Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας με απλά βήματα

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας με απλά βήματαΤο καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι τα βοηθήσουν να έχουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Με απλές πράξεις οι γονείς μπορούν αν συμβάλλουν ουσιαστικά στο χτίσιμο μιας υγιούς προσωπικότητας του παιδιού με πίστη στον εαυτό του. Για να δούμε πρακτικά πώς γίνεται:

1) Επιλέξτε με σύνεση το όνομα του παιδιού– Το όνομα είναι κάτι το οποίο συντροφεύει έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Γιατί λοιπόν να μην είναι κάτι που σε γεμίζει χαρά και αυτοπεποίθηση όταν το ακούς; Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να επιλέξουν ένα όνομα για το παιδί που να το κάνει να αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του και όχι να το κάνει να ντρέπεται ή να το απεχθάνεται. Στην Ελλάδα συμβαίνει συχνά το φαινόμενο να γίνεται μάχη μεταξύ των γονέων για το όνομα, γιατί και οι δύο θέλουν να δώσουν το όνομα των γονιών τους. Η συμβιβαστική λύση που προκρίνεται συχνά είναι να δίνουν και τα δύο ονόματα και να επιλέγουν μια μίξη για το όνομα του παιδιού που ούτε νόημα βγάζει, ούτε καν είναι εύηχο πολλές φορές.

Από την άλλη μην ξεχνάτε ότι τα ονόματα κρύβουν συμβολισμούς είτε από την ιστορία, είτε τη θρησκεία και λέγεται ότι επηρεάζουν την προσωπικότητα του ατόμου που τα φέρει. Έτσι συναντάμε ονόματα που συμβολίζουν έννοιες (π.χ. Ελπίδα, Χαρά, Ελευθερία, Ευαγγελία) ή εκπέμπουν αυτοπεποίθηση γιατί ταυτίζονται με ισχυρά ιστορικά πρόσωπα (π.χ. Μάξιμος, Αγαμέμνωνας). Θέλει λοιπόν μεγάλη φροντίδα η επιλογή του ονόματος με κριτήριο την ικανοποίηση του ίδιου του παιδιού και όχι των άλλων.

Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας με απλά βήματα2) Να χρησιμοποιείτε το όνομα του παιδιού – Εν αρχή είναι ο λόγος. Το πρώτο στοιχείο επαφής του παιδιού με τον κόσμο και αντίστοιχα με το λόγο είναι το όνομά του. Είναι πολύ σημαντικό να απευθύνεστε στην καθημερινότητα στα παιδιά σας με το όνομά τους. Έτσι αναπτύσσουν μια αίσθηση ταυτότητας. Είναι μεγάλο λάθος να φωνάζετε τα παιδιά σας με το όνομά τους μόνο όταν θέλετε να τα μαλώσετε. Έτσι χτίζετε την υποσυνείδητη σκέψη στο παιδί ότι θα πρέπει να φοβάται κάθε φορά που το φωνάζετε. Ο Dale Carnegie λέει ότι «το όνομα είναι για τον κάθε άνθρωπο ο πιο γλυκός ήχος στον κόσμο». Όλοι κολακεύονται όταν θυμάσαι το όνομά τους και τους απευθύνεσαι με αυτό. Μεγάλο μυστικό για χτίσιμο υγιών διαπροσωπικών σχέσεων!

3) Να δίνετε έμφαση στα θετικά κάθε μέρα – Μην ξεχνάτε ότι σε ό,τι δίνετε σημασία, αυτό ενισχύεται. Έτσι αν θέλετε να ενισχύσετε τις θετικές συμπεριφορές θα πρέπει να τις αναγνωρίζετε και σχολιάζετε κάθε μέρα ώστε να δίνετε κίνητρο στο παιδί να τις επαναλαμβάνει.

4) Φυλάξτε την καλύτερη διάθεσή σας για το παιδί – Μην εξαντλείτε την ενέργειά σας όλη την ημέρα ώστε όταν συναντήσετε το παιδί σας να μην έχετε δύναμη να του χαμογελάσετε ή να το κοιτάξετε στοργικά. Επίσης το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί και θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο να παίζετε μαζί του. Αυτό όμως απαιτεί την ενέργειά σας. Δεν είναι δυνατόν να παραπονιέστε καθημερινά μπροστά στο παιδί σας ότι είστε κουρασμένοι! Ακόμα κι αν είναι αλήθεια, αντισταθείτε στον πειρασμό να το εκφράσετε. Σκεφθείτε τι μήνυμα περνάτε στο παιδί σας έτσι.

Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας με απλά βήματα5) Δημιουργήστε ποιοτικό χρόνο για την οικογένειά σας – Το «ουδείς αναντικατάστατος» μπορεί να ισχύει μόνο για τη δουλειά. Επομένως όταν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά να θυμάστε ότι μόνο για την οικογένειά σας είστε πραγματικά αναντικατάστατοι. Όσοι αρρώστησαν και αναγκάστηκαν να λείψουν καιρό από τη δουλειά ανακάλυψαν πικρά τη σημασία που έχει τελικά κάθε τομέας στη ζωή μας. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την οικογένεια και την εργασία θα πρέπει να ισορροπεί.

Πρόσφατα δημοσίευσα ένα βιντεάκι στο προφίλ μου στο Facebook που έδειχνε την άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος η οποία ήταν σοκαριστική. Έδειχνε τι συμβαίνει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού όπου οι νταντάδες δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι νταντάδες αυτές γνωρίζουν τα παιδιά (τις προτιμήσεις τους, τους φόβους τους τα όνειρά τους) καλύτερα από τις ίδιες τις μανάδες τους. Σοκαριστικό δεν είναι; Στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των νταντάδων, όμως πιθανώς να επαληθεύεται το ίδιο αποτέλεσμα του βίντεο με τους παπουδογιαγιάδες. Για τσεκάρετέ το!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…