Χωρισμός και αντιμετώπιση

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Χωρισμός και αντιμετώπισηΚι έρχεται εκείνη η στιγμή κατά την οποία ανατρέπεται όλη μας η ζωή. Ο ένας και μοναδικός άνθρωπος της ζωής μας αποκτά πια τη θέση του ξένου. Θλίψη, μελαγχολία και ερωτηματικά κατακλύζουν το είναι μας. Ως αντίβαρο στην κατάσταση αυτή λειτουργούν η άσκηση και ο χρόνος… Κι έρχεται εκείνη η στιγμή κατά την οποία οι πληγές έχουν επουλωθεί. Και η νέα γνωριμία πλησιάζει…

Ο χωρισμός είναι ένα είδος απώλειας, ένα μικρό πένθος. Δεν μπορεί να ορισθεί διαφορετικά, γιατί κατ’ ουσίαν ο άνθρωπος που βιώνει μια τέτοια κατάσταση χάνει τον άνθρωπο που αγαπά, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο ένας και μοναδικός στη ζωή του. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς από το χώρο της νευρολογίας και της εξελικτικής ψυχολογίας κατακλύζεται από τέτοιο πόνο που ισοδυναμεί με ψυχική ασθένεια, με τραύμα στο μυαλό και στην ψυχή. Ομολογουμένως λοιπόν είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο χρόνος σταματά, και η θλίψη, ο αποπροσανατολισμός και οι κρίσεις άγχους χαρακτηρίζουν εκείνη την περίοδο, καθώς το άτομο βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται ριζικά.

Τα πέντε στάδια του χωρισμού

Τη στιγμή που θα επέλθει το τέλος σε μια σχέση την ίδια στιγμή το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με κάποια στάδια που καλείται να περάσει, για να βγει αλώβητο και πιο δυνατό. Γενικά, να τονισθεί πως τα συναισθήματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο ως προς την ένταση και τη διάρκειά τους.

1. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της άρνησης, όπου το άτομο θεωρεί πως αυτό που συνέβη ήταν απλά μια σύγκρουση που για λίγο κλόνισε τη σχέση και θα ξεπεραστεί.

2. Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό του θυμού, όπου το άτομο θυμώνει με τον εαυτό του ενδεχομένως για τον τρόπο που χειρίστηκε κάποιες καταστάσεις μέσα στη σχέση, επανεξετάζει τις στρατηγικές και τα λάθη, ή θυμώνει γιατί αντιλαμβάνεται πως ο σύντροφος τελικά δεν κάνει καμία προσπάθεια επανασύνδεσης και νιώθει μετέωρος στο κενό.

3. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό του παζαρέματος, όπου το άτομο μετέρχεται σε μια σειρά από σκέψεις που αφορούν τον απολογισμό της σχέσης και σημειώνονται προσπάθειες προσέγγισης και επικοινωνίας. Όσον αφορά τις σκέψεις που ταλανίζουν το μυαλό συνοψίζονται περιεκτικά στις εξής: «Αν ήμασταν καλοί σύντροφοι, τι έφταιξε, τι έπρεπε να αλλάξει».

4. Το τέταρτο στάδιο είναι αυτό της κατάθλιψης, όπου το άτομο έχει αποδεχτεί ότι η σχέση έχει τελειώσει και νιώθει απέραντη θλίψη. Ουσιαστικά πενθεί το πρόσωπο που έφυγε πια από τη ζωή και παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται εν ζωή. Τα στάδια αυτά εναλλάσσονται μεταξύ τους, και μάλιστα τη στιγμή που το άτομο νιώθει πως το ξεπερνά, συνειδητοποιεί μετά από λίγο πόσο αφόρητα πονά.

5. Το τελικό στάδιο είναι αυτό της αποδοχής, όπου έχει ξεπεράσει τα άσχημα συναισθήματα και είναι έτοιμο να αντικρίσει το μέλλον κλείνοντας την πόρτα του παρελθόντος.

Υγιής διαχείριση του χωρισμού

Η βίωση των εν λόγω σταδίων ενέχει τον κίνδυνο παραμέλησης του εαυτού, τη βαριά κατάθλιψη και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις την απόπειρα αυτοκτονίας και την ίδια την αυτοκτονία. Η ερωτική απογοήτευση κατά τους ειδικούς πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με ορμόνες του στρες, οι οποίες δημιουργούν καταθλιπτικές ιδέες ή ακόμη και εμμονές. Στο σημείο αυτό, ο ρόλος της άσκησης είναι καθοριστικός, καθώς μπορεί να κατευνάσει τον πόνο, εξαφανίζοντας το στρες. Είναι σημαντικό επίσης, το άτομο να συζητά και να εκφράζει τα συναισθήματά του στους φίλους και στην οικογένειά του και να συνεχίσει όλες τις δραστηριότητες που έκανε προηγουμένως ή να ξεκινήσει νέες. Ας μην ξεχνάμε όμως και την καθοριστική συμβολή του χρόνου, καθώς ο χρόνος είναι το φάρμακο εκείνο που γιατρεύει τα πάντα, με το μειονέκτημα όμως ότι η επίδρασή του αργεί. Ηχεί παρηγορητικά η σοφή κουβέντα: «Κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος».

Ένας από τους πιο λάθος τρόπους αντιμετώπισης του χωρισμού κρίνεται η κατανάλωση αλκοόλ, μέχρι να σβηστεί η μνήμη του χαμένου έρωτα. Η θλίψη σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει βαθύτερη μελαγχολία.

Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί για τη… νέα γνωριμία!

Ο χωρισμός είναι μια περίοδος κατά την οποία όλα φαντάζουν δυσοίωνα και αδιάφορα. Το μέλλον όμως κρύβει πάντα νέες εκπλήξεις, που όσο και να προσπάθησε κανείς να το προβλέψει εξεπλάγην. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως τη στιγμή που τελειώνει μια σχέση ανοίγουν και οι δρόμοι για την απαρχή μιας νέας επαφής. Τώρα δύο άνθρωποι χωρίζουν. Ο χωρισμός τους θα επηρεάσει μελλοντικά και τη ζωή κάποιων άλλων. Το άτομο για αρκετό καιρό στην ερώτηση «Είστε μόνος;» θα συνεχίζει να απαντά «Είμαι χωρισμένος, ναι». Τη στιγμή που θα ξεπεράσει το χωρισμό θα νιώθει και ελεύθερος και αυτό θα επισημαίνει. Οι διεργασίες ξεκίνησαν και η νέα γνωριμία πλησιάζει…

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…