Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αλλάξεις μια συνήθεια από ό,τι νομίζεις

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αλλάξεις μια συνήθεια από ό,τι νομίζειςΈνα αθώο συνεχές άγγιγμα μαλλιών ή κάτι πολύ πιο ύπουλο, όπως το κάπνισμα, ενισχύονται ξανά και ξανά και ως επί το πλείστον δεν μπορούν να αλλάξουν σε μερικές εβδομάδες. Και όλα αυτά πιστοποιούνται από μια μελέτη που έγινε το 2009, τα αποτελέσματα της οποίας εμφανίστηκαν στο περιοδικό European Journal of Social Psychology.

Βέβαια, οι κακές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν. Οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, εγκαταλείπουν τη μανία για σοκολάτα, σηκώνονται από τον καναπέ και ξεκινούν την άσκηση Οι καλές συνήθειες μπορούν να διαμορφωθούν για να αντικαταστήσουν τις κακές. Στην πραγματικότητα, σβήνονται οι δυσάρεστες μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

Πότε, όμως, αλλάζει μια ζωή με κόκα κόλα; Σε μερικές εβδομάδες; Σε 21 ημέρες;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα σε τρεις εβδομάδες. Και αυτό αποτελεί την αιτία της αποτυχίας. Μας αρέσουν πραγματικά οι συνήθειές μας και το σπάσιμό τους απαιτεί σκληρή δουλειά. Η υποτίμηση της σκληρής προσπάθειας και η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων μας είναι κακοί σύμβουλοι.

Σε μία έρευνα μελετήθηκε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αντικατασταθούν οι κακές συνήθειες από τις καλές. Το ταχύτερο ήταν 18 ημέρες. Όμως, ο μέσος χρόνος για την αλλαγή ήταν κοντά στους 3 μήνες (66 ημέρες).

Για όλα φταίει η ντοπαμίνη

Η κλινικός ψυχολόγος Patricia A. Farrell, στο New Jersey τονίζει ότι όσο περισσότερο ασκείτε τη συνήθεια τόσο πιο δύσκολο θα είναι να απαλλαγείτε από αυτήν. Πάντως, δεν αρκεί να αλλάξετε μια συνήθεια λαμβάνοντας μία συνειδητή απόφαση.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αλλάξεις μια συνήθεια από ό,τι νομίζειςΜία σειρά από ψυχολογικούς και βιολογικούς λόγους έρχονται να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να απεμπλακείς. Μερικές από τις πιο ευχάριστες ή ικανοποιητικές δράσεις μας, ας πούμε το αλάτι, προκαλεί την παραγωγή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον Δρ Poldrack, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, η ντοπαμίνη δημιουργεί μια λαχτάρα για την επανάληψη της συμπεριφοράς. Ξανά και ξανά και ξανά. Έτσι, ακόμη και όταν η ίδια η συμπεριφορά δεν παρέχει την ικανοποίηση που ποθούμε, το σώμα σάς λέει να συνεχίσετε να ρίχνετε αλάτι ούτως ή άλλως.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι είναι εφικτό να αποχωριστούμε τις συνήθειές μας μια για πάντα. Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστε ότι υπάρχει μια κακή συνήθεια και καταγράψτε τους στόχους σας. Τι θα λέγατε να τοποθετήσετε τα παπούτσια γυμναστικής σας κοντά στο τηλεχειριστήριο;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…