Χρησιμοποιώντας τον Τροχό της Ζωής ως εργαλείο αυτοβελτίωσης

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ένα από τα καλύτερα και πιο εύκολα εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης είναι ο Τροχός της Ζωής, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλές πληροφορίες για το πώς ζείτε και πώς αυτό διαφέρει από τον τρόπο που θέλετε να ζείτε.

Ο τροχός της ζωής είναι ένα κυκλικό διάγραμμα που είναι μοναδικό για κάθε άτομο που το χρησιμοποιεί. Όταν τον χρησιμοποιείτε και τον εφαρμόζετε, μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε όλες τις σημαντικές πτυχές της ζωής σας και να διασφαλίσετε ότι επικεντρώνεστε στα σωστά πράγματα.

Τι είναι ο τροχός της ζωής

Ένα φυσικό σημείο εκκίνησης με τον τροχό της ζωής είναι να προσδιορίσουμε τι είναι στην πραγματικότητα και γιατί οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν. Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα κυκλικό διάγραμμα που αποτελείται από επτά βασικούς τομείς της ζωής σας. Για να τον χρησιμοποιήσετε, βαθμολογείτε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς σε μια κλίμακα από το 1-10. Αυτό σας δίνει μια οπτική αναπαράσταση του πού είστε ικανοποιημένοι και συγκεντρωμένοι και πού πρέπει να ξοδέψετε περισσότερη ενέργεια.

Ο τροχός της ζωής προέκυψε τη δεκαετία του 1960 ως εργαλείο επιχειρηματικής καθοδήγησης και life coaching, αλλά εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν και τον εφάρμοζαν. Εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο των coaches επιχειρήσεων και έχει γίνει δημοφιλής από τους Zig Ziglar, Tony Robbins, Paul J. Meyer και άλλους. Ενώ εξακολουθεί να είναι ένα αγαπημένο εργαλείο για το coaching καριέρας και επιχειρήσεων, πολλοί άλλοι άνθρωποι το έχουν υιοθετήσει για να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να βρουν ισορροπία στη ζωή τους.

Σκοπός και εφαρμογή

Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται από όλους, από θρησκευτικούς ηγέτες μέχρι ψυχολόγους, business coaches και life coaches. Είναι εξαιρετικό ως εργαλείο συμβουλευτικής επειδή δεν απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά θα δώσει στους συμβούλους μια αίσθηση του πώς εξελίσσεται η ζωή κάποιου. Ο σκοπός του τροχού της ζωής είναι να δώσει μια αντικειμενική βαθμολογία για το πώς εξελίσσονται οι τομείς της ζωής σας, ώστε να μπορείτε να το παρακολουθείτε με την πάροδο του χρόνου. Βλέποντας πού πετυχαίνετε και πού υπολείπεστε, μπορείτε να αρχίσετε να αναπτύσσετε ένα σχέδιο προσωπικής ανάπτυξης για να βελτιώσετε όλους τους τομείς του τροχού.

Κατηγορίες του Τροχού της Ζωής

Δεδομένου ότι είναι κυκλικός, οι κατηγορίες στον τροχό της ζωής δεν έχουν συγκεκριμένη σειρά. Αυτό είναι και το νόημα. Θέλετε να έχετε ισορροπία μεταξύ κάθε μιας από αυτές τις ζώνες. Οι κατηγορίες που συνθέτουν τον τροχό της ζωής είναι οι εξής:

 • Career
 • Financial
 • Spiritual
 • Physical
 • Intellectual
 • Family
 • Social

Χρησιμοποιώντας τον Τροχό της Ζωής ως εργαλείο αυτοβελτίωσης

Career

Ο τομέας αυτός ισχύει είτε είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, είτε εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε εργάζεστε σε μια εταιρεία, είτε είστε συνταξιούχος. Ρίξτε μια ματιά στο πώς τα πάτε στην καριέρα σας όσον αφορά τα κέρδη, την υπευθυνότητα, την προσωπική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της καριέρας σας ή ό,τι άλλο είναι σημαντικό για την επιχείρησή σας. Ξοδεύετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας δουλεύοντας, οπότε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές δεξιότητες, προοπτικές, διαχείριση, ιδέες και θέση εργασίας για να γίνετε ευτυχισμένοι στην καριέρα σας.

Financial

Ενώ είναι εύκολο να υπάρξει κάποια ταύτιση με τις επιχειρήσεις και την καριέρα, η οικονομική κατηγορία αφορά στην πραγματικότητα περισσότερο τα προσωπικά σας οικονομικά. Η βαθμολογία σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το πώς αισθάνεστε για τα χρήματα και αν επιτυγχάνετε τους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας σε αυτό το κομμάτι του τροχού.

Spiritual

Ανεξάρτητα από το σύστημα πεποιθήσεών σας, αυτός ο τομέας εξακολουθεί να ισχύει. Πώς τα πάτε με την πνευματική σας πρακτική; Έχετε μια συνεπή πνευματική πρακτική; Αισθάνεστε ότι πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο εστιάζοντας σε αυτήν; Είτε πρόκειται για θρησκεία, διαλογισμό, ενσυνειδητότητα ή απλώς για επαφή με τους νόμους του σύμπαντος, είναι καλό να ελέγχετε πώς τα πάτε εδώ.

Physical

Επικεντρώνεται στην υγεία και την ευεξία. Περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, τη γενική υγεία και την αυτοφροντίδα. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε υπερβολικά για την εικόνα του σώματός σας, αλλά να αξιολογήσετε αντικειμενικά πόσο υγιείς είστε σε αυτό το σημείο της ζωής σας.

Intellectual

Αυτή η κατηγορία του τροχού επικεντρώνεται στο επίπεδο στο οποίο είστε διανοητικά διεγερμένοι. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την περιοχή του τροχού για να εξετάσουν το διάβασμα, τη μάθηση, τα ταξίδια, τον πολιτισμό και την επιδίωξη της εκπαίδευσης.

Family

Εδώ περιλαμβάνονται οι σχέσεις σας με την άμεση οικογένειά σας καθώς και με σημαντικά μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Αισθάνεστε ότι έχετε ευτυχισμένες, ασφαλείς και αγαπημένες σχέσεις; Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες της οικογένειάς σας με τα οποία θα θέλατε να είστε πιο κοντά ή να έχετε καλύτερες σχέσεις;

Social

Τέλος, φτάνουμε στο θέμα των κοινωνικών σχέσεων. Για να επιτύχετε ισορροπία στον τροχό της ζωής σας, πρέπει να γεμίζετε το ποτήρι σας και με κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό περιλαμβάνει τις σχέσεις σας με τους φίλους και τους συναδέλφους σας, αλλά και το κοινωνικό σας πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο περνάτε τον χρόνο σας. Ίσως θέλετε να ασχοληθείτε με διαφορετικές δραστηριότητες όταν συναναστρέφεστε ή να βρείτε μια νέα ομάδα φίλων που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα.

Διαφορετικές εφαρμογές του Τροχού της Ζωής

Η ομορφιά του τροχού της ζωής είναι ότι, αν και αποτελεί ένα δοκιμασμένο από τον χρόνο εργαλείο, μπορείτε πάντα να το τροποποιήσετε και να φτιάξετε τους δικούς σας κανόνες. Μπορεί να είναι εξίσου ισχυρός αν τον εφαρμόσετε με διαφορετικούς τρόπους. Εσείς ξέρετε καλύτερα τι θα σας κάνει να νιώσετε ικανοποιημένοι και ισορροπημένοι στη ζωή, οπότε μην αισθάνεστε ότι πρέπει να ακολουθήσετε όλους τους κανόνες με ακρίβεια. Ακολουθούν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:

Δημιουργήστε τις δικές σας κατηγορίες

Όταν χρησιμοποιείτε τον τροχό της ζωής ως εργαλείο coaching για τον εαυτό σας ή για άλλους, μπορεί να μην ισχύουν άμεσα όλες οι παραδοσιακές περιοχές. Μπορεί να έχετε κάτι στη ζωή σας που είναι πιο σημαντικό από μία ή δύο από τις τυπικές κατηγορίες. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε μια ή δύο κατηγορίες ή να γράψετε εξ ολοκλήρου τις δικές σας επτά κατηγορίες.

Ο μινιμαλισμός και ο τροχός της ζωής

Ως πολύ ισχυροί υποστηρικτές ενός μινιμαλιστικού τρόπου ζωής, μας αρέσει να υιοθετούμε τις αρχές της απλής ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή εκδοχή του τροχού της ζωής που να επικεντρώνεται στην απλοποίηση της ζωής σας. Χρησιμοποιώντας έναν μινιμαλιστικό “φακό” και δημιουργώντας τις δικές σας κατηγορίες, θα μπορούσε να περιλαμβάνει κατηγορίες όπως:

 • Σχεδιασμός σπιτιού
 • Ακαταστασία
 • Digital Minimalism
 • Πρόγραμμα και ρουτίνα
 • Αυτοφροντίδα
 • Προσωπικό στυλ
 • Νοοτροπία
 • Διατροφή
 • Παραγωγικότητα

Μπορείτε πραγματικά να προσαρμόσετε αυτούς τους τομείς σε ό,τι είναι πιο σημαντικό για εσάς όταν πρόκειται να απλοποιήσετε τη ζωή σας.

Δημιουργήστε τον δικό σας τροχό σε κάθε κατηγορία

Αφού συμπληρώσετε και εξετάσετε τον αρχικό σας τροχό, ίσως δείτε έναν ή δύο τομείς στους οποίους θέλετε πραγματικά να επικεντρωθείτε. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε καλά με την υγεία, τους φίλους, τις σχέσεις και την καριέρα σας, αλλά νιώθετε ότι πρέπει να βελτιωθείτε οικονομικά, μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας τροχό γι’ αυτό. Οι επτά κατηγορίες στα οικονομικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως ο προϋπολογισμός, η στάση απέναντι στα χρήματα, το εισόδημα, οι αποταμιεύσεις, οι επενδύσεις, η φιλανθρωπική προσφορά και οι φόροι. Μπορείτε να δείτε πώς το να δίνετε προσοχή σε κάθε έναν από τους τομείς εντός μιας κατηγορίας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε καλύτερους στόχους και να επιτύχετε επιτυχία.

Οφέλη των Τροχών της Ζωής

Παρόλο που θα ακούσετε προπονητές επιχειρήσεων ή γκουρού της ζωής να μιλούν για τη δύναμη του τροχού της ζωής να μεταμορφώσει εντελώς τη ζωή σας από μόνος του, αυτό μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό. Το νόημα του τροχού είναι να αφιερώσετε το χρόνο για να εστιάσετε σε τομείς της ζωής σας και να καθορίσετε πώς να επιτύχετε περισσότερη ισορροπία. Δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να πάρουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε πραγματικά το πώς τα πάμε με αντικειμενικό τρόπο. Όταν γίνεται σωστά, μερικά από τα οφέλη του τροχού της ζωής περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη αυτογνωσία
 • Βελτιωμένη στοχοθεσία
 • Ικανότητα εξισορρόπησης όλων των τομέων της ζωής σας
 • Ένα πλαίσιο για αυτοπροπόνηση που είναι φθηνότερο από έναν αμειβόμενο προπονητή ή θεραπευτή
 • Εξάλειψη των πραγμάτων που διαταράσσουν την ισορροπία σας ή εμποδίζουν τη ζωή σας
 • Μια άποψη για το πώς αναπτύσσεστε με την πάροδο του χρόνου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.