Χτίσε το όνομά σου

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται, πιστή! Τι νόημα έχει να είσαι κάτι, αν αυτό δεν φαίνεται καθόλου; Αν οι άνθρωποι έχουν λάθος εντύπωση για σένα ή ακόμα χειρότερα αν δεν έχουν καθόλου εικόνα για σένα, ποιός φταίει; Ανεξάρτητα από το ποιός φταίει, το σίγουρο είναι ότι εσύ “την πληρώνεις” γιατί χάνεις ευκαιρίες μέσα από τα χέρια σου.

Το να χτίζεις το όνομά σου και τη φήμη σου είναι εξίσου σημαντικό με το να χτίζεις την προσωπικότητά σου. Το όνομά σου είναι η ταυτότητά σου. Όπως είχε πει και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon: “Η ταυτότητά σου είναι αυτό που οι άνθρωποι λένε για εσάς, όταν εσείς δεν είστε παρών”.

Το πώς να χτίσεις το όνομά σου είναι ακριβώς το θέμα του βιβλίου των εκδόσεων Rosili με τίτλο: “Brand you: Αξιοποίησε το ταλέντο σου και ξεχώρισε”.

Γιατί είναι απαραίτητο να προβάλλεις τον εαυτό σου;

Το να προβάλλεις τον εαυτό σου είναι άμεσα συνυφασμένο με το ύωος της αμοιβής σου. Αν δεν τον προβάλλεις, τότε τον πουλάς φθηνά, χωρίς να το ξέρεις. Ή δεν τον πουλάς καθόλου και περιμένεις καρτερικά πότε και πώς θα σε αναγνωρίσουν οι άλλοι για τη συνεισφορά σου.

Επειδή όμως οι εποχές έχουν αλλάξει ραγδαία και κανένας εργοδότητς δεν σου δίνει εγγύηση της εργασίας σου στο μέλλον, αν είσαι καλός επαφίεται καθαρά στις δικές σου ενέργειες το να παραμείνεις απασχολήσιμος. Ο στόχος στη σημερινή αγορά εργασίας είναι το να είναι κάποιος απασχολήσιμος (employable) και όχι απασχολούμενος (employed).

Χτίσε το όνομά σου

Το όφελος του να χτίζεις το όνομά σου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο “Το προσωπικό σας όνομα αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει σαν ζωντανός οργανισμός. Εάν το χτίσετε σωστά, οι άνθρωποι θα σκέφτονται και θα μιλούν για εσάς διαρκώς. Η επαγγελματική σας ταυτότητα θα σας φέρει πελάτες και έσοδα ακόμη και όταν δεν εργάζεστε”.

Δεν ακούγεται άσχημα, σωστά; Πραγματικά έτσι ακριβώς είναι, χωρίς καμία υπερβολή. Ξέρω συναδέρφους εκπαιδευτές που είχαν τόσο καλό όνομα, που η αγορά όριζε το κασέ τους πολύ υψηλά, πριν από αυτούς για αυτούς. Για άλλα επαγγέλματα όπως καλλιτέχνες, επαγγελματίες αθλητές κ.λ.π. το όνομά τους είναι όλη τους η περιουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι πληρώνονται αδρά για να διαφημίσουν ένα προϊόν, π.χ. o Μάικλ Τζάκσον είχε διαφημίσει την Pepsi. Γιατί; Γιατί ήθελαν να συνδέσουν στο μυαλό των καταναλωτών το brand Pepsi με το brand Μάικλ Τζάκσον, ένα αγαπημένο είδωλο της νεολαίας, με στόχο φυσικά να αυξηθεί η κατανάλωση του αναψυκτικού.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να είμαστε πασίγνωστοι. Είναι αρκετό να είστε αναγνωρίσιμοι σε πιθανούς πελάτες, αγοραστές, συναδέρφους και προμηθευτές, όπως επίσης σε δημοσιογράφους και όσους παρακολουθούν τον κλάδο σας”.

Το να είστε ορατοί σε αυτούς που πιθανά θα ενδιαφέρονταν για αυτό που έχετε να προσφέρετε, είναι το Α και το Ω των πωλήσεων. Όταν γίνεται σωστή δουλειά στο μάρκετινγκ, οι πωλήσεις τρέχουν από μόνες τους. Όταν λείπει το μάρκετινγκ (ακόμα και του εαυτού μας), τότε θα πρέπει να τρέχουμε εμείς να πουλάμε τον εαυτό μας.

Διαλέξτε λοιπόν τι προτιμάτε. Να προβάλλετε τον εαυτό σας και να πουλάτε από μόνοι σας ή να μην προβάλλεστε και να σας αγοράζουν οι άλλοι σε όποια τιμή θέλουν; Ή χειρότερα να μην σας αγοράζουν καθόλου;

Αν πειστήκατε να ασχοληθείτε με το branding του εαυτού σας, το βιβλίο Brand you θα σας λύσει όλες τις απορίες για το πώς να το πετύχετε.

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…