Χτίζοντας μια καλύτερη ψυχική υγεία – Μέρος 2ο

Συντάκτης: Δήμητρα Πήττα, Εκπαιδευτικός & Επιστήμονας Ψυχικής Υγείας

Σε προηγούμενο άρθρο, έγινε μια εκτενής αναφορά στον όρο της ψυχικής υγείας, στη σημασία της αλλά και στην ανάγκη να προαχθεί ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωης και της καθημερινότητας μας.

Πώς να ενισχύσουμε, λοιπόν, την ψυχική μας υγεία;

Υπάρχουν πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να βελτιώσει τη διάθεσή του, να γίνει πιο ανθεκτικός και να απολαύσει περισσότερο τη ζωή. Αλλά όπως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της σωματικής υγείας, το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχική υγεία: πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά και διαρκώς ώστε να εξασφαλίσουμε ισχυρή ψυχική υγεία, και τελικά τη συναισθηματική μας ευεξία.

Τα “κλειδιά” , λοιπόν, για την εξασφάλιση μιας καλής ψυχικής υγείας είναι τα εξής:

 1. Κοινωνικές Σχέσεις

Ανεξαρτήτως του πόσο χρόνο αφιερώνουμε στη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας, η συντροφιά των άλλων είναι ζωτικής σημασίας για να αισθανθούμε και να λειτουργήσουμε καλύτερα. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα με συναισθηματικές ανάγκες . Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, ούτε φυσικά να “ευδοκιμήσουμε”, όντας σε απομόνωση. Ο κοινωνικός μας εγκέφαλος ποθεί τη συντροφικότητα—ακόμα και όταν η εμπειρία μας έχει κάνει ντροπαλούς και δυσπιστούς απέναντι στους άλλους. Οι κοινωνικές, λοιπόν, και δη δια ζώσης συναναστροφές, πρέπει να γίνουν η προτεραιότητά μας!

 1. Ενεργητικότητα

Το να παραμένουμε δραστήριοι είναι καλό τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται εγγενώς. Όταν βελτιώνεται η σωματική μας υγεία, τότε αυτομάτως επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, ισχυρές χημικές ουσίες που ανεβάζουν τη διάθεσή και παρέχουν πρόσθετη ενέργεια. Η τακτική άσκηση και οι δραστηριότητες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εκάστοτε προβλήματα ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, οδηγούν στην ανακούφιση του στρες, βελτιώνουν τη μνήμη και βοηθούν ακόμη και στον ύπνο.

 1. Διαχείριση του στρες

Το στρες επηρεάζει σοβαρά την ψυχική και συναισθηματική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να το διατηρούμε όσο γίνεται υπό έλεγχο. Αν και δεν μπορούν να αποφευχθούν όλοι οι στρεσογόνοι παράγοντες, οι στρατηγικές διαχείρισης του μπορούν να βοηθήσουν να επαναφέρουμε τα πράγματα σε μια ισορροπία. Πιο συγκεκριμένα:

 • Μιλήστε με ένα φιλικό πρόσωπο

Η αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο μπορεί γρήγορα να βάλει φρένο σε επιζήμιες αντιδράσεις του στρες, όπως «μάχη-ή-φυγή». Απελευθερώνει, επίσης ορμόνες που καταστρέφουν το στρες, κάνοντας τον οργανισμό να αισθάνεται καλύτερα ακόμα κι αν η ίδια η στρεσογόνος κατάσταση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί.

 • Ακούστε το σώμα και τις αισθήσεις σας

Μόλις ανακαλύψετε πώς ανταποκρίνεται το νευρικό σας σύστημα στην αισθητηριακή εισροή, θα είστε σε θέση να ηρεμήσετε γρήγορα ανεξάρτητα από το πού ή πότε χτυπάει το στρες

 • Κάντε τον ελεύθερο χρόνο προτεραιότητα

Συμμετάσχετε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος πέραν του να νιώσετε όμορφα.

 • Αφιερώστε χρόνο για περισυλλογή και εκτίμηση

Σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δώσετε προσοχή σε ό,τι είναι καλό, θετικό και όμορφο καθώς προχωράτε την ημέρα σας.

 • Ξεκινήστε μια τεχνική/πρακτική χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συνολικών επιπέδων του στρες. Οι διαφραγματικές αναπνοές, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση αλλά και η γιόγκα και ο διαλογισμός, μπορούν να “βάλουν φρένο” στο άγχος και να φέρουν ξανά το μυαλό και το σώμα σε κατάσταση ισορροπίας.

 1. Υγιεινή & Ισορροπημένη Διατροφή

Αν δεν έχετε προσπαθήσει να αλλάξετε τη διατροφή σας στο παρελθόν, μπορεί να μην γνωρίζετε πόσα από αυτά που τρώτε —και δεν τρώτε— επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε. Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο και τη διάθεσή σας, να διαταράξει τον ύπνο σας, να μειώσει την ενέργειά σας και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αντίθετα, η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε σάκχαρα και πλούσια σε υγιή λίπη, μπορεί να δώσει περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσει τον ύπνο και τη διάθεσή και να βοηθήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα.

 1. Ποιοτικός ύπνος

Εάν έχετε μια έντονη, πολυάσχολη καθημερινή ζωή, η μείωση του ύπνου μπορεί να φαίνεται σαν μια έξυπνη κίνηση. Όταν όμως πρόκειται για την ψυχική υγεία, ο αρκετός ύπνος είναι αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια. Η έλλειψη του μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή, την ενέργειά, την πνευματική διαύγεια και την ικανότητά να διαχειριζόμαστε το στρες. Ακόμα και μακροπρόθεσμα, η χρόνια απώλεια ύπνου μπορεί να καταστρέψει την υγεία. Είναι μείζονος σημασίας να ρυθμίσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και να βελτιστοποιήσετε την ποιότητα του ύπνου, ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

 1. Νόημα και σκοπός στη ζωη

Με βιολογικούς όρους, η εύρεση νοήματος και σκοπού είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων κυττάρων και στη δημιουργία νέων νευρικών οδών στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να ανακουφίσει από τον πόνο αλλά και το στρες και να δώσει κίνητρα για τη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις, η εργασία, ο εθελοντισμός, η φροντίδα ατόμων που έχουν ανάγκη, μπορεί να είναι μερικές δραστηριότητες που θα δώσουν σκοπό και νόημα στη ζωή του καθενός από εμάς.

Κλείνοντας, μη ξεχνάτε πως εάν έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες από μέρους σας για τη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να επιμένει στο σπίτι, στην εργασία ή στις διαπροσωπικές σας σχέσεις , ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.

Συντάκτης: Δήμητρα Πήττα, Εκπαιδευτικός & Επιστήμονας Ψυχικής Υγείας

Influence:

Είμαι απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και Αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών…