Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας έπειτα από μακροχρόνια ανεργία

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη

Η αναζήτηση εργασίας, αναμφισβήτητα, αποτελεί μία στρεσογόνο διαδικασία για κάθε άνθρωπο. Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να βρει μία θέση εργασίας έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα ανεργίας;

Είναι σημαντικό να βρει κανείς μια θέση εργασίας, είναι, όμως, ακόμη πιο σημαντικό να βρει μια θέση εργασίας που θα αγαπήσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διερευνήσει κάθε άνθρωπος τι αναζητά σε μια νέα εργασιακή ευκαιρία. Ουσιαστικά, πρέπει να αναρωτηθεί: Ποια καριέρα είναι κατάλληλη για εμένα;

Πολλές καταστάσεις στη ζωή μας μας ωθούν στην απόφαση να κάνουμε μία παύση από τα επαγγελματικά μας όνειρα, ηθελημένα ή μη. Αυτή η απόφαση είναι αναμφίβολα κομβική, όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο σε μία μελλοντική επιθυμία για εύρεση εργασίας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για επιτυχία στη διεκδίκηση μίας επαγγελματικής θέσης έπειτα από πολύχρονη παύση.

1. Δημιουργία καινούργιου βιογραφικού

Όταν στέλνετε ένα βιογραφικό σημείωμα για μία αγγελία εργασίας, είναι σημαντικό αυτό να είναι προσεγμένο. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι ευανάγνωστο, πλήρες, με χρονολογική κατάταξη και να επισυνάπτεται σε αυτό πρόσφατη φωτογραφία.

2. Σύνταξη συνοδευτικής επιστολής (cover letter)

Όταν αποστέλλετε το βιογραφικό σας σημείωμα, είναι σημαντικό ταυτόχρονα να στέλνετε ένα κείμενο εν είδει επιστολής προς την εταιρεία στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε, στο οποίο θα αναλύετε συντόμως τα προσόντα σας, τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε να υποβάλετε αίτηση για τη θέση εργασίας και ποια προσόντα από αυτά που διαθέτετε σας κατατάσσουν ως έναν πολύ καλό υποψήφιο προς αξιολόγηση. Η συνοδευτική επιστολή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους απείχατε από τον επαγγελματικό τομέα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα· με αυτόν τον τρόπο το επαγγελματικό προφίλ σας θα θεωρηθεί αξιόπιστο και αξιοσέβαστο.

3. Παρουσίαση της εμπειρίας

Κατά τη συγγραφή του βιογραφικού σας, είναι εξαιρετικά απαραίτητο να αναλύσετε την επαγγελματική σας εμπειρία. Είτε διαθέτετε μεγάλη εμπειρία είτε όχι, πρέπει να την παρουσιάζετε αναλυτικά. Είναι σημαντικό να καταγράψετε την περίοδο απασχόλησης, τα καθήκοντά σας σε αυτήν τη θέση εργασίας και τον λόγο για τον οποίο ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον εκάστοτε εργοδότη. Αν διαθέτετε και συστατική επιστολή, καλό θα ήταν να επισυνάπτεται μαζί με τα αρχεία που θα στείλετε, καθώς σίγουρα θα προσμετρήσει θετικά στο προφίλ σας.

4. Αναζήτηση βοήθειας από τον κοινωνικό κύκλο

Όταν αποφασίσετε να αναζητήσετε εργασία, μπορείτε στην αρχή να ρωτήσετε ανθρώπους από το στενό κοινωνικό περιβάλλον σας αν γνωρίζουν και θα μπορούσαν να σας προτείνουν κάποια θέση εργασίας ή κάποια επιχείρηση, η οποία αναζητά προσωπικό.

Πάνω από όλα, είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να διαθέτετε αισιοδοξία και να πιστέψετε στον εαυτό σας. Μπορεί η αναζήτηση εργασίας να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα στις μέρες μας, αλλά όλα είναι δυνατά!

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.