Ζάλη γλυκιά ζάλη ή hangover από ανάμειξη των ποτών;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ζάλη γλυκιά ζάλη ή hangover από ανάμειξη των ποτών;«Σταφύλι ή σιτάρι, αλλά ποτέ μαζί.» Είναι τα λόγια μιας παλιάς λαϊκής ρήσης που συμβουλεύει να μην πίνουμε κρασί ή μπύρα το ίδιο βράδυ. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να ακούμε φίλους μας να έχουν ξυπνήσει με αίσθημα αδιαθεσίας, αφυδατωμένοι και με οξύ πονοκέφαλο κατηγορώντας τη χθεσινή κρεπάλη και τις απερίσκεπτες μείξεις στα ποτά τους.

Κρασί και μπύρα ή μπύρα και κρασί;

Έπειτα, υπάρχουν και θεωρίες για τη σειρά με την οποία πρέπει να καταναλώνουμε διαφορετικά ποτά. Μια εκδοχή υποστηρίζει: «Η κατανάλωση κρασιού και μετά μπύρας θα σας προκαλέσει αδιαθεσία. Η μπύρα πριν από το κρασί δεν θα σας επηρεάσει.» Ή μήπως το αντίθετο; Μετά από ένα δυο ποτά δεν είναι πάντα εύκολο να θυμάστε. Και θέτουμε το ερώτημα πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα λόγια. Υπάρχουν πράγματι κάποια στοιχεία, πέρα από τα ανεπίσημα, ότι πίνοντας κρασί πριν από μπύρα ή το αντίστροφο χειροτερεύει το hangover σας; Πολλοί άνθρωποι πάλι πιστεύουν ότι η ανάμειξη κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών προκαλεί δυσάρεστα hangover. Έχουν δίκιο;

Αίτια hangover

Μία έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2000, επιβεβαιώνει ότι τα αίτια της αφυδάτωσης και του hangover είναι οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως της κορτιζόλης και της αλδοστερόνης και οι τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ καθεαυτού. Επιπλέον, υπάρχει απόδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αιτία της κεφαλαλγίας, της ναυτίας και της κόπωσης.

Το πρώτο από τα δύο κύρια συστατικά ενός ποτού που επηρεάζουν τη σοβαρότητα του hangover είναι προφανές. Η μεγάλη περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ και η γρήγορη κατανάλωσή του επιτείνουν το hangover. Βέβαια, αυτή η πληροφορία είναι γνωστή. Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν ότι την επόμενη μέρα ξύπνησαν φρέσκοι, και κανείς δεν ξέρει τον λόγο. Πράγματι, σε μια μελέτη που διεξήχθη σε νεαρούς Δανούς σε διακοπές τους, σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς που κατανάλωναν τουλάχιστον 12 μονάδες αλκοόλ (περίπου ισοδύναμο με τέσσερα ποτήρια μπύρα ή τέσσερα ποτήρια κρασί των 250ml) δεν αντιμετώπισαν άσχημα πρωινά.

Η ανάμειξη ποτών δεν αυξάνει κατ’ ανάγκη τη συνολική ποσότητα του αλκοόλ, αλλά μπορεί να συμβεί με τα κοκτέιλ. Αν συνδυάσετε τρία ή τέσσερα ποτά μαζί, ετοιμαστείτε για ένα κεφάλι βαρύ και ξηρολαιμία.

Πέρα από την αιθανόλη που προκαλεί μέθη, τα άλλα βασικά συστατικά που επηρεάζουν το hangover είναι αυτό που η βιομηχανία ποτών αποκαλεί ομοειδή. Αυτές είναι οι ουσίες που παράγονται κατά τη ζύμωση, όπως η ακετόνη, ακεταλδεΰδη, το ζυμέλαιο και οι γνωστές σε όλους, τανίνες, οι οποίες δίνουν πιο σκούρο χρώμα στα ποτά και ενισχύουν τη γεύση τους.

Ζάλη γλυκιά ζάλη ή hangover από ανάμειξη των ποτών;Έρευνα

Για να ανιχνεύσουν την επίδραση των ουσιών αυτών στο hangover, ερευνητές στις ΗΠΑ προσέλαβαν φοιτητές οι οποίοι ήταν τακτικοί πότες χωρίς προβλήματα υγείας. Σε διαφορετικές νύχτες τους «σέρβιραν» είτε μπέρμπον με κόκα κόλα είτε βότκα και κόκα κόλα ή ένα placebo το οποίο αποτελούνταν από κόκα κόλα και τόνικ με λίγες σταγόνες μπέρμπον ή βότκα. Η γεύση αυτού του ποτού ήταν η ίδια με το κανονικό ποτό. Ήπιαν από τρία έως έξι ποτά, ποσότητα αρκετή για να τους δώσει μια συγκέντρωση 0,11 g της αλκοόλης ανά 100 ml αναπνοής. Φυσικά, ξεπερνούσε κατά δύο έως πέντε φορές το επιτρεπτό όριο αλκοόλ στην οδήγηση.

Στη συνέχεια, πέρασαν τη νύχτα στην κλινική και ξύπνησαν στις 7 το πρωί για πρωινό και έπειτα θα λάμβαναν μέρος σε μια σειρά δοκιμασιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που ήπιαν μπέρμπον εμφάνισαν όλα τα συμπτώματα του hangover. Αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκτέλεσαν επιτυχώς διάφορα τεστ που αφορούσαν τον έλεγχο του χρόνου αντίδρασής τους.

Συμπέρασμα

Καθαρά ποτά όπως το λευκό ρούμι, η βότκα και το τζιν τείνουν να προκαλούν ελαφρύτερα hangover επειδή περιέχουν χαμηλά επίπεδα ομοειδών. Ίσως όσοι αναμειγνύουν τα ποτά τους, είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ένα σκουρόχρωμο ποτό που περιέχει υψηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών. Και πάλι όμως δεν είναι η ανάμειξη καθεαυτή υπεύθυνη για το πρόβλημα.

Κανένας επιστήμονας δεν φαίνεται να έχει απάντηση περί της σειράς μπύρας και κρασιού. Ενδεχομένως, δεν έχει σημασία το σταφύλι ή το σιτάρι, αλλά η επίδραση των ποτών στην κρίση. Υπάρχουν βεβαίως αποδείξεις ότι οι άνθρωποι δεν είναι καλοί κατά την κρίση της μέθης τους. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα τους, όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μετά από μερικά ποτά αρχίζουν να την υποτιμούν.

Έτσι, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το hangover δεν είναι απόρροια της ανάμειξης των ποτών. Οφείλεται πιθανώς στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όσο για τις θεραπείες του hangover οι επιστήμονες τις έχουν εξετάσει μία προς μία. Το περιοδικό British Medical Journal δημοσίευσε μία ανασκόπηση μελετών που δοκίμασε από μποράντσα (μπαχαρικό) και αγκινάρες μέχρι και γλυκόζη και φραγκόσυκα το 2005. Τα κακά νέα για τους λάτρεις του ποτού είναι ότι κανένα βοτάνι ή φάρμακο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…