Χυμός ρόδι, το φρούτο της υγείας

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Στην αρχαιότητα θεωρείτο ως το φρούτο της αιωνιότητας και της γονιμότητας. Αυτό το χειμωνιάτικο φρούτο θεωρούσαν πως φέρνει τύχη, γι’ αυτό την Πρωτοχρονιά σπάνε το ρόδι για να φέρνει καλοτυχία.

Ο “κόκκινος χρυσός” όπως αποκαλούν το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα, σε διαβητικούς, για δερματικά προβλήματα, σε ανθρώπους που υποφέρουν με την αρθρίτιδα, παχυσαρκία. 

Οφέλη στην υγεία

Έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση του χυμού ροδιού προλαμβάνει τον όγκο του καρκίνου, την αρτηριοσκλήρωση, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και πολλά άλλα.

Το ρόδι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικά. Έχει την βιταμίνη C που βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη αυτή αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Δεν είναι τυχαίο που οι φαρμακοποιοί μας συνιστούν όταν πίνετε π.χ. πορτοκαλάδα να τρώτε μαζί και μια μπανάνα ώστε να απορροφηθεί ακόμη καλύτερα ο σίδηρος. Την βιταμίνη C δεν την βρίσκουμε μόνο στο ρόδι, αλλά και στα πορτοκάλια.

Ο χυμός ρόδι ή το ρόδι επειδή περιέχει την βιταμίνη C βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, κάνοντας τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι προλαμβάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καρδιακής ανεπάρκειας ή στηθάγχης.

Ένα από τα πλούσια πλεονεκτήματα του χυμού ροδιού είναι πως ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την υγεία του εντέρου, καταπολεμά την τριχόπτωση, και είναι κατάλληλο για την υπέρταση. 

Τα οφέλη δεν είναι μόνο αυτά. Προστατεύει το γενετικό υλικό, είναι αντιαλλεργικό, διότι τα ρόδια περιέχουν τις πολυφαινόλες, πράγμα που απομακρύνει τις βιοχημικές διαδικασίες. Τα ρόδια περιέχουν ωστόσο άλλη μια ουσία το ελλαγικό οξύ, που βοηθάει τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Προστατεύει από τις μολύνσεις, καταπολεμώντας τα αρνητικά βακτήρια.

Ολόκληρο φρούτο ή σε χυμό;

Το ρόδι από μόνο του φαίνεται ξινό, όμως σε χυμό αλλάζει εντελώς η γεύση. Το ερώτημα είναι αν όλοι οι χυμοί είναι καλοί; εξαρτάται από ποιόν θα το προμηθευτούμε ώστε να μείνουμε ευχαριστημένοι και όχι μόνο εμείς αλλά και τα παιδιά. 

Συνήθως οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως όταν τα φρούτα είναι στυμμένα, χάνουν τις ιδιότητές τους. Αυτό συμβαίνει με τα άλλα φρούτα, όχι όμως με το χυμό ρόδι, καθώς έχει παρατηρηθεί πως διατηρεί τις ιδιότητες του καρπού του, κάτι που το κάνει ξεχωριστό φρούτο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λικέρ ρόδι


Συστατικά και ιδιότητες

Το ρόδι δεν περιέχει μόνο την βιταμίνη C, αλλά και άλλες όπως βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, κάλιο, ίνες, πρωτεϊνες. Κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα φρούτα είναι οι φυτικές ενώσεις, οι οποίες αποδίδουν φαρμακευτικές ιδιότητες. 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι πιο ισχυρή από το κόκκινο κρασί και του πράσινου τσαγιού, ακόμη και από το έλαιο των σπόρων του ροδιού.

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.