Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, τα ζαχαροπλαστεία γεμίζουν παραδοσιακά γλυκά ενώ κάθε νοικοκυριό προετοιμάζεται για το εορταστικό τραπέζι με τη γαλοπούλα …
Χορτοπιτάκια με κρέμα γάλακτος
Αν αποφασίσατε να κάνετε ρεβεγιόν σπίτι σας για την Πρωτοχρονιά, αλλά έχετε ένα σφιχτό προϋπολογισμό ή δεν θέλετε να σπαζοκεφαλιάσετε για το τι να φτιάξετε για τους καλεσμένους σας η παρακάτω συνταγή θα σας λύσει τα χέρια. Σερβίρετε αυτά τα σφολιατάκια σαν πρώτο πιάτο ή για να συνοδεύσετε ένα ψάρι μαγειρεμένο ποσέ ή ένα ψητό πουλερικό.
Υλικά
1 ρολό ζύμη σφολιάτα
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
16 κρεμμυδάκια
16 τρυφερά καρότα
8 φρέσκιες ρέβες
1 ματσάκι νεροκάρδαμο
300 ml. κρέμα γάλακτος λάιτ
Μισό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζετε τα λαχανικά και τα βάζετε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 15 με 20 λεπτά. Δεν τα αφήνετε να μαλακώσουν πολύ.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου.
- Τεμαχίζετε τη σφολιάτα σε 4 ορθογώνια ίσων διαστάσεων. Τα αλείφετε με τον κρόκο του αυγού που έχετε διαλύσει μέσα στο γάλα.
- Αλείφετε ένα ταψί με λίγο βούτυρο και τα τοποθετείτε μέσα. Τα ψήνετε για 15 λεπτά και τα αφήνετε ζεστά.
- Ξεφλουδίζετε το νεροκάρδαμο και το ψιλοκόβετε.
- Ρίχνετε την κρέμα σε μια κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το νεροκάρδαμο και λίγο από το χυμό του λεμονιού. Ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά.
- Μοιράζετε τα λαχανικά στα πιάτα, περιχύνετε με τη σος, γαρνίρετε με μια σφολιάτα. Σερβίρονται ζεστά.
- Αν έχετε χρόνο, τεμαχίζετε τα καρότα και τις ρέβες σε σχήμα ελιάς. Η παρουσίαση θα είναι πιο εκλεπτυσμένη.