Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλόγιστης δραστηριότητας του ανθρώπου και της κακομεταχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, πολλά ζώα έχουν εκλείψει. Η κλιματική αλλαγή, η λαθροθηρία, η μόλυνση του οικοσυστήματος, η αποξήρανση θαλασσών και λιμνών, η αποψίλωση των δασών ωθούν και άλλα ζώα στην εξαφάνιση. Έτσι, πολλά που κατοικούν στον πλανήτη μας επί εκατομμύρια χρόνια αποκτούν τον τίτλο «είδος υπό εξαφάνιση». Αρκετά πλέον είναι μοναδικά και αφού πεθάνουν, άλλο ένα είδος θα εκλείψει.

Στον αντίποδα όλων αυτών πολλές οργανώσεις μιλούν για την προστασία αυτών των ζώων και του περιβάλλοντος. Η WWF σας δίνει την δυνατότητα να υιοθετήσετε ένα ζώο υπό εξαφάνιση δίνοντας ένα μικρό ποσό το μήνα για τις ανάγκες του. Μπορείτε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι εδώ.

Επιπλέον, η δράση τους για το περιβάλλον αφορά την ψηφοφορία που έχει ανέβει διαδικτυακά για να σταματήσουν οι εξορύξεις πετρελαίου στην Ελλάδα. Η ψήφος σας μετράει! Για αυτό μπορείτε να ψηφίσετε και εσείς εδώ.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιά ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια.

Λευκός Ρινόκερος

Είναι ένα ογκώδες ζώο και παχύδερμο θηλαστικό. Είναι πιο φιλικό, ήσυχο και μεγαλόσωμο από τον μαύρο ρινόκερο. Μέχρι το 2018 υπήρχαν 5 λευκοί ρινόκεροι στον πλανήτη. Τώρα έχουν απομείνει μόνο δύο και τα δύο θηλυκά. Το αξιοσημείωτο είναι, ότι μέχρι τις 19 Μαρτίου 2018 που απεβίωσε ο τελευταίος αρσενικός στην Κένυα, τον φυλούσαν φύλακες όλο το εικοσιτετράωρο. Πλέον, η μόνη ελπίδα του είδους είναι η τεχνητή γονιμοποίηση.

Τα ρέιλ του Γκουάμ

Τα πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν. Θεωρούνταν είδος υπό εξαφάνιση ήδη από το 1970 και μέχρι το 1980 είχαν μειωθεί κατά πολύ. Τώρα μεγαλώνουν στην αιχμαλωσία και βρίσκονται σε καταφύγια, τόσο στην νήσο Γκουάμ, όσο και στις ΗΠΑ.

Τίγρης

Το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο στον πλανήτη κινδυνεύει επίσης. Η αποψίλωση των πυκνών δασών που αποτελούν το σπίτι τους, τις περιορίζει σε όλο και μικρότερη έκταση. Παράλληλα, εξαιτίας του δέρματός τους, γίνονται συχνά θήραμα για τους κυνηγούς και τους λαθροθήρες. Μέσα σε 100 χρόνια χάθηκε το 97% του πληθυσμού τους. Πλέον, στην φύση υπάρχουν ελεύθερες περίπου 3.200 τίγρεις.

Ελέφαντας

Ο Ελέφαντας ουσιαστικά είναι ο κηπουρός της γης. Τρέφεται με θάμνους και φυτά ανοίγοντας τον δρόμο, ώστε το φως να περνάει στα δάση. Μεταφέρει σπόρους όπου και να πάει και ουσιαστικά τους φυτεύει, αφού περάσουν από το πεπτικό τους σύστημα. Είναι πολύ σημαντικός για το οικοσύστημα. Δυστυχώς, λόγω του ελεφαντόδοντού του πέφτει θύμα εμπόρων και κάθε χρόνο σκοτώνονται πάνω από 30.000 ελέφαντες. Ο πληθυσμός τους στην Αφρική ανέρχεται στις 470.000 με 690.000 χιλιάδες, ενώ στην Ασία δεν ξεπερνούν τις 32.900.

Κόκκινο ελάφι

Τα ελάφια αποτελούν ένα ζώο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Πολλά είδη βασίζουν την ζωή τους στην δράση των ελαφιών για το οικοσύστημα. Επί δεκαετίες ζούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, με ακμαιότερο τον πληθυσμό τους στην Πάρνηθα. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πάρα πολύ, με απότοκο την ένταξή τους στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Σήμερα, γίνονται αρκετές δράσεις για να σωθούν τα ελάφια της Ελλάδας.

Πάντα

Οι γιγάντιες αρκούδες που δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τρέφονται με μπαμπού και μπορούν να περάσουν 14 ώρες από την μέρα τους μασουλώντας. Στην φύση έχουν παραμείνει μόνο 1.600. Παρόλα αυτά τα νέα είναι θετικά, με μία άνοδο της τάξεως του 40% του πληθυσμού να έχει συμβεί από την στιγμή που ανακηρύχτηκε προστατευόμενο είδος.

Η λίστα με τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα είναι τεράστια. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτόν τον αγώνα, υιοθετώντας μία οικολογική συμπεριφορά. Γιατί η προστασία του πλανήτη είναι υπόθεση όλων μας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.