Yoga, μία ενωτική τεχνική

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Η yoga είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας και γυμναστικής τεχνικής, που υποδεικνύει ορισμένους τρόπους σωματικής και πνευματικής άσκησης. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj (ενώνω) και ουσιαστικά σημαίνει «ενώνω το σώμα με την ψυχή».

Μην ασχοληθείτε επιφανειακά, απλώς κάνοντας τις ασκήσεις της yoga, άλλα να αγκαλιάσετε όλο το σύστημα µε τις έννοιες την ενότητας και της αγάπης για µια ζωή ενωμένη µε τους άλλους και το σύμπαν. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της γιόγκα – ενότητα µε όλους και όλα. Είναι ένας τρόπος ζωής που δημιουργεί µια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας και ταυτόχρονα αρμονίας µε το περιβάλλον γύρω µας.  Είναι µια μέθοδος υπέρβασης της ανθρώπινης ύπαρξης, που οδηγεί στην απελευθέρωση από την αρρώστια, τον πόνο και τη δυστυχία.

Υπάρχουν πάνω από 200 στάσεις (asanas) για να ασκηθείς και με διάφορα εργαλεία όπως τουβλάκια ή ζώνες κ.α.

Στην Ινδία, από όπου κατάγεται, η γιόγκα αγκαλιάζει ένα πλατύ πεδίο με διάφορα είδη, τα οποία όσο διαφορετικά και αν είναι, στοχεύουν στην εναρμόνιση των ενεργειών μέσα μας. Μερικά είδη γιόγκα, για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει είναι:

Η Hatha: είναι και η πιο γνωστή και διαδεδομένη στο δυτικό κόσμο, διδάσκει αναπνευστικές και σωματικές ασκήσεις ή στάσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διατήρηση μιας καλής ψυχικής και σωματικής ισορροπίας για την αντιμετώπιση των καθημερινών εντάσεων. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ασάνες (τις ασκήσεις) που συμβάλλουν στον έλεγχο του νου, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές αυτής της σχολής γιόγκα, για να κυριαρχήσει κανείς στο πνεύμα, πρέπει πρώτα να κυβερνά το σώμα του. Ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας, ενώ θεωρείται ιδανική για τα άτομα με μειωμένη ευλυγισία.

 H Kundalini: είναι μια ιδιαίτερη μορφή γιόγκα που σκοπό έχει να απελευθερώσει την ενέργεια που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Η Kundalini θεωρείται μάλιστα ότι «απελευθερώνει» το γενετήσιο σύστημα! Είναι ιδανική αν ενδιαφέρεστε για το διαλογισμό και την αφύπνιση της εσωτερικής σας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής! Είναι πιο πνευματική και ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να απελευθερώσουν το σώμα τους από τα «μπλοκαρίσματα».

Η Ashtanga (γνωστή και ως power γιόγκα): είναι μια δυναμική μορφή γιόγκα, πιο αερόβια μορφή γιόγκα. Οι ασκήσεις της δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και στο συγχρονισμό της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος, μια διαδικασία που «θερμαίνει» εσωτερικά το σώμα. Απαιτεί ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Η Iyengar γιόγκα η ανατομική: δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Οι ασκήσεις της είναι ως επί το πλείστον στατικές και πολλές γίνονται με βοηθήματα, όπως καρέκλες, μαξιλαράκια, στρώματα, σχοινιά, πλαστικά «τουβλάκια» (blocks). Είναι ιδανική για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά και σε όσους ταλαιπωρούνται από άσθμα, επειδή τονώνει τους θωρακικούς μυς και διευκολύνει την αναπνοή.

Η Gentle: Είναι ιδανική για όσους θέλουν να αποκτήσουν ευλυγισία, να χαλαρώσουν και να αποχαιρετήσουν το στρες από την καθημερινότητά τους.

Η Hot yoga: Είναι σε γενικές γραμμές κάθε είδος yoga που λαμβάνει χώρα σε ζεστό δωμάτιο. Συνήθως η θερμοκρασία του δωματίου είναι στους 95 βαθμούς για να ιδρώσετε και να αποτοξινωθείτε πλήρως, καθώς οι μύες σας θα θερμαίνονται όσο εκτελείτε τις ασκήσεις. Αυτό το είδος είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν κάποια κιλά, πόντους και να αποτοξινωθούν.

Η Bikram: Και αυτό το είδος yoga γίνεται σε θερμό δωμάτιο αλλά περιλαμβάνει μια σειρά από 26 ασκήσεις που γίνονται σε κάθε μάθημα και θεωρείται ιδανική για όλους εκείνους που υποφέρουν από τραυματισμούς.

Restorative: Η yoga αποκατάστασης είναι κάτι παραπάνω από χαλαρωτική. Εστιάζει σε όλες τις καθιστές πόζες χρησιμοποιώντας ενισχυτικά για να στηρίζεται το σώμα σωστά σε κάθε πόζα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να μένετε στην εκάστοτε στάση για 2 με 5 λεπτά, για να έχει το σώμα την δυνατότητα να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Είναι ιδανική άσκηση για την μείωση του στρες, για τους τραυματισμούς κ.α.

Η aerial yoga: Οι δύο μεγαλύτερες σχολές της aerial yoga είναι η Antigravity® (περιλαμβάνει περισσότερες ακροβατικές ασκήσεις) και η Unnata® (δίνει περισσότερο έμφαση στη γιόγκα). Η Unnata® aerial yoga συνδυάζει τις στάσεις της παραδοσιακής yoga με στοιχεία σωματικής ενδυνάμωσης και τη διασκέδαση των Εναέριων Τεχνών. Γίνεται σε ειδικό μαλακό ύφασμα το οποίο κρέμεται από το ταβάνι σαν αιώρα (hammock). Το σώμα σου αιωρείται και με τη βοήθεια της βαρύτητας οι στάσεις της yoga το ενδυναμώνουν. Συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος μέσω της βαρύτητας.  Το σώμα αναπτύσσει νέες σωματικές δεξιότητες. Αποσυμπιέζει τις αρθρώσεις, αποφορτίζει τους σπονδύλους κι επιτρέπει στην σπονδυλική στήλη να έρθει σε πλήρη διάταση.

Μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά και διαφορετικά είδη yoga για να διαπιστώσετε ποιο σας αρέσει. Να θυμάστε ότι η yoga απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες και όσο χρονών και να είστε πάντα πρέπει να φροντίζετε το νου, το σώμα και το πνεύμα σας.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr