Χρόνια κνίδωση. Μια σοβαρή δερματική νόσος

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Με τον όρο κνίδωση εννοούμε μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση  έντονων στιγμάτων στο δέρμα, οι λεγόμενες καντήλες, και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα (κνησμό).

Η λέξη κνίδωση έχει τη ρίζα της στην αρχαία ελληνική λέξη κνίδη που σημαίνει τσουκνίδα.

Η επαφή με την τσουκνίδα είναι γνωστό ότι προκαλεί φαγούρα και στο τέρμα εμφανίζονται καντήλες. Οι καντήλες αυτές έχουν ωχρό κέντρο και συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πρήξιμο συνήθως στα χείλη, τα βλέφαρα και τα πτερύγια των αυτιών. Μπορούν να εμφανιστούν  περιοδικά και σε άλλα σημεία του σώματος.

Η οξεία μορφή της νόσου διαρκεί μέχρι έξι εβδομάδες, η οποία προϋποθέτει μια χρονική διάρκεια των εξάρσεων  και των υφέσεων των εξανθημάτων μεγαλύτερη από έξι εβδομάδες.

Η χρόνια κνίδωση αφορά μόλις το 1% του γενικού πληθυσμού. Εμφανίζεται σε ενήλικες κυρίως, άνδρες και γυναίκες. Ο ένοχος παράγοντας για την πρόκληση της νόσου αναγνωρίζεται μόλις στο 50% των περιπτώσεων.

Η χρόνια κνίδωση διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες

  1. Αυτό αντιδραστική ή αυτοάνοση, προκύπτει από την αλληλεπίδραση της άμυνας του οργανισμού με στοιχεία του ίδιου του οργανισμού. Συναντάται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.
  2. Δευτεροπαθής σχετίζεται με συνύπαρξη παθήσεων όπως οι χρόνιες ηπατίτιδες ή λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γενικότερα με λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ιούς, παράσιτα ή μύκητες, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη χρόνιας κνίδωσης
  3. Ιδιοπαθής Η αναγνώριση του ακριβούς αιτίου που οδηγεί στην πάθηση αυτής της κατηγορίας. είναι πάρα πολύ δύσκολη . Το 50% των περιστατικών της χρόνιας κνίδωσης χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.

Χρόνια κνίδωση. Μια σοβαρή δερματική νόσος

Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή είναι μια πάθηση απρόβλεπτη, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης και μπορεί να εξαφανιστεί το ίδιο αιφνιδιαστικά όπως εμφανίστηκε.

Τα αίτια που προκαλούν κνίδωση μπορεί να είναι η ζέστη, το κρύο, η πίεση, σπανίως το ηλιακό φως και η επαφή με το νερό.

Οι τροφές γενικά δεν προκαλούν χρόνια κνίδωση. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες τροφές που περιέχουν ισταμίνη που μπορεί να προκαλέσει τις καντήλες και τότε έχουμε μια επιδείνωση της κνίδωσης και προτείνεται ένα αρκετά αυστηρό διαιτολόγιο στους ασθενείς.

Η θεραπεία της χρόνιας κνίδωσης περιλαμβάνει κατά πρώτον την αναγνώριση και αντιμετώπιση του ερεθιστικού παράγοντα ή της πάθησης που μπορεί να συσχετίζεται με την κνίδωση.

Τα συνήθη φάρμακα είναι τα αντιισταμινικά τα οποία δίνονται σε μεγάλη ποσότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί η σοβαρή συμπτωματολογία της νόσου.

Έχει μεγάλη σημασία με ποιο τρόπο θα γίνει η θεραπευτική προσέγγιση στη χρόνια κνίδωση, γιατί η ασθένεια έχει τη δυνατότητα να επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών και η ψυχολογική επιβάρυνση που επιφέρει η αλλαγή στην καθημερινή ζωή επιτείνει την εμφάνιση των εξανθημάτων, αλλά και την περίοδο έξαρσής τους.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr