Ζωγραφική, ένα χόμπι δημιουργικότητας και χαράς

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Ζωγραφική, ένα χόμπι δημιουργικότητας και χαράςΗ ζωγραφική αποτελεί ένα χόμπι που μας γεμίζει χαρά κάνοντάς μας περισσότερο δημιουργικούς ακόμη και αν είμαστε σε αρχάριο στάδιο. Μέσα από τη ζωγραφική μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα μέσα από εικόνες και όχι από λόγια. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ταλέντο για να το κάνει αρκεί απλά να υπάρχει διάθεση και αγάπη για τη ζωγραφική.

Είδη ζωγραφικής

Μολύβι και χαρτί

Τα βασικά υλικά που χρειαζόμαστε στην περίπτωση που αποφασίσουμε να ζωγραφίσουμε χωρίς χρώματα είναι ένα μαλακό μολύβι (4 ,6 νούμερο) σε μαύρο ή πράσινο. Το επόμενο υλικό που χρειαζόμαστε είναι η γόμα, καθώς θα μας χρειαστεί οπωσδήποτε. Επιπλέον, θα χρειαστούμε απαραίτητα ένα κοπίδι αντί της κλασικής ξύστρας για το μολύβι μας καθώς δημιουργεί καλύτερη μύτη. Τέλος, θα χρειαστούμε χαρτί για το οποίο το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχει πόρους και να είναι λείο ώστε να γλιστράει πάνω του το μολύβι.

Νερομπογιές

Νερομπογιές είναι όσες μπογιές μπορούν να διαλυθούν σε νερό. Αυτές μπορεί να είναι πλακάκια νεροχρωμάτων, γκουάς σε σωληνάρια, ακριλικά. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι στεγνώνουν γρήγορα και δεν λερώνουν ούτε μυρίζουν.

Παστέλ

Μαλακά παστέλ ή κιμωλίες και λαδοπαστέλ που φτιάχνονται από λαδοχρώματα και παπαρουνέλαιο. Τα μαλακά παστέλ είναι πολύ καλά για κάθε αποτύπωση που θέλουμε να κάνουμε σε χαρτί πάντα με πόρους για να κολλάνε. Τέλος, αν θέλετε περισσότερη ποικιλία χρωμάτων καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα κατάστημα με είδη ζωγραφικής.

Ξυλομπογιές

Πάντα υπάρχει ένα κουτί ξυλομπογιές κάπου κυρίως λόγω των μικρών παιδιών. Αν είναι πολύ σκληρά τα χρωματιστά μολύβια (ξυλομπογιές) υπάρχουν και τα μαλακά μολύβια στα καταστήματα ειδών ζωγραφικής. Μερικά από αυτά έχουν την ένδειξη νεροχρώματα με ένα πινέλο κάπου στο ξύλο τους επάνω. Αν περάσουμε λίγο νερό επάνω στο χαρτί, πριν ζωγραφίσουμε, θα δούμε ότι συμπεριφέρονται όπως οι νερομπογιές.

Επιπλέον υλικά

  • Παλέτες ζωγραφικής – δοχεία καθαρισμού
  • Καβαλέτα ζωγραφικής
  • Κασετίνες ζωγραφικής
  • Σπάτουλες ζωγραφικής
  • Μπλοκ ζωγραφικής- σχεδίου – ακουαρέλας
  • Τελάρα ζωγραφικής

Ζωγραφική, ένα χόμπι δημιουργικότητας και χαράςΤα μεγαλύτερα πινέλα είναι ιδανικά για την κάλυψη μεγάλων περιοχών του καμβά, ενώ τα μικρά είναι ειδικά για τις λεπτομέρειες. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν πινέλα από συνθετικά μαλλιά και για αυτό τα ξεπλένουν και τα κρατούν για ώρα μέσα σε ένα φλιτζάνι με νερό αμέσως μετά τη χρήση τους. Τα περισσότερα πινέλα με τρίχα ξεκινούν από 1 ευρώ, ενώ παράλληλα ένα σωληνάριο με χρώμα κοστίζει 3 ευρώ.

Ζωγραφική και ψυχική υγεία

Ένας από τους λόγους που η τέχνη είναι τόσο σημαντική για τη ζωή μας είναι ότι μας προσφέρει την εμπειρία να αφοσιωθούμε σε κάτι μη υλικό. Η ζωγραφική αποτελεί μια μορφή τέχνης οπότε είναι μια πολύ καλή επιλογή να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο. Έρευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από την ενασχόληση με την τέχνη στην ψυχική μας υγεία.

Η ζωγραφική ωφελεί και συμβάλει στην αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και συνεπώς στην καλύτερη διάθεση και στη μείωση του άγχους. Ακόμα κι αν κάποιος υποφέρει από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, η τέχνη μπορεί να γίνει το καλύτερο μέσο ώστε να τον βοηθήσει να το ξεπεράσει. Εκτός όμως από τη ζωγραφική η γενικότερη ενασχόληση είτε με τον χορό είτε με το θέατρο μπορούν επίσης να συμβάλουν δυναμικά στην καταπολέμηση του άγχους και να νιώσουμε πιο ήρεμοι.

Η ενασχόληση με ένα τέτοιο χόμπι μας κάνει να νιώθουμε όχι μόνο δημιουργικοί αλλά χρήσιμοι ως άνθρωποι, και μάλιστα χωρίς μεγάλο κόστος. Πράγματι, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα ζωγραφικής δωρεάν από το σπίτι σας μέσα από διάφορα site. Μην καθυστερείτε να ξεκινήσετε!

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.