Χρήσιμα μαθήματα από απαίσια αφεντικά

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη

Όλοι έχουμε από μία ιστορία από προϊστάμενο-εφιάλτη. Αν και σίγουρα θα προτιμούσαμε να μην έχουμε βιώσει την οδυνηρή εμπειρία μίας μη υγιούς συνεργασίας, μπορούμε ακόμη και από αυτήν την πικρή εμπειρία ν’ αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα.

Γενικά, τα κυρίαρχα γνωρίσματα ενός ακατάλληλου για προϊστάμενο ατόμου είναι: αποδιοργάνωση, αποφυγή επικοινωνίας, μικρό-διαχείριση, καθιέρωση ευνοιοκρατίας στον εργασιακό χώρο, εκτόξευση προσβολών, μετατόπιση ευθυνών, έλλειψη διαθεσιμότητας και αποφυγή επικοινωνίας, υπερβολικός θυμός, επιλεκτική ακρόαση και όραση, χειριστικότητα, προβλήματα διαχείρισης εξουσίας, αυταρχισμός, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, εμμονή με το φαίνεσθαι.

Η παρουσία του μπορεί να είναι από ενοχλητική έως δεσποτική, ενώ η επίδραση από τη συνεργασία με ένα απαίσιο αφεντικό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια μετά τη λήξη της συνεργασίας.


Διαβάστε επίσης :“Horrible Bosses” (Αφεντικά για σκότωμα)


Ανάληψη Ευθύνης

Στην κατηγορία του ακατάλληλου αφεντικού συναντάμε ανθρώπους που αποφεύγουν την προσωπική επικοινωνία με τους συνεργάτες τους. Είναι τ’ αφεντικά που κρύβονται όλη μέρα στο γραφείο τους και δεν αλληλεπιδρούν με τους άλλους, ενώ όταν το κάνουν, θα είναι μόνο για να επικρίνουν, να κατηγορήσουν ή να πατρονάρουν.

Μάθημα: Μιλώντας για ηγετικές ικανότητες, η πεμπτουσία είναι στο χτίσιμο της ομάδας και την προαγωγή της συνεργασίας. Ένας ηγέτης καλείται να οικοδομήσει ένα δυνατό, υγιές, συνεργατικό κλίμα που προωθεί την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος δεν απομονώνεται ούτε είναι συγκαταβατικός.

Επίσης, οι συνεργάτες καταλαβαίνουν ένα αφεντικό που δεν θέλει να είναι παρών και αντιλαμβάνονται ποιος ενδιαφέρεται να γίνει δυνατός ηγέτης.

Ευνοιοκρατία

Η προτίμηση σε συγκεκριμένα άτομα και η παροχή προνομίων σε λίγους δημιουργεί εντάσεις μέσα στην ομάδα, διαιρώντας την ανάμεσα σε ευνοημένους και παραμελημένους.

Μάθημα: Δείξτε διακριτικότητα στις προτιμήσεις σας. Μπορεί η προτίμηση με κάποια άτομα να μην είναι κατακριτέα, όμως η κριτική και ο διχασμός δεν έχει θέση μέσα σ’ έναν υγιή οργανισμό.

Μετατόπιση Ευθυνών

Υπάρχουν προϊστάμενοι που προκειμένου ν’ αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης, καταφεύγουν ακόμη και στη διαστρέβλωση γεγονότων και συζητήσεων. Τέτοιοι τακτικισμοί αναγκάζουν τους συνεργάτες να καταστρώνουν αμυντικές στρατηγικές, όπως το να καταγράφουν την κάθε συνομιλία, ηλεκτρονικό μήνυμα και, φυσικά, να μετρούν τα λόγια τους. Ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά υγιές.

Μάθημα: Να είστε προσεκτικοί με την αλληλογραφία και τις διαμοιβές στον χώρο της εργασίας. Με έναν απρόβλεπτο προϊστάμενο, είναι πιθανό να χρειαστείτε αποδείξεις…για τα αυτονόητα.

Απουσία Ηγετικών Ικανοτήτων

Η απουσία ενδιαφέροντος, πρωτοβουλίας και καθοδήγησης για την εργασία των συναδέλφων σας, τούς οδηγεί ν’ αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της δουλειάς τους. Ένα ακατάλληλο αφεντικό είναι αφεντικό μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα οι συνεργάτες βασίζονται στον εαυτό τους.

Μάθημα: Πράγματι, ποσοστό όσων φέρουν τον τίτλο του προϊσταμένου δεν μπορούν πραγματικά να διοικήσουν. Είναι πολύτιμο να καλλιεργήσετε τη δυνατότητα της διαχείρισης της δουλειάς και του εαυτού σας. Μία δεξιότητα πολύτιμη για την επαγγελματική πρόοδο και την προσωπική επιτυχία.

Αδιαφορία για Αξιολόγηση και Εξέλιξη

Αρκετοί προϊστάμενοι, αν και αρέσκονται γενικά στις επικρίσεις, δεν καταφέρνουν να δομήσουν μία ουσιαστική αξιολόγηση. Πολλοί αδιαφορούν για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των συνεργατών τους και των ίδιων, οδηγώντας σταθερά τον οργανισμό σε μαρασμό.

Μάθημα: Όταν οι συνεργάτες σας δεν έχουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς, έναν μέντορα,δεν έχουν κατευθυντήριες, νιώθουν μόνοι. Το αίσθημα αυτό μπορεί να τούς οδηγήσει-σε ένα καλό σενάριο-στην ανάληψη προσωπικής πρωτοβουλίας.

Η διαχείριση μίας ομάδας είναι περίπλοκη υπόθεση που ξεκινά από την εμπιστοσύνη, την ακεραιότητα και την ευαλωτότητα. Η ουσιαστική επικοινωνία και η ανάπτυξη διαύλων ειλικρινούς διαλόγου, η ικανότητα να εμπνέεις σεβασμό και να δημιουργείς πνεύμα συνεργασίας, είναι καθοριστικές για την εδραίωση της καλής ηγεσίας.

Ένας ικανός προϊστάμενος με διάθεση και όραμα διακρίνεται από την ικανότητα οργάνωσης, την ενεργητικότητα, την αυτοπειθαρχία, την ικανότητα της διαχείρισης των συγκρούσεων οι οποίες είναι αναπόφευκτες, όπως συμβαίνει σε κάθε ανθρώπινο περιβάλλον.

Ακόμη και αν πλέον γνωρίζουμε πως και η εμπειρία της συνεργασίας με ένα απαίσιο αφεντικό μπορεί να μάς ωφελήσει, προσπαθήστε να μην γίνετε το παράδειγμα της αποφυγής, δείχνοντας στους ανθρώπους πώς δεν πρέπει να γίνουν.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.