Zero waste: Τι είναι και γιατί μπορεί να σώσει τον πλανήτη

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Το zero waste είναι η απάντηση στις καταστροφικές μας συνήθειες, που απειλούν τον πλανήτη.

Διανύοντας το δύσκολο ταξίδι προς την προστασία του περιβάλλοντος, η κίνηση zero waste αποτελεί έναν χρήσιμο και αποτελεσματικό οδηγό οικολογικής συνείδησης, ικανό να υιοθετηθεί από όλους μας και να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του καθενός.

Τι είναι το κίνημα zero waste

Το zero waste movement αποτελεί τρόπο ζωής. Αφορά ένα σύνολο από συνήθειες, οι οποίες αποσκοπούν στην εκμηδένιση των αποβλήτων, με οδηγό το τρίπτυχο reduce-reuse-recycle.

  1. Reduce

Με στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό την αγορά προϊόντων και εστιάζουμε στα απολύτως απαραίτητα, ώστε να επιτύχουμε την οικονομική και την περιβαλλοντική ευημερία του πλανήτη.

  1. Reuse

Η φιλοσοφία του reuse εστιάζει στη στροφή στην κατανάλωση ποιοτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε. Προτείνει, δηλαδή, να αξιοποιούμε τις δυνατότητες κάθε προϊόντος στο μέγιστο.

  1. Recycle

Χωρίς αμφιβολία, στο κίνημα zero waste είναι απαραίτητη και η ανακύκλωση, η οποία συνιστά μια χρήσιμη αλλά και υπεύθυνη καθημερινή συνήθεια. Μέσω του σωστού τρόπου απόρριψης και επεξεργασίας των απορριμάτων, τα υλικά μπορούν να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ζωής.

Περιβαλλοντική ευσυνειδησία

Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των συνηθειών μας αλλά και η αξιολόγηση του αντίκτυπου που έχουν οι ατομικές μας επιλογές σε σχέση με την κατάσταση του πλανήτη είναι απαραίτητες. Στην εποχή μας είναι πλέον φανερό ότι οποιαδήποτε δράση, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, και η προσαρμογή μας στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, αποτελούν τους δύο θεμελιώδεις πυλώνες της αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικές απλές συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε χωρίς κόπο και να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή όσον αφορά τη μείωση του πλαστικού. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια μας, αντί για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Ακόμη, είναι καλό να προτιμάμε γυάλινα μπουκάλια και ποτήρια αντί των πλαστικών μίας χρήσης, τα οποία μειώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους μη απορροφήσιμους από το περιβάλλον ρύπους. Τέλος, τα μεταλλικά ή γυάλινα καλαμάκια έχουν έρθει για να μείνουν, ενώ, επιλέγοντας μη συσκευασμένα προϊόντα, περιορίζουμε τις όποιες άσκοπες δαπάνες.

Κάθε μικρή αλλαγή είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά, ειδικά τώρα που ο πλανήτης έχει αποδείξει ότι η μειωμένη και ελεγχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αναγκαία και τον αναζωογονεί. Προκειμένου να διασφαλίσουμε το δικό μας μέλλον αλλά και όσων θα έρθουν μετά από εμάς, και δεδομένου ότι η Γη δεν διαθέτει ανεξάντλητους πόρους_, είναι σημαντικό να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής κρίσης, εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας τη λογική του zero waste.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.