Χρειάζομαι ψυχολόγο;

Συντάκτης: Εύα Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγος

Χρειάζομαι ψυχολόγο;Ο καθένας βιώνει περιόδους στρες, θλίψης και έντασης. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν χρειάζεσαι πραγματικά ψυχολόγο. Αναλόγως ποιον θα ρωτήσεις, θα πάρεις και διαφορετικές απαντήσεις. Σε στιγμές έντασης κάποιος θα σε στείλει στο ψυχιατρείο, η φίλη σου θα στείλει πάραυτα τον άνθρωπο που σε πληγώνει στο τρελάδικο, ενώ ο ψυχολόγος θα σου μιλήσει για προσωπική αλλαγή.

-Οπωσδήποτε!

…Θα σου πει ο/η σύζυγος, ο/η γονιός, ο/η σύντροφος, ο/η φίλος/η σου, εάν η ερώτηση τεθεί σε μια στιγμή έντασης. Τότε που θα είστε έξαλλοι και οι δύο, ο ένας με τη συμπεριφορά του άλλου, τότε που ο καθένας θα ψάχνει το πιο ισχυρό όπλο για να επιτεθεί στον άλλον και να τον λαβώσει.

Εκείνη τη στιγμή θα είναι μια απάντηση κυριαρχίας και δικαίωσης αυτού που ακούει την ερώτηση, γιατί γι’ αυτόν η ερώτηση είναι όχι μόνο ένα μήνυμα αποδοχής του φταιξίματός σου αλλά και αποδοχής της ευθύνης όλης της δυσκολίας της σχέσης πάνω σου. Τότε αυτή η ερώτηση αφήνει τον άλλον, αμέτοχο από το πρόβλημα στη σχέση σας και η απάντηση το επισφραγίζει αυτό.

– Σε καμία περίπτωση! Αυτός να πάει!

…Θα σου πει ο σύμμαχός σου, το αυτί που σε ακούει, ο ώμος που στηρίζεσαι και λες τα παράπονά σου. Αυτή θα είναι η απάντηση του ατόμου που έχεις μοιραστεί μαζί του τον πόνο σου, το παράπονό σου, τον καημό σου, την αδικία σου και μαζί με όλα αυτά και τον θυμό σου. Εκείνη τη στιγμή θα είναι μια απάντηση συμμαχίας προς εσένα και επίθεσης απέναντι σ’ αυτόν που παρουσιάζεις ότι σε ταλαιπωρεί. Θα σου αρέσει η απάντηση, θα σε δικαιώσει, θα ενισχύσει τη σχέση σου μαζί του, θα σε απαλλάξει από το βάρος της ευθύνης. Ωστόσο, θα σε βοηθήσει στη σχέση σου μ’ αυτόν που έχεις το πρόβλημα;

– Γιατί το λες αυτό;

…Θα σου πει ο ψυχολόγος.

Χρειάζομαι ψυχολόγο;Και κάνοντάς το αυτό, απαντώντας με ερώτηση δηλαδή, στρέφει την ερώτηση προς τον εαυτό σου. Γιατί γνωρίζει ότι η πρόθεση δεν είναι ούτε να αναλάβεις εξολοκλήρου την ευθύνη του προβλήματός σου ούτε να την αποποιηθείς, αλλά να βοηθηθείς. Και για να αρχίσεις να βοηθάς τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να προσδιορίσεις το πρόβλημα αλλά και τους τρόπους διαφυγής από αυτό μέσα από τα δικά σου μάτια.

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία προϋποθέτει είτε την επιθυμία για αυτοδιερεύνηση και αποδοχή μιας κατάστασης είτε την επιθυμία για προσωπική αλλαγή. Δυστυχώς, όσες ώρες συνεδριών και αν συζητάμε στον καναπέ της συνεδρίας για τις δυσκολίες που μας προκαλεί ο άλλος, συζητώντας εμείς μεταξύ μας για τον άλλον… ο άλλος δεν αλλάζει! Η συζήτηση επιδιώκει μία δική μας αλλαγή ως αυτοσκοπό. Ίσως μια δική μας αλλαγή να προκαλέσει αλλαγή και στο περιβάλλον μας και στον άλλο. Αλλά αυτό θα έρθει ως φυσικό αποτέλεσμα χωρίς να είναι ο στόχος μας.

Ο ψυχολόγος θα σου ζητούσε να αναρωτηθείς αν θέλεις να δεις εσύ τη δική σου συμμετοχή στα προβλήματά σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επίλυσή τους εξαρτάται μόνο από αυτό. Θα σου ζητούσε να δεις, αν θέλεις να αξιοποιήσεις την ύπαρξη του προβλήματος, για τη δική σου προσωπική ανάπτυξη. Εάν παράλληλα νιώθεις ότι είναι κατάλληλη στιγμή για σένα να καταβάλεις αυτήν την ενέργεια που απαιτεί μια επιδίωξη αλλαγής σου… και αν ναι, τότε γιατί όχι; Θα σε προσκαλούσε!

*Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Θεοδοσιάδου. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Εύα Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγος

Influence:

Η Εύα Θεοδοσιάδου αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003…