Ζήλια ή δυστυχία;

Συντάκτης: Γεωργία Καλαφάτη

Τελικά, το να ζηλεύει κάποιος οδηγεί στη δυστυχία ή η τελευταία υπάρχει και εξελίσσεται μέσα μας δημιουργώντας μας αρνητικά συναισθήματα; Είναι εύκολο να την αντιμετωπίσουμε; Κι αν ναι, πώς;

Ζήλια και αρνητικά συναισθήματα

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που προέρχεται από κατάλοιπα παλαιότερων γεγονότων. Η ψυχολογία αναλύει την έννοια αυτή ως τον εγωκεντρισμό του παιδιού που ξεκινάει από την προσχολική ηλικία. Είναι κάτι αρνητικό, αλλά παράλληλα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή, καλύτερα, να ελαττωθεί, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Όπως αναφέρει ο φιλόσοφος κι ανθρωπιστής, Μπέρτραντ Ράσελ, η ζήλια είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας. Υποστηρίζει ότι το συναίσθημα αυτό είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο που δεν κάνει δυστυχισμένο μόνο αυτόν που ζηλεύει: το άτομο που ζηλεύει προσπαθεί να προκαλέσει δυστυχία και στους γύρω του.

Η ζήλια προκαλεί ένα συναίσθημα που είναι αρκετά συχνό στην καθημερινότητα μας, το θυμό. Όχι τόσο με τον απέναντί μας, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Κι αυτό γιατί, όταν νιώσεις ότι ζηλεύεις, η πρώτη αντίδραση είναι η αποφυγή, η εναντίωση στο συναίσθημα αυτό. Όταν όμως βλέπεις ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι ο κατάλληλος, γιατί σου προκαλεί δυσαρέσκεια, έρχεται στο προσκήνιο το άγχος. Είναι δύσκολο, όταν δεν έχουμε καθαρό μυαλό, να αντιμετωπίσουμε σωστά κάποιες καταστάσεις. Βλέπουμε εκείνη τη στιγμή τα πράγματα από μια οπτική γωνία που ίσως είναι μονοδιάστατη και κατηγορηματική.

Πώς αντιμετωπίζεται η ζήλια;

Η δυστυχία δεν γεννιέται μέσα μας χωρίς κάποια βοήθεια, τη δημιουργούμε εμείς για να δικαιολογήσουμε κάποιες καταστάσεις που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και με τον καιρό οι σκέψεις που κάναμε περί ζήλιας θα εξαφανίζονται. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, σε μια από τις δέκα εντολές που έγραψε, αναφέρει ότι το να είσαι σχολαστικά φιλαλήθης, ακόμα κι αν η αλήθεια είναι άβολη, φαίνεται πιο άβολο απ’ ό,τι όταν προσπαθείς να την κρύψεις. Ο ίδιος μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε καταστάσεις, αλλά να αποδεχόμαστε την αλήθεια που υπάρχει μέσα μας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αν πιστεύεις ότι η ζήλια σε φθείρει σαν προσωπικότητα και σε κάνει να είσαι δυστυχισμένος, τότε προσπάθησε να αποδεχτείς το συναίσθημα αυτό και να μην το «κουκουλώνεις» διώχνοντάς το. Η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει μέσα σου θα σε βοηθήσει να δεις αποτελέσματα, αλλά μόνο αν έχεις αισιοδοξία και θέληση. Και γιατί; Για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Συντάκτης: Γεωργία Καλαφάτη,

Influence:

Γεννήθηκα το 1998 στην Αθήνα και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο…