Χυμός: Είναι κατάλληλος για το παιδί μου και εμένα;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

xumos_einai_katallilos_gia_to_paidi_mou_ki_emenaΟ χυμός είναι πιο υγιεινός από το να καταναλώσετε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά; Το υγρό που προκύπτει από την αποχύμωση των φρούτων και των λαχανικών περιέχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα χημικά προϊόντα των φυτών (φυτοθρεπτικά συστατικά). Ωστόσο, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους.

Μερικοί υπέρμαχοι του χυμού θεωρούν ότι η παραγωγή χυμού είναι πιο ευεργετική για σας από την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, επειδή το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά καλύτερα προσφέροντας στο πεπτικό σας σύστημα ξεκούραση από την εργασία ινών. Λένε μάλιστα ότι η παραγωγή χυμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να σας βοηθήσει να αφαιρεθούν οι τοξίνες από το σώμα, να βοηθήσει την πέψη σας και την απώλεια βάρος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι χυμοί είναι πιο υγιεινοί από την απευθείας κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η παρασκευή χυμού μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας ή να δοκιμάσετε φρούτα και λαχανικά που μέχρι πρότινος σας προκαλούσαν δυσαρέσκεια. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές παρασκευής χυμού εδώ.

Μόλις βγάλετε τον χυμό από τον αποχυμωτή πιείτε τον όλο, καθώς ο φρέσκος ​​χυμός μπορεί να αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια γρήγορα. Παράλληλα, κατά την παρασκευή χυμού, μην πετάξετε τον πολτό. Δεν περιέχει μόνο υγιείς φυτικές ίνες, αλλά μπορεί να σας προσφέρει ενέργεια.

Εάν συνηθίζετε να αγοράζετε από το εμπόριο χυμούς, επιλέξτε ένα παστεριωμένο προϊόν. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι οι χυμοί μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από όσο νομίζετε. Αν δεν είστε προσεκτικοί, αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να οδηγήσουν σύντομα σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…