Υπάρχουν, άραγε, σωστοί και λάθος γονείς;

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Δεν μπορούμε, επακριβώς, να συνάψουμε σε κάποιον ότι είναι λάθος γονιός. Όλοι κάνουμε λάθη, είτε είμαστε γονείς είτε όχι, και αυτό είναι το λογικό. Κανείς δεν είναι τέλειος. Στη ζωή μαθαίνουμε, συνεχώς, καινούρια πράγματα. Μέσα από τις καταστάσεις της καθημερινότητας, αποκτούμε εμπειρίες που θα συμβάλλουν, θετικά, στην αντιμετώπιση μελλοντικών ζητημάτων.

Το καλύτερο, όσον αφορά τη γέννηση και το μεγάλωμα ενός παιδιού, είναι να έχεις τακτοποιήσει τη ζωή σου, να έχεις ολοκληρωθεί εσύ ο ίδιος και να είσαι έτοιμος για τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. 

Το παιδί, μέχρι να ενηλικιωθεί, εξαρτάται από εσένα. Εσύ θα το φροντίσεις και θα του δώσεις τις βάσεις για να αναπτυχθεί ορθά. Στην ουσία, δεν υπάρχει σωστός και λάθος γονιός, αλλά σωστές και λάθος πράξεις

Πολλές φορές, τα ίδια τα λάθη μας πηγάζουν από την υπερβολική αγάπη που έχουμε για το παιδί μας. Προκειμένου να το προστατέψουμε από αρνητικές καταστάσεις, καταλήγουμε να το «εγκλωβίζουμε» σε μια γυάλα, προστατευμένο, αλλά όχι ελεύθερο. Στόχος μας είναι να του παρέχουμε την παιδεία, ώστε να βγει ένα ολοκληρωμένο ον στην κοινωνία και όχι να το αποτρέψουμε από την πραγματικότητα. Αυτό, είναι από τα πιο συχνά λάθη των γονιών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι υπερπροστατευτικοί γονείς και οι επιπτώσεις στα παιδιά


Αν το εξετάσουμε, όμως, πιο βαθιά, θα δούμε ότι κι αυτό, από μόνο του, δεν καθιστά κάποιον «κακό» ή λάθος γονιό. Κανείς δε γεννιέται γονιός. Μέσα από το παιδί τρέχεις κι εσύ πλάι του, στην καθημερινότητά σας. Θα βρεθείς, αρκετές φορές, αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά θα μάθεις μέσα από τις στιγμές και τα λάθη. Ακόμα και το ίδιο το παιδί θα σε βοηθήσει σε αυτό.

Οι περισσότεροι αγαπούν τα παιδιά τους και επιθυμούν το καλύτερο γι’ αυτά, αλλά βρείτε τον σωστό τρόπο να το κάνετε. Τα παιδιά είναι ξεχωριστές οντότητες και δεν πρέπει να είμαστε παρεμβατικοί, σε μέγιστο βαθμό. Αφήστε τα ελεύθερα και ανεξάρτητα. Τα λάθη, έτσι κι αλλιώς, είναι αναπόφευκτα. Αρκεί, όμως, να μην είναι λάθη ανεπανόρθωτα που θα στιγματίσουν τη ζωή του παιδιού σας, για πάντα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεξάρτητα παιδιά, ανεξάρτητοι ενήλικες

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…