Καθημερινά στη ζωή μας βιώνουμε πολλαπλές συναισθηματικές αντιδράσεις που τις ορίζουμε με πολύ συγκεκριμένες λέξεις. Εγκλωβιζόμαστε στη χρήση πολύ λίγων …
Ζήλεια ή Φθόνος; Ποια είναι η σχέση τους και πότε γίνονται επικίνδυνα;
Δύο όψεις του ίδιου (τοξικού) «νομίσματος», η ζήλεια και ο φθόνος παραμένουν σχετικά «αθώα» συναισθήματα, όσο είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίζουμε και να τα ελέγχουμε. Όταν το ζήτημα ξεφύγει, τα οδυνηρά συναισθήματα γιγαντώνονται.
Ζήλεια: Ένα συναίσθημα γνωστό σε όλους. Η ζήλεια όπως όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, βρίσκεται στην γκάμα των ανθρώπινων βιωμάτων και δεν είναι κάτι μεμπτό.
Ο φθόνος, συγγενεύει μαζί της αλλά πρόκειται για ένα πιο έντονο, απειλητικό και καταστροφικό συναίσθημα.
Αν είμαστε σε θέση να τα ελέγξουμε και να δουλέψουμε με τον εαυτό μας δεν δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό ξεκινάει όταν, ως απόρροια των έντονων αυτών συναισθημάτων, δημιουργείται αντικοινωνική συμπεριφορά του ατόμου.
Ας αναλύσουμε τις δύο έννοιες που συχνά συγχέονται μεταξύ τους.
Ζήλεια: όταν ο άλλος έχει αυτό που δεν έχω ή δεν μπορώ να έχω
Ζήλεια αισθανόμαστε για κάτι που μας λείπει. Γενικά, είναι λιγότερο πολύπλοκη από τον φθόνο. Η ζήλεια περιγράφει το συναίσθημα της έλλειψης για κάτι που επιθυμούμε, αλλά ανήκει σε άλλον.
Στην περίπτωση της ζήλειας, το συναίσθημα στρέφεται στο αντικείμενο που ποθούμε-όχι στο πρόσωπο εκείνου που το έχει. Αντικείμενό της μπορεί να είναι κάποια χαρακτηριστικά, χαρίσματα ή υλικά αγαθά: η αυτοπεποίθηση κάποιου, το στιλ του, το αυτοκίνητό του, η καλοπληρωμένη του δουλειά.
Ίσως μας κάνει να νιώθουμε πίκρα για όσα μας λείπουν. Μπορεί ακόμη να ήμασταν μια χαρά προτού διαπιστώσουμε ότι κάποιος έχει περισσότερα από εμάς. Όσο και αν η ζήλεια είναι δυσάρεστο συναίσθημα, δεν εμπεριέχει το αίσθημα της προδοσίας που χαρακτηρίζει τον φθόνο, ούτε μάς ξυπνά το αιχμηρό συναίσθημα κατωτερότητας, όπως κάνει ο φθόνος.
Βέβαια, η ζήλεια μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου και αποτελεί ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι κακοποιητικών σχέσεων. Η παρεμβατικότητα ενός συντρόφου «θολωμένου» από τη ζήλεια μπορεί να εμποδίσει τις υπόλοιπες υγιείς σχέσεις στη ζωή.
Διαβάστε επίσης: Η προδοσία στις σχέσεις
Φθόνος: μια αίσθηση απειλής μας γυρνοφέρνει
Περιέχει την αίσθηση της απειλής. Ο φθόνος δεν περιγράφει απλώς το συναίσθημα που νιώθουμε, αλλά αφορά και κάτι που κάνουμε (ή δεν κάνουμε), ωθούμενοι από το αίσθημα της απειλής, ακόμη και αν συχνά έχουμε ήδη αυτό για το οποίο φθονούμε κάποιον.
Στις συντροφικές σχέσεις, ο φθόνος είναι όταν νιώθουμε ν’ απειλείται η θέση μας, ότι μπορεί να χάσουμε τον σύντροφό μας. Κατά κανόνα, ο φθόνος αφορά μία ιδιαίτερη σχέση της ζωής μας. Ωστόσο ζήλεια και φθόνος μπορεί να συνυπάρχουν. Για την ακρίβεια, το συνηθέστερο είναι να συνυπάρχουν. Ποιος είναι ο αντίζηλος τον οποίον φθονούμε; Συνήθως, είναι εκείνος του οποίου τα χαρακτηριστικά ζηλεύουμε. Είναι ο γοητευτικός αντίζηλος.
Διαβάστε επίσης: Τα πέντε χαρακτηριστικά μιας ελκυστικής προσωπικότητας
Η συχνή σύγχυση στην ακριβή χρήση των λέξεων οδηγεί και σε σύγχυση γύρω από το πραγματικό συναίσθημα που βιώνει κάποιος. Όσο και αν διαφέρουν ουσιαστικά οι δύο έννοιες, η βίωσή τους είναι οδυνηρή για το άτομο που τις αισθάνεται.
Η ζήλεια, όσο και ο φθόνος, είναι τα ισχυρότερα πλήγματα σε μία δυνατή, ικανή και όμορφη προσωπικότητα την οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε αν αναζητήσουμε τα πραγματικά τους αίτια -που βρίσκονται μέσα μας.