Ζεστό Χριστουγεννιάτικο Κρασί

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, το ζεστό κρασί είναι το παραδοσιακό ποτό των Χριστουγέννων. Το ζεστό κρασί γίνεται παραδοσιακά με κόκκινο κρασί, προσθέτοντας φρούτα –κυρίως εσπεριδοειδή- και μπαχαρικά. Ετοιμάστε ζεστό κρασί τις κρύες, γιορτινές ημέρες και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.

Η ιστορία του

Το κρασί με μπαχαρικά πρωτοεμφανίστηκε στην Ρωμαϊκή εποχή. Ζεσταίνανε το κρασί, προσθέτανε μέλι, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Με την επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το ζεστό κρασί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Τον Μεσαίωνα υπήρχαν ήδη πολλές παραλλαγές, πολύ γλυκό, πολλά μπαχαρικά, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και φρούτα. Τα μπαχαρικά επιτρέπουν στο κρασί να διατηρείται για περισσότερο καιρό χωρίς να οξειδώνεται και του δίνει περισσότερη θρεπτική αξία. Αργότερα έγινε πολύ γνωστό στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και το σερβίρανε ζεστό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Στις γερμανικές χώρες ονομάζεται glühwein. Πλέον, αποτελεί το παραδοσιακό ποτό στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης.

Συνταγή

1 λίτρο κόκκινο κρασί

150 γρ. μέλι ή ζάχαρη

1 στικ κανέλας

4 γαρύφαλλα

50 γρ. κονιάκ ή ρούμι

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα μπαχαρικά και φρούτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

(γλυκάνισο, τζίντερ, κάρδαμο, πιπέρι, βανίλια, λεμόνι, μανταρίνι, μήλο.)

Βάζετε το κρασί σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τα μπαχαρικά που επιλέξατε. Προσθέστε την ζάχαρη ή το μέλι και βράστε το σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, αφαιρέστε το από τη φωτιά και προσθέστε το κονιάκ ή το ρούμι. Μεταφέρετέ το σε μια κανάτα και αν θέλετε σουρώστε το πριν το σερβίρετε.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.