Χούμους (Λιβανέζικο)
Το χούμους είναι μία κρεμώδης βουτιά Μέσης Ανατολής και έχει τη φήμη μίας καθαρής και υγιεινής σαλάτας. Και πράγματι το αξίζει. Αγοράστε ρεβίθια, ταχίνι, σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο και μερικά καρυκεύματα και θα εκπλαγείτε όχι μόνο για την εύκολη προετοιμασία του, αλλά και για τη γεύση του. Σερβίρετε σε ένα βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη.
Υλικά
2/3 φλ. ρεβίθια
2 1/2 φλ. νερό
1/3 φλ. ταχίνι
3 κ.σ. ζουμί από τα ρεβίθια
1/3 φλ. χυμός λεμονιού (ή περισσότερος)
1 κ.γ. αλάτι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη (ή παραπάνω)
Εκτέλεση
- Πλένετε τα ρεβίθια και τα μουλιάζετε τη νύχτα σε 2 1/2 φλ. νερό. Τα βράζετε στο ίδιο νερό για 1 1/2 ώρες περίπου.
- Κρατάτε 3 κ.σ. από το νερό.
- Λιώνετε τα ρεβίθια και ανακατεύετε με το ταχίνι.
- Ανακατεύετε σιγά σιγά με το νερό και το χυμό του λεμονιού.
- Προσθέτετε το αλάτι και το σκόρδο.
- Γαρνίρετε με μαϊντανό και πάπρικα.
- Περιχύνετε με λάδι.