Υμηττός: το βουνό των σύντομων εξορμήσεων

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Μέσα στην πολύβουη, πυκνοκατοικημένη Αττική ξεχωρίζει ένα βουνό-κόσμημα φυσικής ομορφιάς. Πρόκειται για τον Υμηττό, γνωστό προορισμό περιπάτων και εκδρομών.

Πληροφορίες

Η ψηλότερη κορυφή του αγγίζει τα 1.026 μέτρα.

Διαθέτει πέντε μοναστήρια, με πιο σημαντικό τη Μονή Καισαριανής, που λειτουργεί ως μουσείο.

Έχει αρκετά σπήλαια, όπως το Σπήλαιο Κουτούκι.

Υμηττός: το βουνό των σύντομων εξορμήσεων

Χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από ενδιαφέρον δάσος, με θέα όλη την Αθήνα μέχρι τη θάλασσα.

Το σημείο αφετηρίας πεζοποριών είναι συνήθως το Πυροφυλάκιο Καισαριανής, από όπου, αν ακολουθήσει κανείς τη διαδρομή δίπλα στο ρέμα, σε περίπου μία ώρα θα βρεθεί στο αναψυκτήριο της περιοχής, βυθισμένο κυριολεκτικά μέσα στη βλάστηση και στη σκιά του βουνού, με όμορφα εδέσματα και καλό καφέ. Από εκεί και πέρα μπορεί να συνεχίσει σε πιο απότομα μονοπάτια, που περνούν από μεσαιωνικά χαλάσματα και έναν βοτανικό κήπο που δημιουργήθηκε από την εθελοντική προσφορά σχολείων.

Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς, τόσο πιο εκθαμβωτική είναι η θέα, με την πρωτεύουσα να είναι “στο πιάτο”. Ο αέρας είναι πιο φρέσκος και μυρωδάτος και συχνά ακούγεται το κελάηδημα των πουλιών. Το βουνό είναι, επίσης, ιδανικός προορισμός για τρέξιμο και ποδηλασία. Κάθε Σαββατοκύριακο οικογένειες, παρέες, ζευγάρια και ορειβατικοί σύλλογοι και εταιρείες οργανώνουν πολύωρες εξορμήσεις που ακολουθούνται από πικνίκ και φωτογραφικές περιηγήσεις. Αντίθετα, τις καθημερινές ο χώρος είναι πολύ πιο ήσυχος και καταλληλότερος για όσους γνωρίζουν καλά τις διαδρομές και μπορούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο, για να ανεβούν για προπόνηση στο μοναδικό αυτό βουνό.

Υμηττός: το βουνό των σύντομων εξορμήσεων

Η φυσική άσκηση

Ασφαλώς και κάθε είδους δραστηριότητα που σέβεται τη φύση είναι ευπρόσδεκτη και ενδεδειγμένη για να υλοποιηθεί στο αγνό φυσικό περιβάλλον του Υμηττού. Τα τελευταία χρόνια έπαψε να είναι εγκαταλελειμμένος και ξεχασμένος και αποτελεί πλέον τον χώρο άσκησης χιλιάδων Αθηναίων που ξεμυτίζουν από τα διαμερίσματα για να ασκηθούν εν πλήρει ελευθερία στον ορεινό αυτόν όγκο. Ομάδες τρεξίματος και προπονήσεων ολοένα και πληθαίνουν, με το βουνό να είναι το φυσικό τους στάδιο και γυμναστήριο ταυτόχρονα. Εξάλλου, η γυμναστική στο ύπαιθρο έχει άλλη χάρη σε σχέση με τους κλειστούς χώρους και συνδυάζεται τέλεια με αερόβια προπόνηση μέσα στο δάσος. Ειδικά το καλοκαίρι, η δροσιά πλημμυρίζει τα μονοπάτια και τα φυτά και τα ζώα γίνονται η καλύτερη συντροφιά για τους περιπατητές.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να βρεθείτε στην αγκαλιά του Υμηττού, ακόμη και αν κατοικείτε στα νότια προάστια, διότι είναι ένα μέρος που δεν υπάρχει αλλού. Πρόκειται για ένα φιλικό και ασφαλές βουνό, χωρίς αιμοβόρα ζώα και μη σηματοδοτημένες διαδρομές. Καλύτερα να κάνετε πρώτα μια πεζοπορία με ένα γκρουπ και, στη συνέχεια, να πάτε με τους φίλους σας.

Το δικό μας βουνό

Το γεγονός ότι ο Υμηττός είναι μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας και πολύ κοντά στα βόρεια και ανατολικά προάστια τον καθιστά πόλο έλξης επισκεπτών για γρήγορες αναβάσεις. Δεν είναι δύσκολο βουνό, οπότε ενδείκνυται για αρχάριους πεζοπόρους και ορειβάτες. Γλιτώνετε τον χρόνο και τα έξοδα μεταφοράς σε σχέση με τα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Μπορείτε να προγραμματίσετε την εκδρομή σας την τελευταία στιγμή και, αν δεν πρόκειται να αποπειραθείτε να πραγματοποιήσετε μια πολύωρη πεζοπορία, είναι κατάλληλο μέρος για κάθε ηλικία. Προγραμματίστε, λοιπόν, την εξόρμησή σας στη δροσιά του βουνού και στη σκιά των δέντρων του, που θα σας προσφέρουν πλούσιο οξυγόνο και μοναδική θαλπωρή για εσάς και τον/την σύντροφό σας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…