Σχέδιο νομοθεσίας με την οποία τίθεται ως στόχος η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 40% μέχρι το …
Zero Waste Cities: Το όραμα της Coca-Cola για πόλεις με «μηδενικά απορρίμματα», ξεκινά από την Θεσσαλονίκη
Ξυπνώντας σήμερα το πρωί, πιθανόν να σας πήρε περίπου μια ώρα να ετοιμαστείτε. Βουρτσίσατε τα δόντια σας, ετοιμάσατε πρωινό και μετά ντυθήκατε. Κάποιοι από εσάς πήγατε τα παιδιά σας στο σχολείο, κάποιοι κάνατε μια γρήγορη επανάληψη για το διαγώνισμα, ενώ κάποιοι άλλοι απαντήσατε στα e-mails σας.
Ανεξάρτητα όμως από το τι κάνατε την ώρα αυτή, ένα πράγμα είναι σίγουρο: σε μία ώρα, 900 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων αφέθηκαν στην ύπαιθρο και στους ωκεανούς αυτού του πλανήτη, δηλαδή περίπου ο όγκος 600 αυτοκινήτων μεσαίου τύπου.
Μπροστά σε αυτό το μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα η Coca-Cola, δε μένει απαθής. Θέλοντας να είναι μέρος της λύσης μετατρέπει την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του πλαστικού σε βασικό άξονα της παγκόσμιας στρατηγικής υπεύθυνης ανάπτυξής της, για τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, στην παγκόσμια σύνοδο στο Νταβός 2018, η Coca-Cola δεσμεύτηκε να δουλέψει για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα (World Without Waste) και έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο: μέχρι το 2030 να ανακυκλώνει το ισοδύναμο του 100% των συσκευασιών που διαθέτει στην αγορά και οι συσκευασίες της να περιέχουν, κατά μέσο όρο, 50% ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να κάνει την ανακύκλωση προσβάσιμη σε όλους.
Οι πόλεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να γίνει πράξη το όραμα World Without Waste, αφού συγκεντρώνουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και επιβαρύνουν περισσότερο.
Έτσι δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η ιδέα του προγράμματος Zero Waste Cities. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρακινεί στη λήψη μέτρων για σχεδιασμό πρακτικών που ελαχιστοποιούν ή μηδενίζουν τον όγκο και την τοξικότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στο χώμα, το νερό και τον αέρα, μολύνοντας τους κύκλους της ζωής.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της αντιμετώπισης των απορριμμάτων ως πόρους, δηλαδή ως υλικά που έχουν ακόμα αξία, μπορούν να ανακυκλωθούν και μπορούν να έχουν μια δεύτερη ή τρίτη ζωή.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθαρότερα αυτοκίνητα στους δρόμους της Ε.Ε. ζητά η ευρωβουλή
______________________
Η Coca-Cola επιλέγει τη Θεσσαλονίκη ως τη πρώτη πόλη στην Ευρώπη για την εφαρμογή του προγράμματος Zero Waste Cities, με στόχο να γίνει η πρώτη πόλη μηδενικών απορριμμάτων στην Ελλάδα
Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που έχει διαμορφωμένη κουλτούρα ανακύκλωσης, αφού ανακυκλώνει πολύ περισσότερο από τον πανελλήνιο μέσο όρο. Παράλληλα, είναι μία πόλη με πολλούς φοιτητές, ζωντανή, δυναμική, νεανική, ανοιχτή στην καινοτομία.
Το λανσάρισμα του προγράμματος έγινε στην φετινή ΔΕΘ, όπου περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν από την ειδικά διαμορφωμένη γωνιά του περιπτέρου της Coca-Cola και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Zero Waste Cities, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την εφαρμογή της δράσης «Print Your City», η οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκετε στη διάθεση των Θεσσαλονικέων, και μέσω της οποίας θα μπορούν να ομορφύνουν τις γειτονιές τους με την επιλογή και δημιουργία επίπλων πόλης από ανακυκλωμένο πλαστικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ