Ύπαιθρος ή πόλη; Ιδού η απορία

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Η καθημερινότητα της υπαίθρου διαφέρει πλήρως με αυτήν της πόλης. Το μόνο βέβαιο είναι πως και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά.

Η ύπαιθρος μας παρέχει μια ήρεμη, ποιοτική ζωή, αλλά η πόλη μας προσφέρει αρκετές επιλογές και σωστή ιατρική περίθαλψη.

Αρκετές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε, αν θα ήταν προτιμότερο να ζήσουμε στην πόλη ή στην ύπαιθρο. Αδιαμφισβήτητα, η καθερινότητα στην ύπαιθρο είναι πιο ήρεμη και έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, λόγω των μικρών αποστάσεων που διανύουμε. Βέβαια, η έλλειψη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας της ζωής εκεί.

Από την άλλη, η πόλη απαιτεί ένα συνεχές τρέξιμο, εντείνοντας το άγχος μας, αλλά, συγχρόνως, μας προσφέρει περισσότερες επιλογές τόσο στη διασκέδαση όσο και στον επαγγελματικό τομέα.

Η ήρεμη ζωή της υπαίθρου

Οι ρυθμοί στην ύπαιθρο κυλούν αργά και λίγο πιο γλυκά, σε σύγκριση με τις μεγαλουπόλεις. Οι άνθρωποι σηκώνονται χαράματα με τα κοκόρια, ορμώντας ευθύς αμέσως στα χωράφια τους να τα καλλιεργήσουν, στα ζώα τους να τα ταΐσουν και στο σπίτι τους για να μαγειρέψουν. Ήδη, κατά το απόγευμα, αρχίζουν να χαλαρώνουν και κάπως έτσι περνάει μια ακόμα ημέρα στο χωριό.

Ο ελεύθερος χρόνος τους αποτελείται από συχνές βόλτες στα πράσινα λιβάδια και τα κρυστάλλινα φαράγγια, ενώ και τα καφενεία της πλατείας έχουν την τιμητική τους. Με μία μόνο έξοδό τους, θα χαιρετηθούν, μεμιάς, με όλη τη γειτονιά -τη Μαρίκα που έχει απέναντι το ψιλικατζίδικο ή τον κυρ Μπάμπη με τα νόστιμα σαλάμια του στη γωνία.

Χαρούμενοι άνθρωποι, ξαλαφρωμένοι από το άγχος της καθημερινότητας που δεν κυνηγούν τη ζωή, αλλά τη ζουν. Τα φαγητά τους αποτελούνται από φρέσκα, αγνά υλικά, με τυρί από τα κατσικάκια και αυγά από τις κοτούλες. Τέτοια τοπικά εδέσματα, ωφέλιμα για την υγεία μας, μόνο η φύση τα παράγει.

Ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη στην ύπαιθρο
Ωστόσο, η εξιδανίκευση της υπαίθρου σταματάει, όταν πρόκειται να αναφερθούμε στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτά τα μέρη. Τα κέντρα υγείας εκεί δεν διαθέτουν τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό, ενώ είναι γεγονός πως το ιατρικό προσωπικό δύσκολα στελεχώνει νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τα προβλήματα της ζωής στην πόλη
Στρες, τρέξιμο και κούραση αποτελούν το τρίπτυχο όλων των αστών. Το μαρτύριο ξεκινάει από νωρίς το πρωί και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ. Εδώ που τα λέμε ούτε τότε έχει τελειώσει, αλλά άνθρωποι είναι και αυτοί και πρέπει να κοιμηθούν. Ηχορύπανση, καυσαέρια και απορρίμματα είναι η εικόνα που συναντάει κανείς στις κεντρικές λεωφόρους.

Το γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό αποτελεί συχνά την εύκολη λύση, αλλά ταυτόχρονα βλαβερή για την υγεία μας, καθώς εμπεριέχει πολλά λιπαρά. Ορισμένες φορές, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας αποδυναμώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού δεν υπάρχει ερπαρκής χρόνος, ώστε να αναπτύξουν οι άνθρωποι στενούς δεσμούς με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Η θετική πλευράς της μεγαλούπολης
Βέβαια οι μεγαλουπόλεις έχουν και τη θετική πλευρά, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές για να περάσετε ένα ωραίο σαββατόβραδο κάπου έξω με την παρέα σας· κάτι το οποίο δεν έχει κανείς την ευχέρεια να το συναντήσει σε μια επαρχιακή ζώνη.

Ακόμα, οι ευκαιρίες για εργασία είναι ποικίλες και το άγχος της εύρεσης, ίσως, λιγότερο, ενώ ο δρόμος των σπουδών ανοίγεται πιο εύκολα, καθώς πληθώρα σχολών βρίσκονται ακριβώς ένα βήμα παραδίπλα.

Η μεταφορά μέσα στην πόλη είναι εξίσου εύκολη -μετρό, λεωφορείο, ταξί στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή- δίχως να χρειάζεται, άμεσα η αγορά οχήματος, καθώς αποτελεί ένα έξοδο που αρκετοί αναγκάζονται να αναβάλουν.

Να, βλέπετε; Σαν να μαζεύτηκαν πολλά τα θετικά τελικά, όχι για να μη λέτε. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε και τις υποδομές περίθαλψης, αρκετές σε αριθμό και επανδρωμένες με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό και το προσωπικό που απαιτείται.

Στο χέρι σας είναι

Όπως βλέπετε, πάντα θα υπάρχουν τα συν και τα πλην, το θέμα είναι τι προτιμάτε εσείς και τι σας εξυπηρετεί. Στο χέρι σας είναι.

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.