Χρήσιμες συμβουλές λίγο πριν τις Πανελλήνιες

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, με τους μαθητές να έχουν μπει στην τελική ευθεία. Οι φετινές εξετάσεις θα διαφέρουν από τις προηγούμενες, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το διάστημα πριν από τις εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι υποψήφιοι πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, διατροφής και περιορισμένων επαναλήψεων, προκειμένου να διαχειριστούν το άγχος της περιόδου. Η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων έχει μετακινηθεί ημερολογιακά κατά μία εβδομάδα, ενώ η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι τις 11 Μαρτίου, ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τους υποψηφίους:

  1. Ηρεμία

Η ένταση είναι κακός σύμβουλος για κάθε μαθητή που πρόκεται να δώσει εξετάσεις. Δεν χρειάζεται αναστάτωση. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα κληθεί κανείς να δώσει εξετάσεις στη ζωή. Όσο πιο ήρεμος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση θα έχει.

  1. Επαναλήψεις με μέτρο

Πριν από τις εξετάσεις είναι σημαντικό να γίνουν μερικές επαναλήψεις. Εστιάστε στα πιο δύσκολα σημεία που έχετε εντοπίσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και σε κάποια κεφάλαια τα οποία, κατά τη γνώμη σας, είναι βαρύνουσας σημασίας.

  1. Περιορισμός του άγχους

Αν κάποια στιγμή σας κυριεύει το άγχος, η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από το διάβασμα και να βγείτε για έναν σύντομο περίπατο, κατά προτίμηση παρέα με κάποιο προσφιλές πρόσωπο που σας βοηθά να αποφορτιστείτε.

  1. Εστίαση σε θετικές σκέψεις

Η θετική ψυχολογία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Θυμηθείτε ότι οι Πανελλήνιες θα είναι ένα κομμάτι από τη ζωή σας ως εμπειρία και όχι όλη σας η ζωή. Σκέψεις αρνητικές του τύπου “δεν θα τα καταφέρω”, “δεν θέλω να δώσω εξετάσεις” δεν θα βοηθήσουν. Σκεφτείτε ότι μετά το πέρας των εξετάσεων θα ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σας, το κεφάλαιο της φοιτητικής ζωής. Συντροφιά σας να έχετε την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Οι Πανελλαδικές είναι εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο· τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ζούμε σε ανοιχτές κοινωνίες, που προσφέρουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες, και έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας για να υλοποιήσετε τα όνειρά σας. Η ζωή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις Πανελλαδικές! Μετά από λίγα χρόνια θα είναι απλώς μία ανάμνηση. Προσπαθήστε, πιστέψτε στον εαυτό σας και όλα θα γίνουν! Καλή επιτυχία και μακάρι να δικαιωθούν οι κόποι σας!

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.