλη και δύσκολη εισπνοή που πήρες για να βγάλεις από μέσα σου, όλα όσα κρατάει κάθε νύχτα η καρδιά σου.

Η διάρκεια ζωής ενός έργου τέχνης 

Θυμάσαι πόσοι άνθρωποι σε ζωγράφισαν ή ζωγράφισαν κάτι για σένα; Όλοι θυμόμαστε. Αν υπάρχουν, είναι ελάχιστοι και το έργο τους για εμάς, παραμένει σίγουρα σε ένα ξεχωριστό κομμάτι του μυαλού μας που κάθε φορά που το «αγγίζουμε»  μας χαρίζει ένα χαμόγελο νοσταλγίας και τρυφερότητας. Μία ζωγραφιά, είναι όπως οι καρτ ποστάλ από ταξίδια που έχουμε πάει. Είτε τα έχουμε κάνει μόνοι μας, είτε τα έχουμε μοιραστεί μαζί μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο της καρδιάς μας, αποτελούν την υλική ανάμνηση των συναισθημάτων και των στιγμών που βιώσαμε. 

Κι όπως λέει το τραγούδι με τίτλο “Έτσι δε θα ξεχάσουμε” των Khruangbin «Ποτέ δεν είναι αρκετό το χαρτί… Ποτέ αρκετά τα γράμματα… Έτσι δεν θα ξεχάσουμε».

Συντάκτης: Στέλλα Μακαρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.