Χρωματοθεραπεία στη Μεταπανδημική Μόδα

Συντάκτης: Σταυρούλα Μαυροπούλη

Βγαίνοντας από την καραντίνα, θελήσαμε όλοι λίγο πολύ να εκφραστούμε και να βρούμε τη χαρά σε καθημερινά πράγματα, καθώς και να έρθουμε σε επαφή με ερεθίσματα που μας ανεβάζουν τη διάθεση. Πως αυτό όμως φαίνεται μέσα από τη μόδα και πώς επιδιώκουμε τη χαρά μέσα από αυτήν;

Είναι φανερό πλέον, πως η πανδημία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει τη ζωή μας, από τις καθημερινές μας συνήθειες μέχρι και την ψυχολογία μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε. 

Βγαίνοντας λοιπόν, από την καραντίνα, θελήσαμε όλοι λίγο πολύ να εκφραστούμε και να βρούμε τη χαρά σε καθημερινά πράγματα, καθώς και να έρθουμε σε επαφή με ερεθίσματα που μας ανεβάζουν τη διάθεση. Πως αυτό όμως φαίνεται μέσα από τη μόδα και πώς επιδιώκουμε τη χαρά μέσα από αυτήν;

Η άνοιξη μπήκε και οι πασαρέλες πολλών σχεδιαστών γέμισαν από έντονα χρώματα, ρούχα και αξεσουάρ με παιχνιδιάρικο ύφος, φέρνοντάς μας μια νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων, καθώς και πολλές αναφορές σε στυλ παλιότερων δεκαετιών με αυτές των 70’ και 00’ να ξεχωρίζουν. Δεκαετίες που έχουμε συνδέσει με το πρότυπο ανέμελης ζωής. Μήπως όμως συνδέονται όλα αυτά με την ψυχολογία μας και τα γεγονότα των τελευταίων ετών;

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο τομέας της ψυχολογίας της μόδας και ειδικοί εξηγούν τη σύνδεση των νέων τάσεων με τη μεταπανδημική ζωή και ιδιαίτερα την εφαρμογή χρωματοθεραπείας, την αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των χρωμάτων, στη μεταπανδημική μόδα. 

Φούξια/ Neon Pink:

Το πρώτο χρώμα που μας έρχεται στο μυαλό δε θα μπορούσε να είναι άλλο παρά το φούξια, neon pink. Tο έχουμε δει να επικρατεί φέτος την άνοιξη τόσο στις πασαρέλες και στα events, όσο και στα social media και όχι τυχαία. 

Το χρώμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αύξηση στην έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μια ορμόνη η οποία χαρακτηρίζεται και ως «ορμόνη της χαράς» και έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγικότητα και δημιουργικότητά μας. Μάλιστα, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, έχει αποδειχθεί πως δρα ως αγχολυτικό και μας ηρεμεί.

Πράσινο:

Επόμενο που ανήκει στην παλέτα χρωμάτων που αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα μας, αλλά επικρατεί και σε πολλές κολεξιόν την άνοιξη- καλοκαίρι 22 είναι το πράσινο, σε διάφορους τόνους του. Εκτός από την ανεβασμένη διάθεση, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα που επιφέρει, μας δημιουργεί την ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως σε πολλούς εργασιακούς χώρους επικρατεί το πράσινο χρώμα.

Πορτοκαλί:

Από τη χρωματική παλέτα των φετινών τάσεων δε θα μπορούσε να λείπει το πορτοκαλί. Χρώμα που όχι μόνο ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα προηγούμενα, αλλά μας προκαλεί το αίσθημα ζεστασιάς και κατά συνέπεια ηρεμεί το μυϊκό μας σύστημα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Μωβ/ Ματζέντα:

Τέλος, η παλέτα, που χαρακτηρίζεται ως χρώματα- ντοπαμίνης (dopamine- colors), ολοκληρώνεται με το μωβ, ματζέντα. Ένα χρώμα που αποτελεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ του μπλε της ηρεμίας και του κόκκινου της αδρεναλίνης. Χρώμα που βοηθάει στη συγκέντρωση και μας καθησυχάζει. Χρώμα που μας βοηθάει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά.

Μέσα από τις φετινές τάσεις της μόδας λοιπόν, γίνεται φανερή η ανάγκη των ανθρώπων για επαφή με οτιδήποτε μας ανεβάζει τη διάθεση, μας κάνει χαρούμενους και μας ηρεμεί. Η ανάγκη να αρπάξουμε τη ζωή, να εκμεταλλευτούμε κάθε μικρή χαρά που μας προσφέρει και να κοιτάξουμε με ελπίδα μπροστά. Ωστόσο η μόδα είναι εδώ όχι μόνο για να μας το υπενθυμίσει αλλά και να συμβάλλει σε αυτό με αποδεδειγμένους επιστημονικά τρόπους, που σκοπεύουμε να τους αξιοποιήσουμε!

Συντάκτης: Σταυρούλα Μαυροπούλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.