Χορός: η τέλεια μορφή άσκησης

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

xoros_i_teleia_morfi_askisisΗ καθημερινή άσκηση, σύμφωνα με τους ιατρούς, είναι ευεργετική τόσο για το σώμα μας όσο και για την ψυχολογία μας. Ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή τότε μιλάμε για το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας.

Πολλοί άνθρωποι πλέον, άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά, έχουν επιλέξει τον χορό ως τη φυσική δραστηριότητα που τους γεμίζει, που τους φτιάχνει όχι μόνο το σώμα αλλά και την… ημέρα και όχι άδικα! Ο χορός είναι μία άριστη μορφή άσκησης γιατί συνδυάζει την ένταση της αερόβιας γυμναστικής με την ηρεμία της ψυχής και του μυαλού που συνοδεύει κάθε μορφή τέχνης.

Τι μου προσφέρει ο χορός;

Αν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον χορό έχουν μόνο γυμνασμένα πόδια, κάνετε μεγάλο λάθος. Όσο εμείς απολαμβάνουμε τη μουσική και προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το δάσκαλο, όλοι οι μυς του σώματός μας προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο.

Η συστηματική ενασχόληση με τον χορό δυναμώνει τα άκρα, γυμνάζει τους κοιλιακούς μυς και μας χαρίζει σφρυγιλότητα και ευλυγισία. Παράλληλα καίμε αρκετές θερμίδες, ανάλογα με το είδος του χορού που έχουμε επιλέξει, και σταδιακά οδηγούμαστε στην απώλεια βάρους.

Επιπλέον, ο χορός είναι ευεργετικός για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Όπως κάθε μορφή άσκησης, μειώνει τις πιθανότητες για υπέρταση αλλά και για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Επίσης, μέσω του χορού βελτιώνεται η στάση του σώματός μας. Μαθαίνουμε να στεκόμαστε και να καθόμαστε χωρίς να καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη, αναπνέουμε σωστότερα και έχουμε καλύτερη ισορροπία. Το καλύτερο σε όλα αυτά είναι πως το σώμα μας συνηθίζει και «μαθαίνει» να τα κάνει μόνο του, χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε καθόλου!

Πέρα όμως από τα οφέλη του χορού στην καλή υγεία του σώματός μας, αυτό το είδος άσκησης συμβάλει στην ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου. Από τα πρώτα λεπτά κιόλας ενός μαθήματος χορού και ειδικά έπειτα από μία πιεστική ημέρα, θα δείτε τη διάθεσή σας να ανεβαίνει κατακόρυφα και τη νευρικότητα να υποχωρεί.

xoros_i_teleia_morfi_askisisΗ δυνατή μουσική, η κίνηση και η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους βοηθά τον εγκέφαλο να εκκρίνει ορμόνες χαράς και το άγχος να σας εγκαταλείπει όσο περνάει η ώρα. Έτσι στο τέλος του μαθήματος, θα νιώθετε ανάλαφρος, πλήρης και χαρούμενος. Ιδανικός τρόπος άσκησης για όλους εμάς που δυσανασχετούμε μόνο στη σκέψη μιας αίθουσας γυμναστηρίου γεμάτη όργανα.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κοινωνικότητα που προάγει ένα μάθημα χορού. Η γνωριμία με καινούριους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κάποιες ώρες της εβδομάδας στο ίδιο χόμπι αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή μας.

Γι’ αυτό λοιπόν μην το σκέφτεστε άλλο! Λάτιν, ζούμπα, παραδοσιακά, μοντέρνο, οριενταλ, μπαλέτο και τόσα άλλα ήδη χορού περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Αφεθείτε, γυμναστείτε, χορέψτε, διασκεδάστε!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…