Χρηματοδότηση μιας επιχείρησης

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης για μία επιχείρηση που προσπαθεί να εδραιωθεί είναι η χρηματοδότησή της, αλλά και να επιλέξει την πλέον πρόσφορη πηγή γι αυτό.

Οι διαθέσιμες πηγές την χρηματοδότηση μίας επιχείρησης στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό είναι:

Seed Capital ή Κεφάλαιο Σποράς

Είναι μικρή χρηματοδότηση για την έναρξη επιχείρησης που δίνεται συνήθως σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι νέοι ή οι άνεργοι. Τα κύρια χαρακτηριστικά των δράσεων αυτών είναι ότι το κεφάλαιο είναι αρκετά μικρό (15 έως 50 χιλ. ευρώ), προκαταβάλλεται, και προορίζεται να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του πρώτου έτους λειτουργίας της εταιρείας, ώστε να υπάρξει χρόνος για την επιχειρηματική ανάπτυξη της ιδέας. Ενδεικτικά, υπάρχουν δράσεις τόσο του Δημοσίου (Πρόγραμμα ΝΕΕ του ΟΑΕΔ), όσο και του ιδιωτικού τομέα (The Open Fund), για διάφορους τομείς της οικονομίας (παραδοσιακά προϊόντα, πληροφορική, κ.α.).

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, και η υποβολή μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Ωστόσο, οι δράσεις αυτές δεν είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ όσον αφορά τα δημόσια προγράμματα (ΟΑΕΔ), υπάρχουν και μερικά προαπαιτούμενα όπως σεμινάρια και κάρτα ανεργίας.

Τράπεζες

Οι τράπεζες είναι η παραδοσιακή πηγή χρηματοδότησης για υφιστάμενες επιχειρήσεις. Όταν οι τράπεζες δανείζουν νέες επιχειρήσεις, οι δανειολήπτες υποχρεώνονται στο να παρέχουν σημαντικές εγγυήσεις, όπως την ίδια την ακίνητη τους περιουσία. Επίσης, οι τράπεζες μπορεί να περιορίσουν τη χρηματοδότηση, εντός συγκεκριμένων ορίων (π.χ δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, έως 100 χιλ. ευρώ). Γενικά ο τραπεζίτης είναι σαν συνεταίρος. Πρέπει να τον κάνεις να πιστέψει σε εσένα και το προϊόν σου. Πρέπει να τον εμπνεύσεις. Είναι πολύ εύκολο να τα ρίχνουμε στις τράπεζες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τους χρειαζόμαστε ως μέλη της ομάδας μας περισσότερο από όσο μας χρειάζονται αυτοί. Έτσι, η ευθύνη είναι επάνω μας. Τέλος, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι η τράπεζα θα είναι η λύση στα προβλήματά μας. Αν τους μιλήσουμε αρκετά έγκαιρα μπορεί να βρεθεί μια συνεργατική λύση, αλλά η τελική ευθύνη είναι πάντα δική μας.

Venture Capital

Οι επενδυτές Κεφαλαίων Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital – VC) ενδιαφέρονται μόνο για επιχειρηματικές ιδέες με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης και με ομάδα έμπειρη και φιλόδοξη, ικανή να μετατρέψει την επιχειρηματική της πρόταση σε μια επικερδή εταιρεία. Στην Ελλάδα υπάρχει και σχετικός σύνδεσμος επιχειρήσεων, που διοργανώνει και το VC Forum.

Το VC είναι μια μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έναντι ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης. Το μέγεθος της συμμετοχής σχετίζεται με τον αναμενόμενο κίνδυνο και κέρδη της επιχείρησης. Γενικώς, όσο πιο προωθημένη είναι η επιχειρηματική ιδέα και όσο πιο γρήγορα μπορεί να αποφέρει κέρδη, τόσο πιο μικρό είναι το μερίδιο καθώς ο κίνδυνος της επιχειρηματικής αποτυχίας ελαχιστοποιείται. Η διαδικασία της επένδυσης, από την αρχική αποτίμηση της επιχειρηματικής ιδέας μέχρι και την επένδυση στην εταιρεία, μπορεί να απαιτήσει από ένα μήνα έως και ένα χρόνο, αλλά συνήθως διαρκεί τρεις έως έξι μήνες.

Ενέχυρα μέσω crowdfunding

Ένας τέτοιος τρόπος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και επιτρέπει σε κάποιον να συγκεντρώσει χρήματα με ένα σχετικά χαμηλό κόστος. Η διαδικασία γίνεται μέσα διαφόρων ιστοσελίδων, μία από αυτές είναι το Kickstarter.com. Ο καθένας θέτει στόχο για τα χρήματα θα ήθελε να κερδίσει σε μία περίοδο. Στη συνέχεια, οι φίλοι, η οικογένεια, ακόμα και ξένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα για να συνεισφέρουν χρήματα. πρέπει ωστόσο να έχει κανείς κατά νου πως δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Κυρίως όσον αναφορά την Ελλάδα, πηγές χρηματοδότησης αποτελούν τα παρακάτω:

ΕΣΠΑ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διοχετεύει στη χώρα μας τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η εκάστοτε κυβέρνηση διαμοιράζει χρηματοδοτήσεις στοχευμένες στην Εμπορία, Μεταποίηση ή Πρωτογενή παραγωγή (αλιεία, γεωργία κλπ). Οι υποβολές διεξάγονται σε χρονικά περιορισμένες περιόδους υποβολών, που προαναγγέλλονται από τα εκάστοτε αρμόδια Υπουργεία. Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται μαζικά, δημοσιεύονται τα αποτελέσματα και στη συνέχεια δίνεται διορία ενός έως τριών ετών για την υλοποίησή τους. Η χρηματοδότηση είναι ένα ποσοστό της επένδυσης ή φοροαπαλλαγές (συνήθως κατά 40-60%), με προαπαιτούμενο τα εξοφλημένα παραστατικά των δαπανών, τα οποία εξετάζονται με επιτόπιους ελέγχους. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η διαθεσιμότητά του, ωστόσο η διαδικασία είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική.

Ομογένεια

Με την οικονομική κρίση σε ότι έχει να κάνει με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει δραστηριοποιηθεί και η ελληνική ομογένεια και έχει δημιουργήσει νέες δράσεις όπως το Hellenic Award, που αφορά άτοκο δάνειο έως 500 χιλιάδες ευρώ με αποπληρωμές εντός 5ετίας.

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει όποιον τρόπο θεωρεί πιο κατάλληλο για την χρηματοδότηση της επιχείρησής του και να δει την ιδέα του να παίρνει σάρκα και οστά.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.