Χώρες με υψηλά ποσοστά βιολογικών καλλιεργειών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Χώρες με υψηλά ποσοστά βιολογικών καλλιεργειώνΤα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι δημοφιλή ανά τον κόσμο παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υφίστανται αρκετά κράτη. Η δυνατότητα για εναλλακτική και πιο ποιοτική διατροφή φαίνεται πως αξιοποιείται από αρκετούς κατοίκους της Γης. Ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες που δείχνουν να προτιμούν περισσότερο τα βιολογικά τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα του περασμένου έτους.

Σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας με 48% καταναλώνεται από τους κατοίκους των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη πρώτοι σε κατανάλωση είναι οι Γερμανοί (6%) και ακολουθούν οι Γάλλοι (3,5%).

Οι χώρες με την μεγαλύτερη έκταση γης για βιολογική καλλιέργεια είναι κατά σειρά μεγέθους: Αυστραλία (με μεγάλη διαφορά), Αργεντινή, ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία και άλλες. Δεν είναι τυχαίο πως στην ήπειρο της Ωκεανίας, όλα αυτά τα χρόνια έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Χώρες με υψηλά ποσοστά βιολογικών καλλιεργειώνΣε ότι αφορά τους παραγωγούς αυτών των τροφίμων, οι αριθμοί και οι χώρες, που έχουν τα πρωτεία εντυπωσιάζουν. Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη θέση με περισσότερους από 548.000(!) παραγωγούς. Ακολουθούν Ουγκάντα (188.625), Μεξικό (169.570), Τανζανία (145.430) και Αιθιοπία (122.359).

Παρά την κρίση, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωζώνης με σημαντική παραγωγή βιολογικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Η καλλιέργεια τους, αναλογεί σε 4 εκατομμύρια στρεμμάτων γης με βιολογικές καλλιέργειες (ως επί το πλείστον λάδι, ελιές, φρούτα και κρασί). Τα προϊόντα αυτά εξάγονται κυρίως στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών. H Αυστρία έρχεται πρώτη στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, που καλύπτουν αναλογικά το 15% της καλλιεργούμενης γης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα μας βρίσκεται στο 3,4%

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr