Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Διάγνωση και θεραπεία (Μέρος Β΄)
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;
Εάν ο καπνιστής ή η καπνίστρια παρουσιάζει κάποια από τα συμπτώματα (δύσπνοια, βήχα, συρίζουσα αναπνοή κλπ.), πρέπει να συμβουλευθεί τον Ειδικό πνευμονολόγο. Μια βασική και απλή εξέταση είναι η σπιρομέτρηση, όπου μετρούμε τον όγκο αέρα και την ταχύτητα με την οποία εισπνέεται και εκπνέεται από τον πνεύμονα.
Επιπλέον εξετάσεις είναι: Τα αέρια αίματος, η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία θώρακος και ενδεχομένως περαιτέρω πιο λεπτομερείς εξετάσεις για τη λειτουργία της αναπνοής. Με τα ανωτέρω, θέτουμε τη διάγνωση και ταξινομούμε τη βαρύτητά της.
Θεραπεύεται η ΧΑΠ;
Δυστυχώς, όχι! Γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Όμως, με τη σωστή θεραπεία, μπορούν να ελαττωθούν τα συμπτώματά της και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η συστηματική θεραπεία μαζί με τη διακοπή καπνίσματος θα επιβραδύνουν την επιδείνωση της ΧΑΠ, όσο περνάνε τα χρόνια.
Λίγα λόγια για τη θεραπεία σήμερα
Η θεραπεία είναι θέμα του θεράποντος ιατρού και με την παρακολούθηση του ειδικού πνευμονολόγου. Πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της νόσου, εάν υπάρχουν συχνές παροξύνσεις, την ηλικία του ασθενή, και εάν πάσχει και από άλλα νοσήματα (όπως συμβαίνει συχνά), π.χ. καρδιοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.
Σήμερα διαθέτουμε πολύ αποτελεσματικά φάρμακα, τα βρογχοδιασταλτικά, υπό μορφή Aerosol. Με τις νεώτερες συσκευές, χορηγούνται 1 – 2 φορές την ημέρα για την ευκολία των ασθενών. Επιπλέον, όταν ο ασθενής παρουσιάζει μόνιμη ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα, δηλαδή αναπνευστική ανεπάρκεια, τότε χορηγείται οξυγονοθεραπεία.
Γενικές οδηγίες
- Υγιεινή διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες.
- Εμβολιασμοί. Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ αποτελεσματικό και επιπλέον μειώνει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ιώσεων του χειμώνα. Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο είναι επίσης αποτελεσματικό και πλέον γίνεται εφάπαξ και παρέχει ισόβια ανοσία. Και τα δύο εμβόλια αποτελούν θεμελιώδη ασπίδα πρόληψης των Λοιμώξεων.
- Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, γιατί μπορεί να νοσήσουμε από ιώσεις και λοιμώξεις.
- Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με καπνό από τσιγάρα, την εισπνοή ζεστού ή κρύου αέρα, την υγρασία, βαφές, αρώματα κλπ.
- Να αποφεύγουμε την έξοδο από το σπίτι τις ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
- Να επικοινωνούμε με το γιατρό μας αμέσως όταν: Τα πτύελα αυξηθούν σε ποσότητα, γίνουν κίτρινα ή πράσινα ή αιματηρά, εάν έχουμε πυρετό ή ρίγη, συριγμό στην αναπνοή και εάν η δύσπνοια επιδεινωθεί (παρόξυνση του ΧΑΠ, λοίμωξη αναπνευστικού).
- Για τα ταξίδια: Πρέπει πάντοτε να έχουμε τα φάρμακα μαζί μας. Για όσους παίρνουν οξυγόνο χρειάζεται να συμβουλευτούν τον πνευμονολόγο τους.
Πρέπει να κινούμαστε ή να ελαττώσουμε τις δραστηριότητές μας;
Η δύσπνοια που αισθάνονται οι ασθενείς τους αναγκάζει να ελαττώσουν τις δραστηριότητές τους και να μην βγαίνουν εύκολα από το σπίτι. Σιγά σιγά απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Η νόσος τους δημιουργεί ανασφάλεια και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως: ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και αισθήματα ενοχής και ντροπής για την κατάστασή τους. Συχνά συνυπάρχει σωματική αδυναμία, ατροφία των μυών στα χέρια και τα πόδια και ο ασθενής χάνει βάρος, κυρίως από τη μυϊκή μάζα. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο, γιατί χειροτερεύει η δύσπνοια και αυξάνονται όλες οι παραπάνω αρνητικές συνέπειες.
Οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να κινούνται και να έχουν δραστηριότητες, όσο το επιτρέπει η νόσος τους. Ο ειδικός ιατρός θα σας συμβουλεύσει να κάνετε κάποιες ασκήσεις, απλές, κάθε ημέρα για να ενδυναμώσετε τους αναπνευστικούς μύες ώστε να αισθάνεσθε καλύτερα, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό.
Dr. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ
ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Μπούρα. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.»