Η υπερβολική και κακή χρήση των αντιβιοτικών αποτελούν βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι πολίτες, οι γιατροί …
Χωρίς θεραπεία κινδυνεύει να μείνει η ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη είναι μία από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας τόσο στην ενήλικη ζωή όσο και στην παιδική ηλικία. Ο πιο συχνός παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση ουρολοίμωξης, είναι το εντεροβακτήριο E.Coli, το οποίο αποτελεί φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου μας. Κάτω όμως υπό συγκεκριμένες συνθήκες (ανεπαρκής υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, αδύναμο ανοσοποιητικό κ.α.) μπορεί να προσβάλει το ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοιμώξεις.
Είναι γεγονός, πως η συγκεκριμένη μόλυνση «αγαπάει τις γυναίκες», μιας και το 50% περίπου του γυναικείου πληθυσμού θα περάσει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Φυσικά, πρόκειται για μία ιάσιμη ασθένεια η οποία καταπολεμάται πλήρως με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Χωρίς όμως την άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, το υπεύθυνο για τη μόλυνση βακτήριο, μπορεί να περάσει στα νεφρά αλλά και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πολύ σοβαρές παθήσεις.
Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ηλεκτρονικό περιοδικό «New Scientist», υποστηρίζει πως, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο αιτιολογικός παράγοντας της ουρολοίμωξης, το βακτήριο E.Coli, έχει αναπτύξει ανθεκτικά στελέχη σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά φάρμακα ενάντια στην ουρολοίμωξη. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως χωρίς τις ουσίες αυτές, οι μολύνσεις του ουροποιητικού γίνονται πρακτικά μη αντιμετωπίσιμες, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Τι δείχνει η μελέτη;
Ερευνητές του Π.Ο.Υ. αλλά και του Πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία, επισήμαναν τις πιο επιβλαβείς οικογένειες βακτηρίων, ανθεκτικών στα φάρμακα, χρησιμοποιώντας κάποια κριτήρια, όπως το πόσο συχνά τα βακτήρια παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, πόσα βακτήρια επιζούν των αντιβιοτικών, πόσα εξοντώνονται τελικά αλλά και πόσα άτομα του πληθυσμού νοσούν από ουρολοίμωξη.
Συμπερασματικά, η έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι, όσο πιο ανίσχυρα γίνονται σταδιακά τα αντιβιοτικά απέναντι στα παθογόνα βακτήρια, όπως το E.Coli, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσουμε ένα πρωτοφανές κύμα επιδημιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν οι ερευνητές πως «η παραμονή σε ένα νοσοκομείο που έχει μολυνθεί από κάποιο βακτήριο θεωρείται πιο επικίνδυνη για τον οργανισμό από ένα περιστατικό ακατάσχετης αιμορραγίας»!
Αναφορικά με την ουρολοίμωξη, αν ο ασθενής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την μόλυνση με αντιβιοτικά, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του βακτηρίου, υπάρχει η έσχατη λύση της ενδοφλέβιας ένεσης της ουσίας κολιστίνης, η οποία αντιμετωπίζει το E.Coli. Και όμως, ήδη ένας μεγάλος πληθυσμός στην Κίνα και την Ινδία παρουσιάζει αντίσταση στην κολιστίνη, εξαιτίας της χρήσης της ουσίας αυτής ως αυξητικό παράγοντα στην κτηνοτροφία!
Συμπερασματικά
Συνοψίζοντας, παρατηρούμε πως η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών ουσιών τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει μεγάλη ανθεκτικότητα σε κάποια βακτηριακά στελέχη, επικίνδυνα για την υγεία μας. Ως εκ τούτου, είναι μέγιστη ανάγκη να δοθεί χρηματοδότηση στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ξεκινήσουν την αναζήτηση και παραγωγή νέων αντιβιοτικών, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές από τις μέχρι τώρα, «αθώες» ασθένειες, όπως η ουρολοίμωξη.