Ζάχαρη: Οι πιο υγιεινές εναλλακτικές με τις οποίες μπορείτε να την αντικαταστήσετε

Συντάκτης: Flowmagazine

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να περιορίσουμε τη ζάχαρη στην καθημερινότητά μας και μια επιστημονική μελέτη του 2017 το επιβεβαιώνει: η ζάχαρη είναι πιο εθιστική και από την κοκαΐνη. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές όλο γλύκα και νοστιμιά!

Το να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με πιο υγιεινές επιλογές είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να γίνει. Είναι μάλιστα απαραίτητο προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία μας. Από τον διαβήτη έως τα οδοντικά προβλήματα και την παχυσαρκία, η ζάχαρη οδηγεί σε κακά αποτελέσματα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να την αντικαταστήσετε στην καθημερινότητά σας με πιο υγιεινές επιλογές;

Χρησιμοποιήστε φρούτα ως υποκατάστατο της ζάχαρης

Γεμάτα με φυσικές γεύσεις και με φωτεινά, φυσικά χρώματα, τα φρούτα αν και αυτά περιέχουν ζάχαρη, αυτή διαφέρει από τη ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό τα φρούτα να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα, να προάγουν την παχυσαρκία και να προκαλέσουν τερηδόνα. Τα φρούτα είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών, ισχυρών αντιοξειδωτικών και απαραίτητων διαιτητικών ινών, αναφέρει το Medical News Today.

Αποξηραμένα φρούτα

Επιπλέον, εκτός από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων στη φυσική τους μορφή, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες παρασκευές. Για παράδειγμα, η αποξήρανση των φρούτων σε αφυγραντήρα τα κάνει να διαρκούν περισσότερο, ενώ εντείνει και τη γλύκα τους. Επίσης, τα αφυδατωμένα φρούτα και άλλα προϊόντα αποξηραμένων φρούτων, όπως το δέρμα φρούτων, είναι ιδανικά για να τα παίρνετε εν κινήσει, ώστε να έχετε πάντα κάτι να τσιμπολογήσετε όταν λαχταράτε κάτι γλυκό. Από την άλλη, η κατάψυξη ανακατεμένων φρούτων σε καλούπια για σπιτικό παγωτό είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε μια φρέσκια και υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μερικές γλυκές εναλλακτικές στη λευκή ζάχαρη

Ενώ ορισμένες από τις εναλλακτικές λύσεις αντί της ζάχαρης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, όπως η στέβια, δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ από τη φύση για να πάρετε κάτι πιο υγιεινό και γλυκό. Στην πραγματικότητα, τα πιο φυσικά, λιγότερο επεξεργασμένα γλυκαντικά μπορούν να κάνουν τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα σας νόστιμα χωρίς επεξεργασμένους και εξευγενισμένους γλυκαντικούς παράγοντες και μπορεί ακόμη και να παρέχουν κάποια μορφή θρεπτικής ποιότητας.

Μέλι

Για παράδειγμα, γλυκαντικά όπως το μέλι δεν επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος με τον ίδιο τρόπο όπως η λευκή ζάχαρη και περιέχουν υγιή αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, εξηγεί το Medical News Today. Γενικά, τα λιγότερο επεξεργασμένα γλυκαντικά, όπως η μελάσα, είναι πιο ωφέλιμα από την ραφιναρισμένη ζάχαρη και έχουν εντυπωσιακές ιδιότητες για την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Β6, σύμφωνα με το Healthline. Άλλες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης περιλαμβάνουν το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι χουρμά, ακόμη και τη ζάχαρη καρύδας.

Η δημιουργία, λοιπόν, γλυκών σνακ που παρασκευάζονται με περισσότερα από αυτά τα είδη φυσικών γλυκαντικών μπορεί να προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα γλυκά σας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…