Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ενοχλητικά συμπτώματα φλεγμονής όπως δυσκαμψία των αρθρώσεων και υψηλή αρτηριακή πίεση. …
Ζεστό ξύδι από βατόμουρα: Το φθινοπωρινό ποτό που ζωντανεύει τις γεύσεις του χειμώνα
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα φρούτα της εποχής είναι στην καλύτερή τους στιγμή, το ζεστό ξύδι από βατόμουρα γίνεται η ιδανική επιλογή για ένα απολαυστικό ρόφημα.
Γλυκόξινο, γεμάτο φρούτα και αρώματα, σας ζεσταίνει και αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις του φθινοπώρου, μετατρέποντας κάθε στιγμή σε μια μικρή γιορτή για τον ουρανίσκο.
Υλικά
- 2 κιλά βατόμουρα ή κόκκινα σταφύλια
- 1 λίτρο ξύδι από καλό κρασί
- 1 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα δοχείο 1 κιλό βατόμουρα ή σταφύλια κόκκινα και ρίχνετε από πάνω 1 κιλό ξύδι από κρασί. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε δροσερό μέρος για 24 ώρες. Σουρώνετε το μείγμα σας, χωρίς να λιώσετε τα φρούτα.
Στο υγρό που βγάλατε προσθέτετε το δεύτερο κιλό τα κόκκινα φρούτα. Τα αφήνετε για άλλες 24 ώρες και τα σουρώνετε, χωρίς πάλι να λιώσετε τα φρούτα. Προσθέτετε 1 κιλό ζάχαρη και τα βράζετε για 5 λεπτά.
Το φυλάτε σε μπουκάλια όπως τη βυσσινάδα. Το σερβίρεται με πάγο τριμμένο και νερό εμφιαλωμένο. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε κεράσια ή βύσσινα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βατόμουρα με κεράσια ή βύσσινα για διαφορετικές γεύσεις. Η προσθήκη φρέσκων μυρωδικών, όπως μέντα ή βασιλικός, δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα στο ρόφημα.
Το ποτό μπορεί να αραιωθεί περισσότερο για πιο ανάλαφρη γεύση ή να μείνει πιο γλυκόξινο για πιο έντονη γεύση.
Είναι φυσικό, χωρίς συντηρητικά, και ιδανικό για πάρτι ή οικογενειακές συγκεντρώσεις.




























