Χωρισμένος άντρας, μόνος ψάχνει

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Ερευνητές και ψυχολόγοι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, φαίνεται πως συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ενώ για τις γυναίκες το διαζύγιο δρα περισσότερο καταλυτικά, για τους άνδρες- ιδιαίτερα εκείνους που ήταν παντρεμένοι με παιδιά για πολλά χρόνια, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί το 70 % των αιτήσεων γίνεται από γυναίκες, άρα καλούνται να αποδεχθούν μία κατάσταση την οποία δεν επέλεξαν, αφετέρου επειδή πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα που είχαν μέχρι πρότινος για τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Όλο αυτό τους οδηγεί τελικά, ή σε προβλήματα υγείας, ή σε κοινωνικοποίηση και μία νέα αρχή. Οι ερμηνείες είναι πολλές, ακόμα περισσότερες οι περιπτώσεις. Αυτό που μάς λένε τα στατιστικά πάντως, είναι πως ένας τους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Και σύμφωνα με έρευνα στην Ολλανδία, τα διαζευγμένα άτομα τείνουν να συνάπτουν σχέσεις με όσους δεν έχουν παντρευτεί ποτέ.

Είναι μεσήλικας, κουβαλάει εμπειρία και βρήκε εσένα!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αν είσαι γυναίκα και γνώρισες κάποιον γύρω στα 40-55 που έχει ξαναπαντρευτεί αλλά ο γάμος δεν πήγε καλά, είναι πολλά. Το ζήτημα είναι πώς βιώνει τον χωρισμό το άτομο που σε ενδιαφέρει, κατά πόσο η προηγούμενη σχέση επηρεάζει τη σχέση σας και εάν εκείνος βλέπει ανεπηρέαστα αυτό που έχετε, ή τους ερωτικούς δεσμούς γενικότερα.

Χωρισμένος άντρας, μόνος ψάχνει

Όπως δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης,  μετά από ένα χωρισμό, οι άνθρωποι τείνουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τις επιλογές τους, όντας λίγο πιο συγκρατημένοι. Πιο συγκεκριμένα, όπως μάς εξηγούν, ενώ παρατηρείται επιθυμία για νέες γνωριμίες, οι άνθρωποι που κουβαλούν στο ιστορικό τους έναν αποτυχημένο γάμο (πολύ συχνά με παιδιά), αποφεύγουν πλέον τις μεγάλες δεσμεύσεις.

Το Journal of Mens Health έδειξε πως  ένας άνδρας περνά πιο επώδυνα το διαζύγιο, καθώς φαίνεται να εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας όπως υψηλή πίεση, παθήσεις της καρδιάς και εγκεφαλικά, συγκριτικά με τους παντρεμένους.

Σύμφωνα με έρευνα του American Sociological Association το 2015, το 70% των γυναικών κάνει την αίτηση του διαζυγίου, άρα ο διαζευγμένος ουσιαστικά προσπαθεί να ξεπεράσει κάτι που δεν ήταν επιλογή του.

Βρετανοί ερευνητές, διαπίστωσαν με τεστ προσωπικότητας πως, εκεί γύρω στα 40+ , οι χωρισμένοι άνδρες παρουσίαζαν μικρότερη συναισθηματική σταθερότητα και ευσυνειδησία με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο χωρισμός επηρέαζε πολύ το ηθικό τους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr